Για τη παγκόσμια ημέρα κατά της Γονικής Αποξένωσης

 

Η 25η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως η ημέρα κατά της γονικής αποξένωσης.

 

Δύο σημαντικά νέα μας έρχονται από τη διεθνή σκηνή.

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

 

Τη 17η Απριλίου ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία σχέδιο νόμου.

Δίνεται ορισμός του νόμου σύμφωνα με τον οποίο η γονική αποξένωση είναι εκείνη η μορφή ψυχολογικής βίας με την οποία ένας από τους γονείς [ή άλλα πρόσωπα] σκόπιμα, μέσω επιδιωκόμενων ή υποτιθέμενων ενεργειών, δημιουργεί, αποδέχεται ή εκμεταλλεύεται μια κατάσταση στην οποία το παιδί καταλήγει να επιδεικνύει αδικαιολόγητη ή δυσανάλογη αυτοσυγκράτηση ή εχθρότητα προς οποιονδήποτε από τους γονείς,

 

Ο νόμος θέτει τη  «γονική αποξένωση»  αμέσως μετά την «κακοποίηση», την «παραμέληση», την «εκμετάλλευση» και αυτό γίνεται σε όλα τα εδάφια του νόμου. Αυτό ήταν αναγκαίο γιατί οι τοπικές υπηρεσίες προστασίας του παιδιού αγνοούσαν τους ισχυρισμούς περί γονικής αποξένωσης από τον αποξενωμένο γονέα, επειδή η «αποξένωση» δεν προβλεπόταν ρητά στο νόμο. Η αποξένωση περιλαμβανόταν, φυσικά, στον πολύ γενικό όρο «άλλη μορφή βίας κατά των παιδιών», αλλά για τους αρμόδιους για την προστασία του παιδιού ήταν ένα ωραίο πρόσχημα για να αγνοούν τέτοια αιτήματα από τους αποξενωμένους γονείς.

 

Σε αρκετά άρθρα του  ο νόμος γίνεται αποτελεσματικότερος γιατί αντιακταστάθηκε η διατύπωση «η υπηρεσία παιδικής προστασίας μπορεί να κάνει» με τη διατύπωση «η υπηρεσία παιδικής προστασίας είναι υποχρεωμένη να κάνει».

 

Ο νόμος αύξησε 3 φορές τις (ήδη υψηλές) οικονομικές κυρώσεις για τα άτομα που δεν σέβονται τις αποφάσεις επικοινωνίας.

 

Ο νόμος έρχεται επίσης με μία σημαντικότατη καινοτομία: αντιστρέφεται η υποχρέωση για τη μεταφορά του παιδιού στην περίπτωση επικοινωνίας. Μέχρι τώρα πήγαινε να το πάρει ο γονέας που βρισκόταν σε επικοινωνία. Τώρα πρέπει να το πάει σε αυτόν που έχει επικοινωνία ο γονέας με τον οποίο το παιδί διαμένει. Έτσι μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα ο γονέας που παραδίδει το παιδί και να εξαφανισθούν δικαιολογίες του τύπου «δεν θέλει το παιδί» ή λείπαμε από το σπίτι κα.

 

ΠΙΕΣΑΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

 

 

Στην μακρινή Ιαπωνία, μεταξύ του Μαρτίου 2021 και του Ιανουαρίου 2024 έγιναν 37 συναντήσεις της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με θέμα την εισαγωγή της κοινής γονικής μέριμνας μετά το χωρισμό των γονέων.

 

Προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις των άρθρων του ΄Κώδικα προκειμένου να εισαχθεί η κοινή γονική μέριμνα, οι κοινές γονικές ευθύνες και περισσότερη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

 

Στις 8 Μαρτίου 2024 ψηφίστηκε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα προωθηθεί για συζήτηση και ψήφιση.

 

Στις 16 Απριλίου 2024 η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο και απομένει να το ψηφίσει η Γερουσία.

 

Η νέα νομοθεσία θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2026.

 

AEQUALIS TEMPUS PARENTIBUS

IN NOMINE LEGIS, AD SANITATEM FILIORUM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *