ΓΟΝΕΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

 

      Καθημερινά αντιμετωπίζουμε γύρω μας το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων στα πλαίσια του διαζυγίου, τον αποκλεισμό του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και την παράλογη πρακτική της πολιτείας, η οποία ακολουθεί αποκλειστικά πελατειακές σχέσεις με αποτέλεσμα ν’ αποκλείει νομοθετικά τα παιδιά διαζευγμένων γονέων  από τον ένα φυσικό γονέα τους.

Η απόφαση επικοινωνίας με το παιδί καθυστερεί υπερβολικά, πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να βλάπτεται η σχέση του γονέα με το παιδί του.

Η συνηθισμένη απόφαση δικαστηρίων είναι να αφαιρεί την επιμέλεια από τον ένα γονέα και να δίνει την επικοινωνία 3 ώρες την εβδομάδα και κάθε δεύτερο και τέταρτο Σαββατοκύριακο στερώντας από τα παιδιά την δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με τον άλλο γονέα τους.

Πολλές φορές και με διάφορες προφάσεις η απόφαση δεν τηρείται ενώ η πολιτεία παρακολουθεί αμέτοχη το γεγονός. Οι μηνύσεις για παραβίαση επικοινωνίας φτάνουν στο ακροατήριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και η καταδίκη του γονιού που παραβαίνει την απόφαση επικοινωνίας δεν έχει κανένα νόημα για την προστασία του ανηλίκου και την στο δικαίωμά του να επικοινωνεί με τον γονέα του με τον οποίο δεν συγκατοικεί.

Η Γονεϊκή αποξένωση με την ανοχή και την επικρότηση της πολιτείας είναι απλά θέμα χρόνου αφού τελικά αφού η μοναδική προστασία που προσφέρει η πολιτεία στα παιδιά είναι να επαφίεται στην καλή διάθεση του γονέα που ασκεί την επιμέλεια.

Στην πορεία η επικοινωνία γίνεται όλο πιο δύσκολη ενώ πολύ συχνά οι ψευδείς κατηγορίες που εκτοξεύονται καταλήγουν σε αντιδικίες και κρατούν χρόνια ενώ αβίαστα τα δικαστήρια διατάσσουν την επικοινωνία υπό επιτήρηση, πράγμα που οδηγεί τελικά στην κατάργησή της με την πρωτοβουλία του άλλου γονέα.

Μετά από τις ψευδείς κατηγορίες, τα παιδιά κακοποιούνται ψυχικά γιατί οδηγούνται σε συνεχείς παιδοψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες και ο ψευδώς κατηγορηθείς καταστρέφεται οικονομικά προς μεγάλη χαρά βέβαια των ειδικών (δικηγόροι, ψυχίατροι κ.α.)

Όταν κάποτε τελειώσουν οι δίκες μετά από πολλά χρόνια ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια έχει χάσει κάθε επικοινωνία με το παιδί του, ο ανήλικος πολίτης έχει γίνει ενήλικος που έχει βιώσει την απανθρωπιά και την κακοποίηση του με την ανοχή και νομική κάλυψη της πολιτείας. Την κακοποίηση θα την κουβαλάει μέσα του πλέον σαν ενήλικος για όλη την ζωή του.

Οι υπερβολικές διατροφές με την κρίση που διανύουμε είναι πολλές φορές εξωπραγματικές (εκδικητικές;), αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και  την οικονομική ισονομία  των διαζευγμένων γονέων στη ανατροφή τους

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον γονιό που ασκεί την επιμέλεια να επιλέγει την διαμονή του παιδιού, δηλαδή σε ποιο σπίτι θα κοιμάται και θα μένει. Αυτός αποφασίζει το παιδί να μένει εκεί όπου ο ίδιος μένει. Δεν μπορεί ν’ αλλάζει τόπο κατοικίας δικό του και του παιδιού για καπρίτσιο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ιδίως όταν υπάρχει δικαστική απόφαση επικοινωνίας που έλαβε υπόψη ως έως τότε τόπο κατοικίας του παιδιού

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που εμποδίζουν την πολιτεία να ακολουθήσει την διεθνή πρακτική και να περάσει στην νομοθεσία της την συνεπιμέλεια, την προστασία του παιδιού και την ισότιμη αντιμετώπιση και των δύο γονέων  στην ανατροφή των παιδιών ;

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νοσηρό συνυφασμένο πολιτικό σύστημα με τις συντεχνιακές και πελατειακές του σχέσεις (δικηγορικά γραφεία, επιδοτούμενοι σύλλογοι κ.α.) που αντιδρούν με σφοδρότητα σε κάθε νέα προσπάθεια και βάζουν εμπόδια σε κάθε πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση.

Μόνο με νέα ρύθμιση τα πετύχουμε τα μακροχρόνια προβλήματα που δημιουργούνται στα πλαίσια του διαζυγίου, της διάστασης, των παιδιών εκτός γάμου, να μην έχουν το παραμικρό αντίκτυπο στους ανήλικους πολίτες, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και που η σωτηρία τους επαφίεται μονάχα στην τύχη. Θα είναι τυχερό το παιδί εάν, ο γονέας στον οποίο ανατίθεται η επιμέλεια,  έχει την αντίστοιχη κοινωνική μόρφωση ώστε ν’ αφήσει κατά μέρος διαφορές που τον χωρίζουν με τον πρώην σύντροφο του (σε ότι έχει να κάνει με την κοινή ανατροφή του παιδιού), και να εφαρμόσει την  συνεπιμέλεια  αγνοώοντας τις αντιδικίες και πηγαίνοντας πέρα από τις αποφάσεις δικαστηρίων. Με λίγα λόγια, εάν βάλει και πάνω από όλα του συμφέρον του παιδιού και μείνουν και οι δύο για πάντα γονείς.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να επισημάνει κανείς ότι καταπατιούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανηλίκων στην χώρα μας γιατί ορισμένοι επαγγελματίες δεν θέλουν να χάσουν τα οικονομικά οφέλη τους και γιατί διάφοροι πολιτικοί που διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνούνται να κατεβάσουν έτοιμα νομοσχέδια μόνο και μόνο  γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν τις πελατειακές τους σχέσεις

Τι κι αν σε όλες τις χώρες τις  Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει,  η κοινή γονική μέριμνα και επιμέλεια;

Τι κι αν ο συνήγορος του παιδιού ο ειγηγείται ότι ο αποκλεισμός του ενός γονέα από την ανατροφή του παιδιού του είναι κακοποίηση  του ανηλίκου; Τι κι αν εισηγείται την διατήρηση της κοινής επιμέλειας; Τι και αν η χώρα μας έχει καταδικασθεί για την μέχρι τώρα πρακτική της από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τσουχτερά πρόστιμα;  Εμείς στην παρούσα συγκυρία συνεχίζουμε και  επιμένουμε Ελληνικά.

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 7 )

  1. rozita

    gia sas ,o thios mou kai i gineka tou exun polla provlimata stin sxesi tous , i gineka tou ton exi minisi gia bia pros ekini,kai i dio exun kaki epikinonia stin sxesi tous,kai i dio tous parakoloutha yixologos. kai exoun tessera mwro anilika,kai auti tin stigmi o thios mou ine sta kratitiria,kai i gineka tou se prostateutika spiti apo tin astinomia me ta mwra ,alla i katastasitis den ine katalili gia ta paidia . pos mporo egw na parw tin epimelia tous an i efimeria den orisi kanena katalilo gia ta pedia?

    Reply
  2. Pingback: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ | Synepimelia.gr

  3. katerina

    GEIA SAS..EIMAI PAIDI XWRISMENWN GONIWN…EIMAI ENHLIKH.OMWS EXW ENA PROVLHMA…SPOUDAZW ME TA XILIA ZORIA KAI AUTH TH STIGMH H MANA MOU(POU EIXE THN EPIMELEIA MEXRI NA ENHLIKWTHW) RIXNEI TO MPALAKI STON PATERA MOY K O PATERAS M RIXNEI TO MPALAKI STH MHTERA MOU… GIA KAPOIO PROSWPIKO MOU LOGO AYTH TH STIGMH DE MPORW NA DOULEPSW…MOU EXOUN KATASTREPSEI THN PSUXOLOGIA MOU…NA SHMEIWSW OTI OUTE OTAN HMOUN ANHLIKH EIXAN ENDIAFERTHEI K OI DUO TOUS GIA EMENA K TON ADERFO MOU… SUNEXWS ALLAZAME SPITI LOGW TWN OIKONOMIKWN K MPLA MPLA… MPOURDES… K LEFTA EIXAN GT DOULEVAN ALLA ETSI EXOUN MATHEI NA KANOUN MIA ZWH… UPARXEI PERIPTWSH ESTW K TWRA NA DIKAIWTHW? PARAKALW MONO SOVARES APANTHSEIS…EXW MEGALO PROVLHMA

    Reply
    1. Μαρια

      Μπορεις να κανεις ασφαλιστικα μετρα διατροφης η αγωγη διατροφης σε ΑΦΜΟΤΕΡΟΥΣ τους γονεις σου, διοτι και οι δυο ειναι υπευθυνοι για την διατροφη στου μεχρι να τελειωσεις τις σπουδες σου. Σε περιπτωση που δεν εχεις χρηματα θα πας στον δικηγορικο συλλογο της περιοχης σου και θα ζητησεις να σου ορισει δικηγορο το κρατος. Αυτον τον δικηγορο δεν τον πληρωνεις αλλα τον πληρωνει το κρατος. Εαν βεβαια οδηγηθεις σε αυτη τη λυση να ξερεις οτι πολυ πιθανον να διαρρηχθουν οι σχεσεις σου με τους γονεις σου.

      Reply
  4. κων/να

    Επιμενουμε Ελληνικα οσο το παρακρατος καλα κρατει…θα πρεπει να βαλουμε το μαχαιρι στο κοκκαλο ωστε οι δικαστικες αποφασεις να εχουν γνωμονα το συμφερον του παιδιου κι οχι τα ταπεινα συμφεροντα( πελατειακες σχεσεις, γνωστος και θειος δικαστη..κτλ…Αυτα πρεπει να τιμωρουνται παραδειγματικα..κι οταν ο εκαστοτε μαρτυρας ψευδομαρτυρει κι αποδεικνυεται μεσα στο δικαστηριο θα πρεπει αμεσως ο προεδρος να του ασκει διωξη..οχι να πληρωνει ο αδικημενος για μηνυσεις κι οποτε εκδικαστουν .Γιατι ωστοσο εχεις χασει την υποθεση οταν ο προεδρος λαμβανει σοβαρα υποψη τις ψευδομαρτυριες…Φαυλος κυκλος δηλαδη…

    Reply
  5. slava perovic

    ayta poy lete exete dikio,ala poy na tha vroyme emeis h gonis poy vionoyme aytes katastaseis…exo gkoritsi 11 xronon,thn epimelia thn exei o pateras poy eklepse to paidi,to kratos den ekane tipota oyte dikigoros poy moy pire lefta,etsei perasan mhnes,xronia to paidi to serni sto dikastireio na pei oti den me thelei,oti thelei na einai me to patera k etsei pire epimelia…exei apodikti apo paidopsihologo oti to paidi kakopiohthe sinestimatika apo patera,perimeno ti tha apofasizei o eisageleas…to paidi den to vlepo den me afini na to plisiazo,exoy kanei plisi engkefaloy sto paidi…den yparxi nomos gia aytes psixoyles,den yparxei nomos ,emeis ti prepei na kanoyme??

    Reply
    1. ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ

      ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΚΥΡΙΑ, ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΔΩ ΚΥΡΊΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ, ΓΝΩΜΜΗ ΜΟΥ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ, ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *