Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξίσου Κοινής Ανατροφής

 

Η 26η Απριλίου επιλέχθηκε ως η ημέρα της Εξίσου Κοινή Ανατροφή Παιδιών (shared parenting) επειδή ο πρώτος νόμος πολιτείας των Η.Π.Α. περί της  Εξίσου Κοινής Ανατροφής Παιδιών (shared parenting)  ψηφίστηκε στο Κεντάκι στις 26 Απριλίου 2018. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστάτησε η οργάνωση NPO  – National Parents Organization με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών και ομάδων υποστήριξης.

 

Ο πρωτοποριακός νόμος εισήγαγε την κατά τεκμήριο 50/50 επιμέλεια  για τα παιδιά των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή σε διαζύγιο. Εκτός από το Κεντάκι, τέτοιου είδους νόμοι ψηφίστηκαν στο Αρκάνσας τον Απρίλιο του 2021 και, πιο πρόσφατα, στη Δυτική Βιρτζίνια τον Μάρτιο του 2022. Από το 2019, όταν το Κεντάκι ανακήρυξε την 26η Απριλίου ως διαζευγμένοι κατά την επέτειο του νόμου του, πέντε άλλες πολιτείες έχουν ανακηρύξει την 26η Απριλίου ως ημέρα Εξίσου Κοινής Γονικής Μέριμνας (shared parenting) : Μιζούρι, Αριζόνα, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη και Νότια Ντακότα. Επιπλέον, η πόλη Ελ Πάσο του Τέξας ανακήρυξε την 26η Απριλίου ως ημέρα της Εξίσου Κοινής Ανατροφής Παιδιών (shared parenting) το 2022.

 

 «Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για  να ψηφιστούν οι νόμοι περί Εξίσου Κοινή Ανατροφή Παιδιών (shared parenting) ο κανόνας σε κάθε πολιτεία», δήλωσε ο Matt Hale, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της NPO και δικηγόρος από το Κεντάκι, ο οποίος πρωτοστάτησε στον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Εξίσου Κοινής Ανατροφής στη χώρα το 2019. «Καθώς όλο και περισσότεροι νομοθέτες, κοινωνικοί εταίροι και οικογένειες μαθαίνουν για τα ατελείωτα οφέλη της Εξίσου Κοινή Ανατροφή Παιδιών (shared parenting) ευελπιστούμε να δούμε αυτή την ημέρα όχι μόνο να γιορτάζεται, αλλά και να ανακηρύσσεται, σε εθνικό επίπεδο λόγω της νομοθεσίας που υποστηρίζει την Εξίσου Κοινή Ανατροφή παιδιών», πρόσθεσε.

 

Το κίτρινο είναι το επίσημο χρώμα της ημέρας Εξίσου Κοινής Ανατροφής Παιδιών (shared parenting). Οι υποστηρικτές της Εξίσου Κοινής Ανατροφής Παιδιών (shared parenting) καλούνται να φορέσουν κίτρινο την Τρίτη 26 Απριλίου. Το χρώμα επιλέχθηκε λόγω της σύνδεσής του με την οικογενειακή επανένωση και για την ικανότητά του να απεικονίζει την αισιοδοξία, την ευτυχία και τη χαρά. Αυτά είναι τα ίδια συναισθήματα που έχουν νιώσει τα παιδιά και οι γονείς τους, καθώς τα κράτη αρχίζουν να δείχνουν την υποστήριξή τους στους νόμους περί Εξίσου Κοινής Ανατροφής παιδιών.  

 

 

 

 

Είσοδος