Καταδίκη της Ελλάδας για τους Κοινωνικούς Φακέλλους

Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Τσουρλάκης κατά της Ελλάδος: η άρνηση των εισαγγελικών αρχών και ειδικότερα της εισαγγελίας ανηλίκων να χορηγήσει αντιγραφα από τον φακελλο του ανηλίκου στον πατέρα συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων που πρστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει την παράνομη διαδικασία και τις επισημάνσεις μας είχαμε μεταφέρει στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς επίσης και στον ιεραρχικά προϊσάμενο των εισαγγελέων της χώρας.

Η εκκρεμότητα δεν έχει λήξει μιά και σήμερα – αντίθετα με το τι γινόταν έως πολύ πρόσφατα – οι φάκελλοι θεωρούνται ότι δεν είναι απόρρητοι αλλά δεν προβλέπεται διαδικασία χορήγησης αντιγράφων.

Η εισαγγελία ανηλίκων πιστεύει ότι μόνο στον δικαστή μπορεί να διαβιβάσει τον φάκελλο και παραπέμπει τον γονέα να πάρει αντίγραφο από τον δικαστή. Επειδή ο δικαστής δεν κλείνει ραντεβού για να χορηγήσει αντίγραφα, ζητήσαμε από το τριμελές συμβούλιο διοίκησης του Πρωτοδικείου να δώσει οδηγίες στην εισαγγεία ν’αποστέλεται ο φάκελλος ένα μήνα πριν την δικάσιμο στην γραμματεία του δικαστηρίου ώστε να παίρνουν αντίγραφα οι διάδικοι γονείς. Δεν γνωρίζουμε την συνέχεια του αιτήματός μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *