Αίτημα του συλλόγου προς το Υπουργείο Παιδείας

26 Φεβρουαρίου 2009

 

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο (*)

Αθήνα 26/02/2009

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ο σύλλογος μας δραστηριοποιείται σε θέματα γονεϊκής ισότητας λόγω του αυξημένου αριθμού των διαζυγίων, διαστάσεων, κλπ και παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου καθώς και των συνεπειών που έχουν στους γονείς όσο και στα παιδιά. Εδρεύει στην Αθήνα και εξακτινώνεται πανελλαδικά.

Η Ε.Σ.Υ.Ε.Α. με τα στοιχεία που δημοσίευσε για το έτος 2006 τα ανάγει σε πρίπου 20.000 παιδιά στο σύνολο των 120.000 ενώ στα αστικά κέντρα το ποσοστό είναι υψηλότερο.

Με την ευκαιρία της ανάληψης της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ από σας και της εκτίμησης που τρέφουμε στο πρόσωπο σας γενικά, αλλά και στους προσεκτικούς χειρισμούς που διαπιστώνουμε ότι κάνετε στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της παιδείας, σας θέτουμε ένα θέμα το οποίο ταλανίζει τα μέλη μας και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όποιος γονέας ( σε διάσταση, διαζευγμένος κλπ) δεν έχει τη δικαστική επιμέλεια των παιδιών του που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αδυνατεί να έχει πρόσβαση στην παιδαγωγική ενημέρωση προς κηδεμόνες που πραγματοποιεί το σχολείο για τα παιδιά του.

Επιπλέον δεν δικαιούται τις σχετικές γονικές άδειες, τις οποίες λαμβάνει μόνο ο έχων την επιμέλεια γονέας.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε υπεύθυνα από την κεντρική υπηρεσία των Κ.Ε.Π. του Υπουργείου Εσωτερικών ότι το ΥΠΕΠΘ δεν απαγορεύει μεν την προφορική ενημέρωση του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, γεγονός όμως που καταστρατηγείται βάσει αναφορών πραγματικών περιστατικών που έχουμε από μέλη του συλλόγου, διότι ο έχων την επιμέλεια γονέας προβαίνει σε διαμαρτυρίες, απειλές, ακόμα και εξώδικα προς σχολεία, με σκοπό τον αποκλεισμό του ετέρου γονέα από κάθε σχετική διαδικασία.

Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι, βάσει της συνταγματικής νομοθεσίας περί ισότητας, περί απαγόρευσης των διακρίσεων, δικαιωμάτων του παιδιού και συναφών διατάξεων, βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού και των δυο γονέων του ανεξαρτήτως οικογενειακής καταστάσεως (κυρωμένων μάλιστα με νόμο από την Ελληνική Βουλή), βάσει αναλόγων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου περί απαγόρευσης των διακρίσεων κλπ, τα γεγονότα αυτά κρίνονται ως αντιβαίνοντα όλο το ανωτέρω νομικό και νομολογιακό πλαίσιο.

Η πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ενόψει των εξελίξεων στο διεθνές δίκαιο, για τα μείζονα θέματα της ζωής του παιδιού (εκπαίδευση, υγεία κα) αποφασίζουν από κοινού και οι δύο γονείς, ΄χωρίς όμως αυτή η κατεύθυνση της νομολογίας να έχει επηρεάσει τα κατώτερα Δικαστήρια ή την πρακτική των δημοσίων υπηρεσιών.

Επιπλέον, σε επιστημονικές ημερίδες που διοργανώσαμε πρόσφατα εμείς ως σύλλογος (παρουσία μάλιστα και με σχετικές εισηγήσεις των συνηγόρων του παιδιού και του πολίτη, ψυχιάτρων, παιδαγωγών, κοινωνικών λειτουργών και άλλων, σε ακαδημαϊκό επίπεδο) καθώς και άλλοι φορείς, σε επιστημονικές μελέτες καθηγητών Α.Ε.Ι. καθώς και από αναφορές που έχουμε από μέλη μας εκπαιδευτικούς, γονείς κλπ, επισημαίνεται η ολέθρια επίδραση της αποξένωσης του ενός γονέα από την σχολική εκπαιδευτική διαδικασία για την ομαλή ψυχοπαιδαγωγική και μαθησιακή ανέλιξη του παιδιού, η βαθειά ανάγκη αυτού για αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας ,ανεξάρτητα αν οι γονείς του ζούν κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό έχει επισημανθεί στην πράξη στις περιπτώσεις που διαζευγμένοι κλπ γονείς συνεργάζονται οικειοθελώς αρμονικά στον τομέα αυτό.

Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε ότι:

Είναι απαραίτητο να εκδοθεί απόφαση του ΥΠΕΠΘ που να ορίζει σαφώς την ελεύθερη και επί ισοις όρος προφορική και γραπτή ενημέρωση και των δυο γονέων (βαθμολογία, επίδοση, διαγωγη κλπ) για το παιδί τους, ανεξαρτήτως οικογενειακής καταστάσεως (εφόσον φυσικά το επιθυμεί και ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια).

Τη δυνατότητα ακώλυτης συμμετοχής σε όλο το φάσμα της σχολικής διαδικασίας (γιορτές, σχολικές εκδηλώσεις, κλπ) και του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού του.

Την παροχή για το σκοπό αυτό των αυτών ακριβώς γονικών αδειών και στους δυο γονείς και όχι μόνο στον έχοντα τη δικαστική επιμέλεια, με την απαραίτητη χορήγηση βεβαίωσης παρουσίας του, από τον δ/ντή του σχολείου.

Κ. Υπουργέ

Επειδή το θέμα είναι μείζον για την ομαλή εξέλιξη της ευαίσθητης παιδικής-εφηβικής προσωπικότητας και επειδή στο πρόσωπο σας διαβλέπουμε με πόση σύνεση διαχειρίζεστε – και με τις επισκέψεις σας στα σχολεία- τέτοια θέματα, παρακαλούμε για τη στήριξη σας στα δίκαια αιτήματα αυτά που αποτελούν και αιτήματα των ίδιων των παιδιών μας. Να γνωρίζετε την εκτίμηση μας, και την από μέρους μας στήριξη στις ευγενείς πολιτικές προσπάθειες σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ό,τι τυχόν θελήσετε.

Με τιμή

Το Δ.Σ.

*(Το παρόν είναι δημοσιευμένο στο τεύχος 2, σελ. 12  τον Ιούλιο του 2009)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *