Ερώτημα κυρίου Λοβέρδου προς τον υπουργό δικαιοσύνης για την κοινή επιμέλεια

 

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΙΕΣΑΤΕ ΕΔΩ

 

Κύριος Α. Λοβέρδος

 

Κύριε Υπουργέ θα διατυπώσω με τρόπο απολύτως Λακωνικό το επίκαιρο ερώτημα μου και θα περιμένω, για να κάνω την κυρίως ανάπτυξη του θέματος, την απάντηση σας.

Θεωρώ ότι η παρουσία σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το προκείμενο, είναι ο απόλυτα ευνοϊκός όρος για να δώσουμε μια λύση που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.  Εμπιστεύομαι απολύτως την κοινωνική σας ευαισθησία, αυτό το έχω πει και άλλες φορές παρά  το γεγονός ότι η οξεία πολιτική αντιπαράθεση μας φέρνει απέναντι αρκετές φορές, και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο, το παρεξηγείτε αλλά δεν είναι προσωπικό είναι πολιτικό …

Τώρα, εσείς είστε ο υπουργός που καταλαβαίνει το θέμα, το ξέρω από την επί πολλές δεκαετίες υπηρεσία σας στο πανεπιστήμιο και στον κοινωνικό χώρο, και να δώσετε μια λύση. 

Κύριε Πρόεδρε, αλλάξαμε το Οικογενειακό Δίκαιο εμείς ως ΠΑΣΟΚ το 1983 κάνοντας πραγματικές τομές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Έχουν περάσει από τότε 33 χρόνια, έχει συσσωρευτεί αρκετή εμπειρία, στο προκείμενο θέμα για το οποίο εγώ ερωτώ τεράστια εμπειρία δραματική πολλές φορές, έντονη, σκληρή, μπορώ να πω και άγρια.

Το θέμα σχετίζεται με την Ανατροφή των Παιδιών με την Κοινή Επιμέλεια, με την Κοινή Γονική Μέριμνα, για την ανατροφή των παιδιών.  Επικαλούμαι το άρθρο 18 της Σύμβασης για τα παιδιά όπου ορίζει ότι τα Κράτη Μέλη πρέπει να καταβάλλουν κάθε τι δυνατό για να εξασφαλίζουν στα παιδιά την αρμονικότερη ανατροφή και το μεγάλωμα τους, και παρότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου κατά τη γραμματική τους διατύπωση παράγουν προβλήματα η δικανική πρακτική, όχι η νομολογία, η δικανική πρακτική, αν χρειαστεί θα πω τι εννοώ, αλλά και η στάση πολλές φορές των ίδιων των γονέων δημιουργούν προβλήματα, έρχεται η διοίκηση σ’ αυτά τα προβλήματα να δώσει έναν τόνο παρόξυνσης, και έχουμε εν τέλει ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, αυτό είναι το βασικό, αυτός είναι ο πυρήνας, και στην καθημερινή πρακτική να το πω κύριε Πρόεδρε, ΜΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΥΡΙΩΣ.

 Έχουμε κύριε Υπουργέ, αυτή την πρακτική, την υπέρβαση της αρνητικής της διάστασης θα την κάνει ο νομοθέτης, θα ορίσει έτσι το δίκαιο του, παρότι είναι δύσκολο αυτό, ούτως ώστε να επιτρέψει στον εφαρμοστή του δικαίου να δώσει τις σωστές λύσεις. 

Δεν ξέρω αν είστε πατέρας, εγώ είμαι, δεν ξέρω αν έχετε την σχετική κοινωνική εμπειρία από ανθρώπους που υφίστανται το πρόβλημα, είναι πολλές φορές, ειδικά όταν συναντιέσαι και με έναν φορέα που έχει δημιουργηθεί, είναι πολλές φορές δραματικά αυτά τα οποία ακούς, θεωρώ ότι με την γενικότερη κοινωνική ευαισθησία που σας διακρίνει θα πρέπει να δώσετε τις επόμενες εβδομάδες μια σωστή σοβαρή νομοθετική λύση. 

Σας Ευχαριστώ.

 

Κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης

 

… περνώ αμέσως στην συζήτηση της ερώτησης του κυρίου βουλευτή η οποία όντως είναι σοβαρή. Όντως η αλλαγή – τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο που έγινε το 1983 ήταν ιστορικής σημασίας. Και όταν λέω ιστορικής σημασίας εννοώ μεγέθους αιώνων μετρούμενης με αιώνες το βάρος της αλλαγής, και βέβαια έχει σωρευθεί μια εμπειρία που μας επιβάλει να ξαναδούμε το Οικογενειακό Δίκαιο πιστεύω όχι για ανάλογες ριζικές μεταβολές αλλά πάντως για κάποιες διορθώσεις.  Αυτό το οποίο, και είναι σωστό, το ότι το ενδιαφέρον κυρίως δεν μπορεί παρά να αφορά τα παιδιά, αυτό το οποίο το σημερινό υπουργείο έχει κάνει είναι να συστήσει μια επιτροπή από διαπρεπείς καθηγήτριες  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επεξεργασία θεμάτων Οικογενειακού Δικαίου η επιτροπή όμως αυτή δεν έχει ως αντικείμενο να δει το Οικογενειακό Δίκαιο στο σύνολο του δηλαδή όλο το κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα που αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο αλλά προς το παρόν να εξετάσει ορισμένα από τα ζητήματα από τα οποία υπάρχουν αποσπασματικά, πρώτα το θέμα εξέτασε το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο βεβαίως αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο θα ασχοληθεί με θέματα ταυτότητας φύλου, υιοθεσίας και ίσως στο τέλος φτάσουμε σε μια συνολική αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου με επέκταση του χρόνου εργασίας και του αντικειμένου της συγκεκριμένης επιτροπής.

Είναι σαφές ότι μια αλλαγή στο Οικογενειακό Δίκαιο δεν μπορεί να γίνει γρήγορα γιατί πρέπει να είναι προσεγμένη, να μελετήσεις πολλά στοιχεία, και να είναι και ανθεκτική στο χρόνο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Κύριος Α. Λοβέρδος

 

…Έθεσα ένα πάρα πολύ ειδικό θέμα Οικογενειακού Δικαίου, ένα πάρα πολύ ειδικό θέμα για το οποίο έγινε και προσπάθεια στην δεκαετία του 2000 αναθεώρησης του σχετικού δικαίου που δεν τελεσφόρησε. Η απάντηση σας αφορά το συνολικό θέμα που υπάρχει με το Οικογενειακό Δίκαιο και τη σχετική προσπάθεια που θα κάνετε να δώσετε κάποιες λύσεις. 

Εγώ μίλησα για κάτι πάρα πολύ ειδικό για κάτι που δε μπορεί να περιμένει γι αυτό και έκανα επίκαιρη ερώτηση. Αν υπήρχε δυνατότητα να δοθεί χρόνος και να απαντήσουμε μετά από χρόνια σ’ ένα ακανθώδες θέμα, και νομικά ακανθώδες, θα σας έλεγα εντάξει, εδώ έχουμε μια επείγουσα ανάγκη, βιώνεται με επείγοντα τρόπο καθημερινά μέσα σε σπίτια ανθρώπων, νομίζω ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο φορέα που έχει ιδρυθεί, το σχετικό σωματείο, το σχετικό με το θέμα, ξεχώρισα από τα υπόλοιπα θέματα ένα και σας ρώτησα γι αυτό: Η Πρακτική της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης τα επιχειρήματα των δικηγόρων η δυστροπία των γονέων, οι αντιπαραθέσεις των γονέων, η σκληρότητα των σχετικών ανταγωνισμών και των καυγάδων μπροστά στο παιδί πολλές φορές, είναι τόσο έντονα φαινόμενα που προσβάλουν τα δικαιώματα του παιδιού κι όπως είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση, η πρακτική αυτή, σε δεύτερο επίπεδο, προσβάλλει ιδιαιτέρως τα δικαιώματα του πατέρα.  Τα παράπονα, οι αιτιάσεις, οι μομφές, που μας μεταφέρονται, είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση ξεπερνούν τα όρια της έντασης, πάνε στα όρια της σκληρότητας, και της αγριάδας κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί η απάντηση σας να είναι τόσο ψύχραιμη, θα ‘ήθελα κάτι πιο συγκεκριμένο. Αν έχετε! Αν όμως στο θέμα αυτό δεν έχετε σκύψει ιδιαίτερα μπορείτε και να μου το πείτε αλλά θέλω στην περίπτωση αυτή η παρέμβαση μου να είναι η αφορμή για να το δείτε πιο προσεκτικά.  Θα πάτε συνολικά; εν κατακλείδι, για να ολοκληρώσω, θα πάτε συνολικά ή έχετε την εντύπωση ότι αξίζει τον κόπο να πάτε ειδικά γι αυτό το θέμα με πιο γρήγορους ρυθμούς;

Κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης

…Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει θίξει ο κύριος βουλευτής έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα έλεγα ότι είναι και κοινωνικά επείγον διότι έχουμε ανοιχτά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συντομία, διότι είναι συστημικό θέμα, οι σχέσεις των συζύγων και οι σχέση τους με το παιδί είναι το κεντρικό θέμα του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο δεν μπορεί αποσπασματικά να ρυθμιστεί και γι αυτό τον λόγο η πρώτη μου απάντηση ήταν επικεντρωμένη στην πορεία της γενικότερης αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου που έχει και ως αντικείμενο οπωσδήποτε και τις σχέσεις των συζύγων και με το παιδί.

Αυτό το οποίο μπορώ να υποσχεθώ στον κύριο Λοβέρδο είναι: Θα κάνουμε όσο το πιο γρήγορα είναι δυνατόν. Όχι πιο γρήγορα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *