Δικαστής ή διχαστής;

Άρθρο του Κώστα Λαδάκη, ιατρού,

Απρίλιος 2018

     Στις 14/02/2018 με υπουργική απόφαση συστήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή σχετικά με το ζήτημα της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων. Ως πρόεδρος της επιτροπής διορίσθηκε ο eφέτης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, LLM Διεθνούς Δικαίου, Γεώργιος Γρ. Παπαγεωργίου. Στις 05/04/2017 δημοσιεύτηκε άρθρο του κ. Παπαγεωργίου στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Επιμέλεια ή Συνεπιμέλεια». Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η φράση:

     «Ο νομοθέτης αναθέτει στους Δικαστές (ή ορθότερο Διχαστές) να τάμουν τη διαφορά όταν οι σύζυγοι δεν μπορούν από κοινού να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι θα αποφασίζουν για τα παιδιά τους».

Η λέξη δίκη προέρχεται από το ρήμα δείκνυμι – δεικνύω (< αρχ. ΙΕ deik-, dik- ) που σημαίνει φέρνω στο φως, εκθέτω, παρουσιάζω, υποδεικνύω, φανερώνω, εκφράζω, διατυπώνω, κάνω γνωστό με λέξεις, εξηγώ, λέω, διδάσκω, καταγγέλω, μηνύω τινα, προσφέρω, παρουσιάζω, προξενώ, επιφέρω.

     Η σημασία της λέξης δίκη στον Όμηρο ήταν : συνήθεια, έθος, έξη, δίκαιο που εξαρτάται από έθιμο, καλή συνήθεια, τάξη, αρμονία, κρίση, γνώμη, απόφαση.

     Η λέξη δίκαιος στον Όμηρο και στους αρχαίους συγγραφείς χρησιμοποιούνταν αρχικά για πρόσωπα και σήμαινε αυτόν που εφαρμόζει τα έθιμα και τους νόμους της κοινωνίας, τον πολιτισμένο, τον οργανωμένο με τάξη, το νόμιμο.

     Το ρήμα διχάζω παράγεται από το επίρρημα δίχα που σημαίνει σε δύο μέρη. Οποιαδήποτε συσχέτιση της λέξης δικάζω με το διχάζω και της λέξης δικαστής με το διχαστής αποτελεί παρετυμολογία.

     Από τη λέξη δίχα παράγεται και η λέξη διχόνοια (δίχα + νους). Όταν ο δικαστής λειτουργεί ως διχαστής επαυξάνει τη διχόνοια μεταξύ των χωρισμένων γονέων. Η διχόνοια αυτή δεν ταυτίζεται με το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού και δεν προφυλάσσει το παιδί από τις περαιτέρω βλάβες όπως λανθασμένα πιστεύουν οι υποστηρικτές τις αποκλειστικής επιμέλειας. Αντιθέτως η αποκλειστική επιμέλεια επαυξάνει τη διχόνοια και προκαλεί περαιτέρω βλάβες.

 Ο Κώστας Λαδάκης, είναι ιατρός νευρολόγος, 

μέλος του Ελληνικού και του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής

 

Για την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής πιέσαστε ΕΔΩ

Για το άρθρο του κ. Παπαγεωργίου πιέσατε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *