Διεθνές Συνέδριο για την κοινή ανατροφή (ICSP) – Στρασβούργο 2018

logo_CIRA

 

 

     Δημοσιεύουμε την πρώτη ανακοίνωση και την πρόσκληση για υποβολή συμμετοχών στο τέταρτο συνέδριο κοινής ανατροφής τέκνων που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2018.

      Οι οι ειδικοί στον τομέα της κοινής ανατροφής, κοινωνικοί επιστήμονες, νομικοί, ή επαγγελματίες της οικογενειακής δικαιοσύνης, προσκαλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ή τις επαγγελματικές τους πρακτικές κατά τη διάρκεια αυτού του διεπιστημονικού συνεδρίου.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Kοινή ανατροφή,  κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιώματα των παιδιών»

Αυτά που μάθαμε από τα προηγούμενα συνέδρια

     Το πρώτο συνέδριο του ICSP που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη τον Ιούλιο του 2014, επικεντρώθηκε στις δυνατότητες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των επιστημονικών αποδεδειγμένων ανακαλύψεων και των κοινωνικών ή νομικών πρακτικών. Το δεύτερο συνέδριο, τον Δεκέμβριο του 2015, και πάλι στη Βόννη, συζήτησε για τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη, σε επίπεδο νομοθετικό και ψυχοκοινωνικό της κοινής ανατροφής ως βιώσιμης και επωφελούς λύσης για τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν χωρίσει. Το τρίτο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη τον Μάιο του 2017, εξέτασε κατά πόσον οι έρευνες για την κοινή ανατροφή έχουν φτάσει σε μια καμπή για την κατανόηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε καταστάσεις διαζυγίου ή χωρισμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στην πραγματικότητα, η κοινή ανατροφή  ανταποκρίνεται στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα λεπτομερή ευρήματα αυτού του τελευταίου συνεδρίου θα δημοσιευθούν το 2018 σε ένα ξεχωριστό τεύχος του περιοδικού « Journal of Child Custody. »

     Η κοινή ανατροφή,  που αντιπροσωπεύει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού σε καταστάσεις διαζυγίου, έχει καταστεί κεντρικό θέμα για τους επαγγελματίες και τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Στα δικαστικά συστήματα, και οι δύο γονείς αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ότι έχουν την ίδια σημασία στη ζωή των παιδιών τους μετά το χωρισμό ή το διαζύγιο.

Τρία ερωτήματα πρέπει να εξεταστούν το 2018

     Οι ακόλουθες ερωτήσεις θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τόσο κατά τις κύριες ομιλίες όσο και στα εργαστήρια:

  • Σε ποιο βαθμό και πώς προωθείται η κοινή ανατροφή ως η πρώτη επιλογή στα νομικά και δικαστικά συστήματα, σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού;
  • Συνιστά η κοινή ανατροφή μέσο για τη βελτίωση και τη διατήρηση της ισορροπίας των καθημερινών ευθυνών μεταξύ γυναικών και ανδρών, τόσο στα ζευγάρια που είναι μαζί όσο και μετά το χωρισμό;
  • Πως μπορούν οι επαγγελματίες να βοηθήσουν τους γονείς που χωρίζουν και κάνουν ν’ αλλάξει η στάση και οι γνώσεις της κοινωνίας σχετικά με την κοινή ανατροφή, την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών;

     Το συνέδριο στοχεύει στην ενθάρρυνση του διεθνούς προβληματισμού για την κοινή ανατροφή. Επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες του παιδιού και της οικογένειας και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, από τους τομείς της δικαιοσύνης, της κοινωνικής εργασίας, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και άλλοι ακαδημαϊκοί κλάδοι που ασχολούνται με την ευημερία και τα δικαιώματα του παιδιού καλούνται θερμά να έρθουν για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα πορίσματά τους.

     Προετοιμασία μιας επιστημονικής παρουσίασης ή ανακοίνωσης

     Δύο τύποι παρουσιάσεων μπορούν να υποβληθούν στην επιστημονική επιτροπή. Προφορικές παρουσιάσεις που αντιστοιχούν σε επιστημονική έρευνα ή ανάλυση πειραμάτων που έχουν ολοκληρωθεί.  Ανακοινώσεις για   έρευνες ή πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

     Εάν ενδιαφέρεστε για μια συμμετοχή στο συνέδριο, παρακαλούμε να ετοιμάσετε και να υποβάλετε την περίληψή σας. Η έκτασή της θα είναι 150-250 λέξεις για μια ανακοίνωση και 350-450 λέξεις για μια προφορική παρουσίαση. Η περίληψη θα είναι γραμμένη κατά προτίμηση στα αγγλικά, αλλά θα γίνουν δεκτά και τα γαλλικά. Η προθεσμία είναι 28 Φεβρουαρίου 2018.

     Η πρότασή σας θα αξιολογηθεί από μέλη της επιστημονικής επιτροπής του ICSP. Η κοινοποίηση αποδοχής ή της απόρριψης θα αποσταλεί μέχρι τις 15 Μαΐου 2018.

      Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.twohomes.org.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *