Ενδοοικογενειακή Βία

Βία ορίζουμε το σκοπούμενο κακό σε βάρος του απέναντι.

Ενδοοικογενιακή βία είναι η βία που ασκείται μεταξύ συγγενών και των προσώπων που ορίζει ο νόμος 3500/2006.

Με αυτόν απαγορεύτηκε η χρήση κάθε μορφής βίας, σωματικής, ψυχολογικής και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η ψυχολογική βία είναι η πιο επικίνδυνη μορφή βίας γιατί ανιχνεύεται δύσκολα και αντιμετωπίζεται δύσκολα. Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σήμερα μορφή βίας.

Διακρίνουμε την βία από την έννοια της “κακοποίησης” που είναι η ψυχολογική απόδοση της νομικής έννοιας της βίας. Η βία απαγορεύεται, η κακοποίηση δεν έχει απαγορευτεί, μάλιστα στο παρελθόν θεωρείτο στοιχείο του πολιτισμού μας, μια και οι γονείς και οι δάσκαλοι μας έδερναν “για το καλό μας”.

Πρόσκληση και πρόγραμμα της Ημερίδας 3ης Μαρτίου 2019

Κατά της Γονικής Αποξένωσης

Ο άνδρας ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Δυστυχώς, το φαινόμενο της ανδρικής κακοποίησης, είναι υπαρκτό και στις μέρες θεωρώ πως έχει αυξηθεί δραματικά. Το βασικό ζήτημα είναι, πως ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού και ακόμα και αντικείμενο χλευασμού.

Έρευνα: Τι ποσοστό Ελλήνων αντρών “κακοποιούνται” από τις γυναίκες τους;

Νέα πρωτιά στην Ευρώπη της Ελλάδας. Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και οι άντρες πέφτουν θύματα κακοποίησης και μάλιστα η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στη βία κατά των ανδρών.

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ή ΣΥΖΥΓΩΝ

Τίποτα δεν βλάπτει περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας και την αυτοεκτίμησή μας απ'ότι μια σχέση με συναισθηματική κακοποίηση. Το πρώτο βήμα όταν κακοποιούμαι συναισθηματικά είναι να καταλάβω τι μου συμβαίνει.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μια επίθεση προς την ψυχή του παιδιού όπως ακριβώς η σωματική κακοποίηση είναι μια επίθεση προς το σώμα του παιδιού.

Τα πολλά πρόσωπα της παιδικής κακοποίησης : η συναισθηματική κακοποίηση

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε όλους τους τύπους των οικογενειών ανεξάρτητα από την προέλευση και το επίπεδό τους. Οι περισσότεροι γονείς θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους αλλά μερικοί γονείς μπορεί συναισθηματικά και ψυχολογικά να βλάψουν το παιδί τους

Μελετώντας την κακοποίηση παιδιών : η συναισθηματική ή ψυχολογική βία και η παραμέληση.

Συνήθως η βία και η κακοποίηση εξετάοζνται μόνο ως προς την σωματι΄κη ή την σεξουαλική κακοποίηση. Και όμως η πιο διαδεοδμένη μορφή βίας είναι η συναισθηματική ή ψυχολογική. Ελπίζουμε ότι σύντομα τα κέντρα κακοποίησης , που τόσο πολύ κόστισαν στον έλληνα και ευρωπαίο φορολογούμενο , θα εξυπηρετούν άντρες, γυναίκες και παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας.

Ενημέρωση για την Ενδοοικογενειακή Βία

Κατευθύνσεις για την εφαρμογή ενός χρήσιμου νόμου για την προστασία από κάθε μορφής βίας

Η Κακοποίηση των Γυναικών

 17 Φεβρουαρίου 2012 Η Κακοποίηση των Γυναικών στη Λέσβο Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ανισότητες ανάμεσα στην γυναίκα και στον άντρα είναι ένα θέμα που έχει μακρά ιστορία. Από τις αρχαίες ταξικές κοινωνίες της Δύσης (Ελλάδα, Ρώμη), της Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία), τον Μεσαίωνα, τις κοινωνίες με τις κάστες (Ινδία) η κοινωνική […]

Η Κακοποίηση των Aνδρών

Μπορεί ακόμα και σήμερα να ακούγεται περισσότερο ως ανέκδοτο, αλλά ήδη από το 1974 ο Gelles διαπίστωσε ότι οι άντρες σύζυγοι έπεφταν θύματα βίας σχεδόν με την ίδια συχνότητα όσο και οι γυναίκες.