Δύο γονείς για τις εγγραφές μαθητών στο σχολείο!

Όλοι θυμώμαστε την εγκύκλιο Κεραμέως και τις αυθαιρεσίες που έγιναν μετά την θέση σε ισχύ του νέου νομου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

 

Φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Διαβάστε τη πιο κάτω επιστολή που έστειλε σχολείο στους γονείς των μαθητών του. Τα γράφει σωστά.

 

 

Αγαπητοί γονείς, 

 

Ο πρόσφατος Ν. 4800/2021 (Α΄ 81) «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις», επέφερε σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα της κατανομής και άσκησης της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων. Το νέο καθεστώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν και στα σχολεία μας και μας υποχρεώνουν σε αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.

 

Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι, σε συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά (2022 – 2023), οι εγγραφές θα γίνονται κατά κανόνα με την υποχρεωτική σύμπραξη και των δύο γονέων (έγγαμων ή σε σύμφωνο συμβίωσης / σε διάσταση / μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης / γονέων τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο, ο πατέρας του οποίου το έχει αναγνωρίσει εκούσια ή με αγωγή που άσκησε ο ίδιος), οι οποίοι θα πρέπει να εισέρχονται για το σκοπό αυτό, διαδοχικά, με τους προσωπικούς τους κωδικούς, στην πλατφόρμα e-registrations.

 

Προκειμένου να γίνει κατ’ εξαίρεση δεκτή η εγγραφή από τον έναν μόνον γονέα, θα πρέπει ο τελευταίος να ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια του ανήλικου μαθητή (είτε στο σύνολό της είτε ως προς τον τομέα της εκπαίδευσης) και το γεγονός αυτό να προκύπτει από: 

(α) Δικαστική απόφαση (όχι προσωρινή διαταγή ή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων) η οποία να έχει καταστεί αμετάκλητη μέχρι και τις 16.09.2021 και τούτο να αποδεικνύεται συνδυαστικά με πιστοποιητικό μη άσκησης ενδίκων μέσων κατά αυτής, 

ή

(β) Έγγραφο βέβαιης χρονολογίας μεταξύ των γονέων (ιδιωτικό συμφωνητικό) σε ισχύ, ή

(γ) Πρακτικό Διαμεσολάβησης, ή

(δ) Δικαστική απόφαση ή προσωρινή διαταγή, εκδοθείσα μετά τις 16.09.2021.

 

Βεβαίως, το αυτό ισχύει και στην περίπτωση που έχει αποβιώσει ο ένας εκ των δύο γονέων.

 

Ενόψει των ανωτέρω, εάν η επιμέλεια των τέκνων σας ασκείται κατ’ αποκλειστικότητα από τον έναν γονέα, στη βάση οιουδήποτε από τα παραπάνω έγγραφα, παρακαλούμε να μας το δηλώσετε, αναρτώντας το/τα σχετικό/-ά έγγραφο/-α (σε ψηφιακή μορφή εικόνα ή .pdf), μέσω της εφαρμογής  το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022. Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι την εγγραφή του μαθητή / της μαθήτριας για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς μόνον ενεργούντες από κοινού. 

 

Σημειώνεται, ότι η παραπάνω διαδικασία και προθεσμία ισχύει για όλους τους γονείς ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από το τι έχει δηλωθεί και προσκομισθεί εκ μέρους σας στο Ε.Ε.Ι. μέχρι σήμερα, αναφορικά με ζητήματα επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων.

 

Η συλλογική και έγκαιρη ανταπόκρισή σας στο παρόν μήνυμα, θα εξασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωση των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία.

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. ΑΠΑΤΗ 4800/2021 ΑΡΗΣ

    Κατ αποκλειστικότητα συνεχίζουν να έχουν οι “μητέρες” την επιμέλεια ακόμα, άρα τι άλλαξε?

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *