Βιωματική Εμπειρία : Το “nest housing” όπως το ζουν άνθρωποι που μας εμπνέουν

Οικογένεια που έχει σχηματιστεί από χωρισμένους γονείς γύρω από μια «φωλίτσα»

 

Ο ορισμός της «Φωλίτσας»

Ο χώρος, το σπίτι, είναι ένα διαμέρισμα των παιδιών μέσα στο οποίο οι γονείς ασκούν εναλλασσόμενα τη φροντίδα, κατοικούν εναλλασσόμενα και ζουν τον μισό τους χρόνο στο σπίτι των παιδιών και τον άλλο μισό τους χρόνο στο σπίτι τους, προσθέτοντας και μερικά κοινά δείπνα με σύσσωμη την οικογένεια.

 

Καταγωγές

 

Ο πατέρας είναι από χώρα του Νότου, με οικογενειακές καταβολές που συνδέονται με την πολιτική. Διάλεξε την εξορία για να ξεφύγει από μια δικτατορία. Η μητέρα είναι boat people που επέζησε μιας γενοκτονίας σε κάποια χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Γάμος

 

Γνωριμία της νιότης και της αναζήτησης για ελευθερία. Η ζωή του ζευγαριού διήρκεσε στην πράξη, με τα πάνω και τα κάτω της, 23 χρόνια.

 

Δύο ωραιότατα αγόρια γεννήθηκαν από αυτή την ένωση.

 

Σήμερα

 

Τα αγόρια είναι δύο έφηβοι που πάνε στο σχολείο. Οι γονείς ακολουθούν την προσωπική τους καριέρα και επαγγελματική εξέλιξη. Μια δόση Workaholik λίγο περισσότερη για ένα από τους γονείς.

 

Χωρισμός

 

Όπως πολλά ζευγάρια, είχε και αυτό τις κρίσεις των 7, των 14 ετών …

 

Οι γονείς καθησύχαζαν τα παιδιά τους λέγοντας «Είτε είμαστε ζευγάρι είτε όχι, δεν θα πάψουμε να σας αγαπάμε και θα είμαστε πάντα ο μπαμπάς και η μαμά.»

 

Μια μέρα κατέφθασε η διαπίστωση : Είναι πια διαφορετικοί και η κοινή ζωή δεν είναι δυνατή. Ο ένας από αυτούς δεν άντεχε να ζει σαν σύζυγος αλλά επιθυμούσε πάνω απ’ όλα να διατηρήσει την αδελφική σχέση με τον άλλο γονιό.

 

Τι μπορούσαν να κάνουν ;

 

Ευτυχώς υπήρχε υποδομή και σταθερές βάσεις.

 

Υποδομή

 

Πριν το γάμο είχε υπογραφεί ένα προγαμιαίο συμβόλαιο χωριστής περιουσίας.

 

Η μαμά συγγράφει βιβλία που εκδίδονται εδώ και 17 χρόνια και κατοικούσε σε γκαρσονιέρες «για να μελετάει». Μοναχικά επιδίδετο στην ενδοσκόπηση, την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημιουργία. Η σιωπή είναι πρωταρχικής σημασίας για το γράψιμο. Τρείς μήνες μετά την γέννηση του πιο μεγάλου παιδιού, ήρθε η πρώτη εμπειρία της εναλλασσόμενης φροντίδας. Η μητέρα έφυγε με την νονά της για ένα μήνα στην επαρχία. Ο μπαμπάς επίσης έφευγε σε αποστολή μία βδομάδα εδώ, μι βδομάδα εκεί, μερικές φορές περισσότερο. Ένα ημερολόγιο φροντίδας των παιδιών ήταν ο εβδομαδιαίος σύντροφος των ετών που προηγήθηκαν του χωρισμού.

 

Πριν περίπου 7 χρόνια, όταν η μαμά ήταν σε αποστολή στην Αφρική, ο μπαμπάς υπέγραψε με πληρεξούσιο το συμβόλαιο αγοράς της γκαρσονιέρας της μαμάς : η ανεξαρτησία της μαμάς είχε ενδυναμωθεί. Λίγους μήνες μετά παρουσιάστηκε μια καλή ευκαιρία και επέτρεψε την αγορά ενός loft σε μια καλή τιμή. Αυτό το loft αποτελείται από δύο συνεχόμενα διαμερίσματα : ένα μεγάλο με ένα υπνοδωμάτιο για κάθε παιδί, ένα για τους γονείς και ένα γραφείο. Δίπλα του ένα μικρό με ένα υπνοδωμάτιο.

 

Τρέχουσα κατάσταση

 

Χάρις στην ύπαρξη των τριών χώρων, τα παιδιά διατηρούν τον ζωτικό τους χώρο και οι γονείς εναλλάσσονται για να ζουν σε αρμονία με τα παιδιά. Συνεννοούνται με ευελιξία και ευκαμψία για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του ημερολόγιου προγράμματος, των ταξιδιών και στις εκπλήξεις της ζωής. Η γκαρσονιέρα της μαμάς είναι σε απόσταση μισής ώρας με το μετρό, ο μπαμπάς μένει δίπλα.

 

Προσεχείς διακοπές

 

Τον Φεβρουάριο το μικρό παιδί, όπως συμφωνήθηκε, θα πάει για σκι με τη μαμά.

Το καλοκαίρι θα περάσει ένα διάστημα με τον μπαμπά, ένα διάστημα με την μαμά.

Το άλλο παιδί είναι τώρα πια μεγάλο και απολαμβάνει την ανεξαρτησία του.

 

Η καλή τύχη της οικογένειας μας είναι το ότι μένουμε πάντα σύμφωνοι για μερικά κοινά θεμελιώδη στοιχεία :

 

  1. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε (we agree to disagree),
  2. Αγαπιόμαστε όλοι βαθειά.
  3. Αγαπάμε το να ταξιδεύουμε (πρώτα όλοι μαζί).
  4. Μάθαμε ν’ ακούμε τις διαισθήσεις μας, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να παραδεχόμαστε ότι μπορεί να εξελιχθούμε διαφορετικά διατηρώντας όμως την στοργή, την τρυφερότητα και την καλοσύνη.
  5. Δεχθήκαμε ότι η ζωή θα είναι αυτή που είναι.
  6. Ζητήσαμε βοήθεια και στήριξη και έχουμε φίλους, οικογένεια, ένα νονό και μια νονά, που υποστηρίζουν και συνοδεύουν τα παιδιά και τους ενήλικες.
  7. Ούτε αυτοκίνητο ούτε τηλεόραση εδώ και 7 χρόνια. Κάνουμε ανεξάρτητες επιλογές κατανάλωσης για να μπορούμε να συντηρούμε οικονομικά αυτούς τους τρείς ζωτικούς χώρους,.
  8. Και οι δύο γονείς συμφωνούμε ότι τα συνιδιόκτητα ακίνητα προορίζονται για να εξασφαλίσουν μια κατοικία για τα εγγόνια μας, γνωρίζοντας ότι η ιδιοκτησία ανήκει ήδη, κατά πλειοψηφία, στα παιδιά.
  9. Το να οργανωνόμαστε με ημερολόγιο διευκολύνει την ζωή.

 

 

Και όλ’ αυτά για να μπορούμε να πούμε ότι με τις συμφωνίες δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμάχης ούτε μοιρασιάς.

 

Η συνέχεια μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο.

 

Υπογράφεται από τον μπαμπά και τη μαμά / Ανώνυμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *