Στην Iowa στις ΗΠΑ τα νομοθετικά σώματα ψηφίζουν νομοθεσία για την εξίσου κοινή επιμέλεια τέκνων

Στην Iowa στις ΗΠΑ τα νομοθετικά σώματα ψηφίζουν νομοθεσία για την εξίσου κοινή επιμέλεια τέκνων

Αρχές Μαρτίου 2016

 

iowa capitol

DES MOINES – Η Βουλή των αντιπροσώπων της Αϊόβα ψήφισε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου στις αρχές Μαρτίου 2016. Οι υπέρμαχοι της γονεϊκής ισότητας σε όλη την πολιτεία καλούν τους νομοθέτες να ολοκληρώσουν τη ψήφιση και να θέσουν γρήγορα σε ισχύ τη νομοθεσία για να περιοριστεί ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του συστήματος του οικογενειακού δικαίου που εφαρμόζεται στη πράξη σήμερα.

“Αυτή είναι η ευκαιρία της πολιτείας μας να να πρωτοστατήσει στο σύνολο των πολιτειών στις ΗΠΑ στα θέματα υγείας του παιδιού και της οικογένειας. Ο νόμος αυτός μας βοηθάει στο ν’ αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μεγιστοποιώντας το χρόνο των παιδιών και με τους δύο γονείς τους μετά το διαζύγιο. Αυτή η νομοθεσία φέρνει στο προσκήνιο την ψυχική υγεία των παιδιών”

δήλωσε εκπρόσωπος του Δικτύου για την Οικογένεια.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, αν η επιμέλεια συνεχίσει να  διατηρείται κοινή κατά τις αντιδικίες, το Δικαστήριο θα πρέπει ν’ αναθέτει και τη φροντίδα από κοινού και στους δύο γονείς, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει αιτιολογημένα ότι η κοινή φροντίδα δεν είναι προς το συμφέρον του τέκνου. Με την ισχύουσα νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα της κοινής ανατροφής και της γονεϊκής ισότητας κέρδισε έδαφος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με δημοσιεύσεις ερευνών, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ευημερίας όταν και οι δύο γονείς συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή τους.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής με 13 ψήφους υπέρ και 8 κατά, στις 17 Φεβρουαρίου 2016 και με τροπολογίες ψηφίστηκε στην τελική του μορφή στις 2 Μαρτίου, 2016.

Μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπει επίσης το εξής:

Πριν αποφανθεί για τη διατήρηση της κοινής επιμέλειας, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει από τους γονείς να υποβάλλουν, είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε από κοινού, ένα σχέδιο κοινής ανατροφής τέκνου. Το προτεινόμενο σχέδιο κοινής ανατροφής πρέπει να προβλέπει το πώς οι γονείς θα λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το παιδί, το πως θα του εξασφαλίσουν στέγαση, το πως θα κατανεμηθεί ο χρόνος του παιδιού μεταξύ των δύο γονέων και πώς κάθε γονέας θα διευκολύνει και θα εξασφαλίσει ότι το παιδί θα περνάει  χρόνο τον άλλο γονέα. Επίσης για τον καταμερισμό των εξόδων του παιδιού, τον τρόπο επίλυσης σημαντικών ζητημάτων ή διαφωνιών που αφορούν το παιδί, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που προκύπτουν λόγω της ηλικίας του παιδιού και των αναπτυξιακών του αναγκών. Μπορεί το δικαστήριο να ζητήσει να του υποβληθούν με το σχέδιο ανατροφής τέκνου διευκρινίσεις για οποιοδήποτε άλλο θέμα κρίνει απαραίτητο.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στη Γερουσία για ψήφιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *