Συμμετοχή του Συλλόγου Συνεπιμέλεια στο Συνέδριο της Βοστόνης για την Κοινή Ανατροφή Παιδιών

     Το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής CSP Greece θα βρίσκεται στη Βοστόνη για το συνέδριο για την κοινή ανατροφή που συνδιοργανώνει το ICSP και το NPO.

     Στο σημαντικό αυτό συνέδριο που γίνεται once in a lifestime  θα μιλήσουν επιστήμονες από 18 χώρες για την τρέχουσα επιστημονική έρευνα γύρω από την κοινή ανατροφή. 

 Shared Parenting Research: A Watershed in Understanding Children’s Best Interests?

Έρευνα για την Κοινή Ανατροφή : Ένα ορόσημο  για την κατανόηση του Βέλτιστου Συμφέροντος του Παιδιού ;

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου ICSP2017-Program-v14-2017.05.09

     Μεταξύ των άλλων θα παρευρεθούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές όπως  ο καθηγητής Richard Warshak κα η Dr Linda Neilsen από τις ΗΠΑ, ο Dr Michael Lamb από την Αγγλία, ο καθηγητής Edward Kruk από τον Καναδά, ο καθηγητής  Peter Parkinson από την Αυστραλία και η Dr Malin Bergstrom από τη Σουηδία.

     Έχει σχηματιστεί μια συνεχώς εμπλουτιζόμενη βάση πληροφροριών για αποδείξεις από όλο τον κόσμο ότι η κοινή ανατροφή είναι μετρήσιμα ευεργετική για τα παιδιά στους περισσότερους τομείς της ζωής τους.

     Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά την καλή πίστη ή την ακαδημαϊκή αυστηρότητα με την οποία οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους.

     Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από το θέμα στη χώρα μας συχνά διεξάγεται έχοντας καταλάβει οι συνομιλητές τις πιο απόλυτες θέσεις. Αρκεί η λέξη συνεπιμέλεια ή κοινή ανατροφή για να φουντώσουν τα αίματα και να κλείσουν τ’ αυτιά του συνομιλητή. Κατηγοριοποίηση. Κατατάσσεται ο συνομιλητής ως αντίπαλος χωρίς καν ν’ ακουστεί το τι έχει να πει.

Η συνεισφορά του συλλόγου Συνεπιμέλεια στη Βοστόνη θα συνίσταται στο να μεταφέρει στους συνέδρους στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να κατανοήσουμε το τρόπο λειτουργίας στην Ελλάδα, να επιδιώξουμε την αλλαγή και να ενημερώσουμε για τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της κοινής ανατροφής και τις πρακτικές μεθόδους εφαρμογής της.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε και ερεύνησε την ξεχωριστή περίπτωση στη χώρα μας. Αντιμέτωπο με τα παιδιά μας είναι το νομικό σύστημα της χώρας το οποίο για τη δική του ευκολία, χάριν της απόδρασης από το πρόβλημα, για να μη δουλέψει δηλαδή, βγάζει copy – paste αποφάσεις που κακοποιούν παιδιά και γονείς.

Δίνοντας την απόλυτη εξουσία σε ένα γονιό, συνήθως στη μητέρα, είναι πολύ πιθανό αυτή να τη χρησιμοποιήσει κακοποιητικά και το κάνει, όχι βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αφού το 30 τοις εκατό των διαζυγίων επιλύονται με αντιδικία.

Σε μία κοινωνία που έχει αλλάξει και έχει εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς ρόλους  και όπου η γυναίκα συμμετέχει όλο και περισσότερο ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και όπου ο άνδρας αλλάζει πάνες, δίνει μπιμπερό, και φροντίζει τα παιδιά, χρειάζεται μία νομοθετική αλλαγή για να κάμψει την αντίσταση αυτών που δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά μας απλούστατα γιατί δεν είναι τα δικά τους.

Η επιστημονική ομάδα του συλλόγου Συνεπιμέλεια μετά από σχετική ημερίδα εξασφάλισε την συναίνεση των εκπροσώπων όλων των κομμάτων υπέρ της συνεπιμέλειας (τα άκρα δεν ερωτήθηκαν) και ετοίμασε σχέδιο νόμου. Μετά την άρνηση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης , βουλευτές τριών κομμάτων το κατέθεσαν  ως τροπολογία το σχέδιό μας – με πρόθεση – στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία.

Η στάση του υπουργού δικαιοσύνης καταγγέλθηκε ως παραβίαση προστατευόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημάνθηκε σε διεθνή όργανα. Πολλά άρθρα και εκπομπές ακολούθησαν και το θέμα είναι σε διαρκή επικαιρότητα. Ο Σύλλογος συνεχίζει να ενημερώνει για το πως θα λειτουργήσει η επόμενη μέρα και συνεχώς προστίθενται οι φωνές θεσμών να ενισχύσουν την πρωτοβουλία μας.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι αν και η κοινή ανατροφή δεν είναι η άριστη λύση για τα παιδιά, εντούτοις είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή υποστήριξη στα παιδιά, να ενθαρρύνει τους χωρισμένους γονείς να πάψουν να υπονομεύουν ο ένας τον άλλο και να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη χώρα μας  θ’ αλλάξει και ελπίζουμε να μάθουμε στη Βοστόνη το τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε και στην Ελλάδα μια ώρα πιο γρήγορα την πολυπόθητη αλλαγή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *