Τι είπε ο Α. Λοβέρδος κατά την συζήτηση της από 2 Φεβρουαρίου 2017 ερώτησης του στη Βουλή.

ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

 

     Κύριε Υπουργέ, στις 24 Ιουνίου2016 είχα απευθυνθεί στον κύριο Παρακευόπουλο και τον είχα ρωτήσει αν προτίθεται να κάνει κάτι για ένα θέμα που αποκτά στη πράξη, όχι στις νομικές προβλέψεις, στην πράξη, στην εφαρμογή, τραγικές συνέπειες και τραγικές διαστάσεις για τους γονείς, για τους πατέρες.

     Υπήρχε τότε σε εξέλιξη μία προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου. Είχαμε ανταλλάξει επιχειρήματα με τον κύριο Παρασκευόπουλο, είχε δεχθεί την απόλυτη σοβαρότητα του θέματος, και μου είχε πει ότι θα προσπαθήσει να το φέρει το συντομότερο δυνατόν.

     Του ζήτησα, επειδή αυτό είναι απλούστερο του ακανθώδους θέματος της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου, ν’ απομονώσει τις ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια τέκνων και να τις φέρει στη Βουλή. Μου είπε ότι αυτό δεν ήθελε να το κάνει αλλά σύντομα θα έφερνε το σχέδιο νόμου.  Επανήλθα στις 17 Οκτωβρίου, κύριε Πρόεδρε ήσασταν στην έδρα, και μου είπε ότι τον Δεκέμβριο θα φέρει τις ρυθμίσεις εδώ. Δεν έγινε, έγινε ανασχηματισμός, ήρθατε εσείς, διάβασα στις εφημερίδες για προοπτική αλλαγής αλλά δεν είδα την αλλαγή αυτή. Συνεπώς σας ρωτώ τώρα αν θα το προχωρήσετε το θέμα. Θεωρώ ότι δεν έχετε κανένα λόγο, είστε και δικηγόρος, για να μην κάνετε την συγκεκρμνένη νομοθετική παρέμβαση. Παρότι κύριε Υπουργέ έχουμε θετική άποψη για αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε στο προκείμενο και δεν συσκοτίζουμε αυτή την αισιοδοξία [ συνέχεια εκτός θέματος συνεπιμέλειας ].

     Τώρα σας παρακαλώ πάρα πολύ – και κάθομαι κάτω είναι η τελευταία μου φράση – δώστε μας τις προθέσεις σας για το θέμα της συνεπιμέλειας και αν μπορείτε ένα χρονοδιάγραμμα σύντομης ψήφισης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

 

δευτερολογία

 

Κύριε Υπουργέ

 

[παραλείπονται μη σχετικά με τη συνεπιμέλεια εδάφια]

 

      Για το προκείμενο όμως επαναλαμβάνω ερώτημά μου προς τον κύριο Παρασκευόπουλο και προς εσάς : μπορεί να το αφαιρέσετε από την υπόλοιπη προσπάθεια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και να το φέρετε σε σχέδιο νόμου δικό σας ως ένα θέμα σε ειδική ρύθμιση ; Πρώτον.

    Δεύτερον. Επειδή θέσατε θέματα τα οποία αν τα άκουγε κάποιος από αυτούς που υποφέρουν από το πρόβλημα θ’ αγανακτούσε. Γιατί εγώ δεν σας μίλησα για τον Αστικό Κώδικα. Έσπευσα εγώ να σας πω ότι οι νομικές ρυθμίσεις δεν έχουν πρόβλημα. Η εφαρμογή έχει πρόβλημα. Και μου λέτε για την εφαρμογή, διάκριση νηπιακή ηλικία και μετέπειτα. Στη νηπιακή ηλικία, αυτά τα οποία δημιουργούνται από τις αποφάσεις όχι από τη διάταξη. Άλλη ερμηνεία δεν θα οδηγούσε σε αυτά τα προβλήματα. Είναι τραγικά. Εκμεταλλεύονται τα παιδιά για να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα επίπεδο που αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις μιας διαλυθείσας έγγαμης συμβίωσης. Και την πληρώνουν τα παιδιά, τα νήπια. Και είναι απ’ όλη την  θεωρία σε όλο τον κόσμο, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαφής η επιστημονική άποψη, το συμπέρασμα, όχι η άποψη, ότι τα παιδιά ειδικά στη νηπιακή ηλικία χρειάζονται και τους δύο γονείς. Πρέπει να είναι ισοβαρής η ανατροφή τους. Αν αυτό δεν είναι δεδομένο και μπορεί εσείς να το βλέπετε με ένα τρόπο – εγώ έχω ελπίδα στη δικηγορική σας εμπειρία – επειδή έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις όλοι οι δικηγόροι –  ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ανάγκη επίλυσης. Και επειδή επίλυση δεν είναι να κάνουμε μια γενική αναφορά σε μία ρύθμιση αδιαφορώντας για το πως μπορεί να την ερμηνεύσει ο δικαστής  Πρέπει να καθορίσει ο νόμος με την σαφήνειά του και την ερμηνεία. Να μην αφήνει περιθώρια για λάθη. Έχουν έρθει σ’ επαφή μαζί μου – επειδή μ’ αυτό το θέμα ασχολούμαι χρόνια – άνθρωποι που υποφέρουν τώρα που εμείς οι δύο μιλάμε. Γι’ αυτό έλεγα ότι υπάρχει ανάγκη να ξεχωριστεί από τη συνολική ύλη το θέμα αυτό. Ούτε θέλω να σας καταθέτω τα επιστημονικά κείμενα που έχω εδώ. Τα ξέρετε και αν δεν τα ξέρετε τα έχει το υπουργείο σας θα σας τα προμηθεύσει. Τα έχει και η επιτροπή. Δεν ήρθα να κάνω τον έξυπνο εδώ κύριε Κοντονή.  Ήρθα να σας πω αν μπορούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση. και αν θέλετε και με αυτό κλείνω μπορεί να φέρετε σε μία επόμενη συζήτηση της επιτροπής, της διαρκούς επιτροπής και το θέμα με δική σας πρωτοβουλία. Να γίνει μια συζήτηση. Με δική σας πρωτοβουλία για λόγους ενημέρωσης της επιτροπής. Αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι δοκιμότερο ν’ αποπειραθείτε να φέρετε στο επόμενο σχέδιο νόμου σας εδώ ξεχωριστές αυτές τις δύο ρυθμίσεις και αν η συζήτηση στην διαρκή επιτροπή σας δημιουργήσει την βεβαιότητα ότι η άποψη που υποστηρίζω έχει δίκιο να την κρατήστε στον νόμο. Αν αποδειχθεί ότι εσείς έχετε δίκιο να την αφαιρέστε. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχω απόλυτο δίκιο σε αυτά που σας λέω. Και έχετε τη νομική δυνατότητα να το καταλάβετε και να το λύσετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *