ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

     Την 9η Μαΐου η Κυβέρνηση του Μεξικού ψήφισε νόμο για την γονική αποξένωση που άλλαξε τον Αστικό Κώδικα του Μεξικού στον οποίο προσετέθησαν διατάξεις που απειλούν με ποινή της φυλάκισης καθώς και νέα παράγραφος στο άρθρο 232 του Αστικού Κώδικα με τον τίτλο Κεφάλαιο ΙΙΙ του Αστικού Κώδικα , Ενδοοικογενειακή Βία, άρθρο 323 έβδομη παράγραφος.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Άρθρο Μόνο

 Προστίθεται στο άρθρο 323 του Αστικού Κώδικα για τις Ομόσπονδες επαρχίες, όπως ίσχυε ήδη , έβδομη παράγραφος που έχει ως ακολούθως :

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Άρθρο 323 έβδομη παράγραφος-.

     Διαπράττει ενδοοικογενειακή βία το μέλος της οικογένειας που μεταβάλει τη συνείδηση ενός παιδιού με σκοπό την πρόληψη, την αποφυγή ή το να καταστρέψει τη σχέση του με έναν από τους γονείς του. Η συμπεριφορά που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο, καλείται γονική αποξένωση. Όταν αυτή εκδηλώνεται από έναν από τους γονείς, η άσκηση από αυτό τον γονέα της γονικής μέριμνας του παιδιού, εάν διαπιστωθεί τέτοια συμπεριφορά, θα ανασταλεί και κατ’ ακολουθία η επικοινωνία και η συγκατοίκηση, εφόσον αυτές έχουν επιδικασθεί. Επιπλέον, εάν αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τον γονέα που αποξενώνει, τότε αυτή αμέσως θ’ ανατεθεί στον άλλο γονέα, εφόσον πρόκειται για μια περίπτωση ήπιας ή μέτριας αποξένωσης. Σε περιπτώσεις όπου ο ανήλικος εμφανίζει ένα βαθμό σοβαρής γονεϊκής αποξένωσης, σε καμία περίπτωση δεν παραμένει στην επιμέλεια του γονέα που αποξενώνει ή της οικογένειάς του. Κάθε επαφή με τον γονέα που αποξενώνει θ’ ανασταλεί και το παιδί θα υποβληθεί σε θεραπεία την οποία θα προσδιορίσει ο ειδικός που διέγνωσε την πάθηση. Για να εξασφαλιστεί η ευημερία του παιδιού, και εάν, λόγω της ηλικίας του, είναι αδύνατον για αυτό να ζήσει με τον άλλο γονέα, το Τμήμα Ψυχολογίας του Εφετείου της Ομόσπονδης Επαρχίας που αξιολογεί, θα εκτιμήσει τους πιο στενούς συγγενείς του παιδιού, για να καθορίσει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του καθώς θ’ ακολουθεί την αντίστοιχη θεραπεία η οποία θα του επιτρέπει την συνύπαρξη με τον γονέα που δεν αποξενώνει. Η θεραπεία του αποξενωμένου παιδιού θα γίνει από το Τμήμα γονικής αποξένωσης του Τμήματος Δικαστικής Ιατρικής του Εφετείου της Ομόσπονδης Επαρχίας. 

     ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ 

    Ενώ στη χώρα μας οι διατάξεις του νόμου για την ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία είναι παντελώς ανεργές, στο ΜΕΞΙΚΟ όχι μόνο εφαρμόζονται στην πράξη αλλά επιπλεόν ορίζεται νομοθετικά η γονική αποξένωση και ο τρόπος αντιμετώπισής της.

     Η σημασία της εξέλιξης αυτής συνίσταται στο ότι αποδυναμώνει περαιτέρω την θέση όσων αρνούνται την ύπαρξη του “σύνδρομου γονικής αποξενωσης” για λόγους που δεν είναι βέβαια επιστημονικοί….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *