Και άλλη απόφαση χρονικού μερισμού της επιμέλειας

23/10/2017

 Σήμερα  23/10/2017  εκδόθηκε η απόφαση 7131/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία κατά το στάδιο των ασφαλιστικών μέτρων ακολουθεί την λύση που πρώτη έδωσε η απόφαση 60/2017 του ΜΠΑ κατά την τακτική διαδικασία να εναλλάσσει τους γονείς στην επιμέλεια ανά μήνα.

     Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης θα το βρείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο 

7131 2017 ΜΠΑ no2 

     Είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμελειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους ΄δυο γονείς του.

     Παρά τις δυσκολίες ενός νομολογιακού εθίμου που θέλει “την επιμέλεια στη μητέρα’ χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, τη θεωρία της σύγκρουσης των γονέων που πρώτο την προκαλεί το δικαστήριο, τη θερωρία της προσαρμογής και του ισχυρού ψυχικού δεσμού που δημιουργήθηκε μεταξύ μητέρας παιδιού αγνοώντας το ότι για τη δημιουργία του καταστράφηκε με δικαστική απόφαση ο ισχυρός ψυχικός δεσμός πατέρα παιδιού και τέλος μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και της δικονομίας ώστε να δικαιολογείται η κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά και οτυς πατέρες τους.

    Μιά νέα γενιά φωτισμένων δικαστικών λειτουργών αντιστέκεται στις επιταγές του νομολογιακού εθίμου. Η νέα γενιά έχει το καθήκον να δώσει τη λύση, όπως ακριβώς έγινε στην γειτονική μας Ιταλία. Ο δικαστής για ν’ακούσει το διάδικο σε θέματα ανατροφής παιδιών απαιτεί αυτός να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που το τριμελές συμβούλιο διοίησης του Πρωτοδικείου έχει εκπονήσει και αναρτήσει στο διαδίκτυο. Ένα σχέδιο ανατροφής παιδιού δηλαδή.

    Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολήσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστκή μεσολάβηση, λιγότες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι : παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της.

     Ο σύλλογος Συνεπιμέλεια συγχαίρει τον συνήγορο κ. Κωνσταντίνο Πολιτάκο για την προσφορά του στην προώθηση της κοινής ανατροφής παιδιών, γνωστής ως “συνεπιμέλεια”.

Ι. Παπαρρηγόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής.

   

  

Απόψεις Επισκεπτών ( 4 )

  1. αρης

    Θεωρώ ότι η ανωτέρω απόφαση θα “διορθωθεί” ενόψει του φόβου “ανταρτών” δικαστών απο το κατεστημένο νομολογιακό έθιμο. Μιλάμε όμως για αιτίες οι οποίες δεν έχουν καμμία σχέση με την πρακτική αντιμετώπιση του θέματος. Βέβαια και ο δικαστής δεν νοιάζεται για το δικό μου το παιδί περισσότερο απο εμένα. Βέβαια και οι γελοιότητες στύλ για λόγους εγωισμού δεν έρχεσαι σε συμφωνία ή εκδίκησης δεν εχουν εφαρμογή στο θέμα επικοινωνίας. Το παιδί γεννιέται απο τον πατέρα και μόνο, αποτελεί αναπόσταστο μέρος του. Η πραγματική αιτία που ισχύει αυτή η νομοθεσία και νομολογιακή πρακτική ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΥΛΗΣ. Ουέ και αλλοίμονο αυριο να γινόμαστε Γαλλία. Το 80% της δικηγορικής ύλης θα εξαφανιζόταν. Αλλά τα παιδιά θα είχαν καθημερινή επαφή και με τους δύο γονείς. Αρα θεμιτό ο υπουργός που είναι δικηγόρος και νοιάζεται για τους συναδέλφους του, σημειωτέον δεν έχει παιδιά απο ότι γνωρίζω να μην ξέρει το συμφέρον των τέκνων μου και τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αλλά το συμφέρον των δικών μου τέκνων βιολογικά αρμόδιος ειμαι να το διαχειρστώ εγω , σωστό ή λάθος. οταν ο ίδιος κάνει παιδιά ας ασχοληθέι με τα δικά του. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΛΥΩ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΖΩ , ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΎΣ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ!

    Reply
  2. Γ Ν

    Η απόφαση στηρίχθηκε σε προγενέστερη κατάσταση που είχαν αποδεχθεί και εφαρμόσει επί μία τετραετία οι γονείς. Από την άποψη αυτή δεν είναι πρωτοποριακή, καθότι ο δικαστής που την εξέδωσε στάθμισε πέραν από τη γνώμη του ανήλικου, τις προηγούμενες συνθήκες διαβίωσης και άσκησης (συν) επιμέλειας που είχε ήδη γίνει δεκτή από κοινού και από τους 2 γονείς. Κατά τη δική μου άποψη τα ανήλικα ειδικά σε αυτή την τρυφερή ηλικία πρέπει να διαμένουν σε σταθερό περιβάλλον το οποίο τους δημιουργεί ασφάλεια και ηρεμία και όχι να περιφέρονται ανά εβδομάδα από το ένα σπίτι στο άλλο και δη όταν εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα (νέοι σύντροφοι) και όταν οι σχέσεις των γονέων τους είναι τόσο τεταμένες.

    Με εκτίμηση

    Δικηγόρος Αθηνών

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *