Τι θ’ακουστεί στην ημερίδα της 3ης Μαρτίου 2019

 

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται ημερίδα κατά της γονικής αποξένωσης. Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και άλλους φορείς στα πλαίσια της έκθεσης για το novel comic «Ο Συλέκτης. Έξι ιστορίες για ένα κακό λύκο» βιβλίο». Το ICSP και ο Σύλλογος Συνεπιμελεια έχουν αναλάβει την επιστημονική διεύθυνση της ημερίδας.

 

 

Η γονική αποξένωση έχει πλέον ταξινομηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως νόσος (διαταραχή). Στις πολυετείς αμφισβητήσεις γύρω από την ύπαρξή της έδωσε τέλος η επιστήμη. Αρχίζει πλέον η συζήτηση για την τυπολογία της, τη διάγνωση και θεραπεία. Και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η δικαιοσύνη ακριβώς γιατί κατά την τυπολογία μπορεί και να έχει προκαλέσει τη γονική αποξένωση.

 

 

Μαζί με τον Soloup, την ημερίδα θ’ ανοίξει η βοηθός συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κα Θεώνη Κουφονικολάκη καθώς και η γενική γραμματέας του ICSP Angela Hoffmayer.

 

Ο παιδίατρος Vittorio Vezetti, γνωστός μας από το άρθρο του για τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκαλεί η αποκλειστική επιμέλεια και από πολλά άλλα άρθρα και βιβλία του, θα μιλήσει για τις βιοχημικές και ψυχοβιολογικές επιπτώσεις στην υγεία κατά την παιδική ηλικία που προξενούνται από την απώλεια ενός γονέα λόγω της αποκλειστικής επιμέλειας. Όσα θα παρουσιάσει είναι αναμφισβήτητα πορίσματα επιστημονικών μελετών. Το καταλήξει ότι η κοινή ανατροφή παιδιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ότι πρέπει να εναρμονιστούν οι κρατικές πολιτικές με τα ομόφωνα πορίσματα του επιστημονικού κόσμου.

 

Ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Λαδάκης θα μιλήσει για … τη δίκη του Γαλιλαίου! Ο δικαστές καταδίκασαν τον Γαλιλαίο σε θάνατο ενώ η επιστήμη αναμφισβήτητα γνώριζε ότι η Γη είναι στρογγυλή. Η απόσταση επιστήμης και νομικής πρέπει να καλυφθεί με την υποχρεωτική εγκατάλειψη του νομολογιακού εθίμου της αποκλειστικής επιμέλειας. Η γονική αποξένωση είναι η χαρακτηριστική εκδήλωση του προβλήματος. Η επιστήμη την κατατάσσει ως νόσο, η δικαιοσύνη μπορεί να την προκαλέσει.

 

Ο καθηγητής ιδιωτικού δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών θα εξετάσει το αν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να εφαρμοστεί η κοινή ανατροφή παιδιών, παρά το ότι αρκούν οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου. Και μόνο η παρουσία καθηγητού της νομικής σχολής συνιστά επαναστατική τομή στην επιστημονική σκέψη της χώρας μας, συνηθισμένη από την ομόφωνη υπέρ της αποκλειστικής επιμέλειας στάση καθηγητών της νομικής σχολής Αθηνών.

 

Ο καθηγητής Eduard Kruk, (πανεπιστήμιο Vancouver, Καναδάς) είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων που έχουν γίνει διεθνή best sellers όπως το “The equal parenting presumption”. Είναι επίσης πρόεδρος του ICSP. Θα μιλήσει για την γονική αποξένωση ως κακοποίηση παιδιού και ιδιαίτερα για τη διάγνωσή της, τη θεραπεία και τη πρόληψη της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τυπολογία συμπεριφορών γονέων που προκαλούν την γονική αποξένωση.

 

Η καθηγήτρια Jennifer Harman (πανεπιστήμιο Colorado Η.Π.Α.), ειδικός στη γονική αποξένωση, θα κάνει διάκριση μεταξύ κακοποίησης παιδιού και ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά του (πρώην) συντρόφου σε μια οικογενειακή σχέση.

 

Ο παιδοψυχίατρος – ψυχαναλυτής Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, συγγραφέας επίσης, θα μιλήσει για τη γονική αποξένωση με βάση την πολυετή κλινική εμπειρία του στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

 

Η ψυχολόγος Αριστονίκη Θεοδοσίου – Τρυφωνίδου (Κύπρος) θα μιλήσει για την δική της εμπειρία ως ψυχολόγος από περιστατικά γονικής αποξένωσης.

 

Ο επ. καθηγητής ποινικού δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Δημητράτος θα μιλήσει για την ποινική διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Ομοίως ο δικηγόρος Γεώργιος Μπουρμάς θ’ αναπτύξει γιατί το κακούργημα της  ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης περιλαμβάνει και την ψυχολογική βλάβη.

 

Η αν. καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Karolinska Institute (Σουηδία) Malin Bergstrom θα μιλήσει για το ζήτημα της παράβασης των αποφάσεων επικοινωνίας και πως αυτές οδηγούν στην γονική αποξένωση. Η ομιλήτρια είναι παγκόσμια γνωστή για τις έρευνες τις οποίες διεύθυνε στη Σουηδία με δείγμα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά όλης της χώρας και κάθε ηλικίας. Απέδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε κοινή ανατροφή (εναλλασσόμενη κατοικία με ίσο χρόνο) έχουν σχεδόν τους ίδιους δείκτες ευημερίας με τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι και με τους δύο γονείς τους. Το ακριβώς αντίθετο για τα παιδιά που ζουν σε αποκλειστική επιμέλεια που εμφανίζουν τα αποτελέσματα που χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα παραδοσιακά «παιδιά του διαζυγίου». Κατά τον τρόπο αυτό απεδείχθη ότι δεν είναι το διαζύγιο που βλάπτει τα παιδιά αλλά η αποκλειστική επιμέλεια.

 

Η δικηγόρος και ειδική επιστήμονας στο συνήγορο του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Μπλιάτη, γνωστή μας από παλαιότερες ομιλίες της σε ημερίδες του συλλόγου, θα μιλήσει για τις ενέργειες του συνηγόρου για την πρόληψη της γονικής αποξένωσης. Και ποιος δεν θυμάται τα τόσα πολλά πορίσματα του συνηγόρου, τις ενέργειές του για τη συμμετοχή και των δύο γονέων στη σχολική διαδικασία, την δημόσια θέση του συνηγόρου υπέρ της κοινής επιμέλειας και όσα άλλα θα μας αναφέρει.

 

Ο δικηγόρος Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνεπιμέλεια, θα μιλήσει για το συμφέρον του παιδιού, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και συνίσταται στο να μεγαλώνει το παιδί κατά τεκμήριο και με τους δύο γονείς του. Αντίθετα με την αποκλίνουσα εσωτερική νομολογία δεν δικαιούται ο δικαστής να επεμβαίνει στις οικογενειακές σχέσεις και ν’ αφαιρεί τον έναν γονιό από τη ζωή του παιδιού, εκτός αν αυτό το επιβάλλουν άλλοι κανόνες λόγω τυχόν κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Η ανάγκη προστασίας του νομολογιακού εθίμου οδηγεί τους δικαστές στο ν’ απαντούν συνειδητά με αρνησιδικία (παράλειψη εξέτασης) τέτοιων νομικών ισχυρισμών.

 

Θ’ ακολουθήσει δημόσια συζήτηση μετά από τα τρία πάνελ της ημερίδας στην οποία επιστήμονες, φορείς και πολίτες καλούνται να συμμετέχουν.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *