ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξένησε ημερίδα με τίτλο

«Αντιμετωπίζοντας την κρίση της οικογένειας, εν ονόματι των παιδιών»

 

Μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Colibrì.

 

     Στις 23 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο φιλοξένησε μια σημαντική ημερίδα για τον χωρισμό των γονέων και το διαζύγιο στην Ευρώπη με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την κρίση της οικογένειας, εν ονόματι των παιδιών»

 

     Τα παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα μέρη στην περίπτωση οικογενειακών συγκρούσεων. Tα δικαιώματά τους, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 24 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χρειάζεται να προστατευθούν. Δυστυχώς ο αριθμός των διαζυγίων ραγδαία αυξάνεται με μεγάλες συνέπειες στην ευημερία των παιδιών.

 

     Με την παρουσία της κυρίας Roberta Angelilli, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευθύνη για τα δικαιώματα των παιδιών και μεσολαβήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διεθνή απαγωγή παιδιών από γονείς, και του κυρίου Carlo Casini, Προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, δόθηκε ηγ ευκαιρία να παρουσαστεί η πρώτη Ευρωπαϊκή Μελέτη που έγινε από τον Ιταλό παιδίατρο Vittorio Vezzetti, επιστημονικό υπεύθυνο της πλατφόρμας για την κοινή επιμέλεια, την κοινή ανατροφή και την παιδική ηλικία “Colibrì”.

 

     Εμπειρογνώμονες με κύρος από διάφορες χώρες της Ευρώπης εξήγησαν τους διάφορους τρόπους διαχείρισης της ανατροφής των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν ζουν μαζί στην Ευρώπη. Κατέδειξαν ότι, αν και δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών, η έννοια «βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά ανάλογα με την εθνικότητα των παιδιών και το σύστημα δικαίου στο οποίο υπάγονται. Όπως ο Dr. Vezzetti ανέφερε, σε μερικές χώρες, μετά την διάλυση του γονικού ζεύγους, ένα παιδί στα τρία χάνει επαφή με τον άλλο γονιό του ενώ σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

 

     Η εξίσου κοινή επιμέλεια και ανατροφή έχουν άμεσα αποτελέσματα επίσης στην υγεία και στην σωματική ευεξία του παιδιού, όπως για παράδειγμα, στην ορμονική αξιολόγηση, σε βιοϊατρικές παραμέτρους, σε συμπεριφοριστικούς κινδύνους, στη χρήση αλκοόλ, στο κάπνισμα και στη χρήση ναρκωτικών, ακόμα και στις χρωμοσωματικές δομές. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εξετάσουμε το ζήτημα όχι μόνο από μια νομική οπτική γωνία αλλά επίσης χρησιμοποιώντας αντί για την νομική επιστημονική γλώσσα, αναπτύσσοντας μια Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

     Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και έχει επανειλημμένα επιδιώξει την ενσωμάτωση αυτών των δικαιωμάτων στην νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό έχει καταστεί ένας ειδικός στόχος στην ΕΕ από την επόμενη της θέσης σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

 

     Το Σωματείο  για την Γονεϊκή Ισότητα Αττικής – www.synepimelia.gr συμμετείχε για την Ελλάδα ως διοργανωτής και με εισήγηση στο πάνελ. Η συμμετοχή της χώρας μας αντί να ήταν τιμητική ήταν το ακριβώς αντίθετο. Η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάστηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή γιατί, για άλλη μια φορά, η χώρα μας βρέθηκε η τελευταία στην κατάταξη ανάμεσα στις 15 Ευρωπαϊκές Χώρες της έρευνας.

 

     Αυτό που μας συμβαίνει εάν χωρίσουν οι γονείς ενός παιδιού είναι δυστυχώς γνωστό σε όλους : Ανατροφή του παιδιού από ένα μόνο γονιό, παιδιά εκτός γάμου που ο νόμος επιβάλει να τα μεγαλώνει μόνο η μητέρα τους, αλλεπάλληλες δίκες και αναποτελεσματική δικαιοσύνη, παντελής έλλειψη δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών και οικογενειακών δικαστών, απαγόρευση της οικογενειακής διαμεσολάβησης και το αποκορύφωμα η αντίθετη με κάθε επιστήμη και μοναδική παγκοσμίως νομική ερμηνεία ότι «το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει με την μητέρα του».

 

     Εκεί όπου απέτυχε ο νομικός και ο πολιτικός κόσμος, την λύση έδωσε η Ελληνική Κοινωνία. Το σωματείο για τη ΓονεΪκή Ισότητα Αττικής (Συνεπιμέλεια) μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα στην Ευρώπη για τη νέα πρακτική του Σύμφωνου Κοινής Επιμέλειας.

 

     Από το 2010 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το Σύμφωνο βρήκε πολύ μεγάλη διάδοση κυρίως μεταξύ των νέων γονέων. Οι ίδιοι οι γονείς συμφωνούν – στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου – στην διατήρηση της κοινής ανατροφή των παιδιών τους, συναποφασίζοντας για τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας του παιδιού. Το παιδί μπορεί να έχει δύο γονείς και δεν χρειάζεται να «ορφανέψει» από τον έναν από το χέρι και με τις ευλογίες του δικαστή.

 

     Αν και το σωματείο για την Γονεϊκή Ισότητα Αττικής (Συνεπιμέλεια) ήδη πρακτικά υποστηρίζει (εθελοντικά και δωρεάν) πολλά ζευγάρια να φθάσουν σε μια συμφωνία, εισηγήθηκε στο Στρασβούργο την ανάγκη να εισαχθεί επειγόντως η οικογενειακή διαμεσολάβηση και στην Ελλάδα.

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ COLIBRI’

ΓΑΛΛΙΑ

– I.C.I. I Comme Identitè I.C.I.

ΕΛΒΕΤΙΑ

– Movimento Papageno

– Donne2

ΙΣΠΑΝΙΑ

– PAMAC

ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ

– Igualdade Parental

ΕΛΛΑΔΑ

– Σωματείο για την ΓονεΪκή Ισότητα Αττικής  – www.synepimelia.gr

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

– Otcovia.sk

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

– Arpcc Asociația Română pentru Custodia Comună

ΙΤΑΛΙΑ (COLIBRI’ ITALIA):

– Ass. Genitori Sottratti Em. Romagna,

– Ass. per le Nuove famiglie Cagliari,

– Movimento femminile per la parità genitoriale,

– Ass. Nonne e nonni penalizzati dalle separazioni,

– Ass.Genitori separati e Figli Torino,

– Ass. Aiutiamo le famiglie Roma,

– Ass. Genitori Separati Novi Ligure,

– Ass. Figlipersempre nazionale: Trentino Alto Adige-Lombardia-Lazio,

– Ass. Papà separati Torino,

– Ass. Papà separati & figli Torino,

– Ass. Papà separati Asti,

– Ass. Papà separati Liguria,

– Ass. Papà separati Roma,

– Ass. Help Family Roma.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *