Φορολογική ανισότητα μεταξύ των γονέων

22 Μαρτίου 2011

Αναστάσιος Βυτινίδης

Στη χώρα μας ο μη έχων την επιμέλεια γονέας δεν έχει κανένα οικονομικό και εργασιακό δικαίωμα (φοροαπαλλαγή διατροφής προς τέκνα, στεγαστικό δάνειο με συνυπολογισμό των παιδιών, περικοπή στα προγράμματα της εργατικής εστίας μείωση αφορολόγητου,), ενώ μισθολογικά του γίνεται περικοπή επιδομάτων (π.χ. μείωση 50% του επιδόματος εξομάλυνσης)

Ειδικότερα η μη έκπτωση της δαπάνης της διατροφής από το φορολογητέο εισόδημα είναι αντισυνταγματικό διότι είναι ένας κανόνας που παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας, (άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος).

Eίναι απαράδεκτες οι διακρίσεις στα φορολογικά , μισθολογικά και άλλα δικαιώματα μεταξύ γονέων με κριτήριο την επιμέλεια.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχουμε άμεσο ατομικό δικαίωμα, που μπορούμε να το επικαλεστούμε στην Ελλάδα, για την ισότητα στην απολαβή των ωφελημάτων της επιδοματικής και εν γένει οικονομικής πολιτικής της Πολιτείας.

Επισημαίνω ότι υπάρχει πόρισμα του συνηγόρου του Πολίτη από 10/4/2003 προς τον τότε υπουργό Οικονομίας κο Χριστοδουλάκη που θεωρεί άνιση φορολογική μεταχείριση τη μη έκπτωση της διατροφής που καταβάλει ο διαζευγμένος σύζυγος για τα τέκνα που δεν κατοικούν μαζί του και το οποίο όπως τονίζει ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δημιουργεί ένα καθεστώς αδικαιολόγητων διακρίσεων σε βάρος των γονέων που δεν έχουν την επιμέλεια του τέκνου τους , πλην όμως συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή του συμβάλλοντας τα μέγιστα σε αυτή με εισόδημα τους ,πέραν εκείνου της διατροφής.

Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2010 είναι ότι ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια δεν έχει κανένα οικονομικό δικαίωμα ενώ έχει πολλές υποχρεώσεις αφού καλείται να πληρώσει μεγάλα ποσά για τη διατροφή που του επιδικάζεται από τα ελληνικά δικαστήρια και την ίδια στιγμή προσπαθεί να έχει μια αξιοπρεπή επικοινωνία με το παιδί του δαπανώντας χρήματα για ψυχαγωγία, φαγητό, διακοπές κλπ.

Επίσης ο ΓΟΝ.ΙΣ. ζητά να τύχουν φοροαπαλλαγής και τα έξοδα που δαπανώνται σε ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες για να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Επίσης να λαμβάνονται υπ’όψιν στη φορολογική δήλωση τα έξοδα ταξιδιού που δαπανά ο μη έχων γονέας την επιμέλεια για να μπορέσει να συναντήσει το παιδί του όταν εκείνο διαμένει μακριά του. Aκόμη διεκδικεί τη δίκαιη διατροφή από τα δικαστήρια σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών και τις οικονομικές δυνατότητες των γονέων.

Κατόπιν των ανωτέρω διεκδικούμε την ίση φορολογική και επιδοματική μεταχείριση και πάσης φύσεως ελαφρύνσεις που προβλέπονται για τους γονείς ανηλίκων τέκνων και για το γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού είτε είναι διαζευγμένος, είτε έχει παιδί εκτός γάμου, που σύμφωνα με στατιστικές κατά 97% είναι ο πατέρας!

Έχουμε καταθέσει υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών και έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Κο Γεωργακόπουλο. για να του εκθέσουμε τα δίκαια αιτήματα του συλλόγου χωρίς δυστυχώς να λάβουμε κάποια απάντηση……!

Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια σαν άγαμος χωρίς τέκνα..

Αυτό επιτάσσει το συμφέρον του παιδιού και της κοινωνίας.

δείτε σχετικά δημοσιεύματα καθημερινή 18-8-2012 , www.protagon.gr  ,Επενδυτής ΣΚ 8-9 Σεπτεμβρίου 2012  στη σελ 39 ,

Απόψεις Επισκεπτών ( 2 )

 1. danny

  29 Ιουλίου 2011 – 21:03:41
  Ποια η εξελιξη της υπόθεσης αυτης απο τοτε εως σημερα αραγε? Πήρατε ποτε καμμια απαντηση για ενα τοσο φλεγον θεμα που μας απασχολει όλους??

  Reply
 2. savvas

  18 Νοεμβρίου 2011 – 10:31:40
  me ti stegi ti ginete giati h mitera pernodas tin epimelia perni kai to spiti tou patera.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *