ΤΙ ΖΗΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΣΙΑΡΑ (ν.4800/21)

 

 

Στο αστικό δικονομικό σύστημα απαιτείται να υποβληθεί αίτημα από το διάδικο για ν’ αποφασίσει το δικαστήριο.

 

Αν ο γονέας δεν το ζητήσει, ο νόμος Τσιάρα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην υπόθεσή του.

 

Το ερώτημα είναι το τι ζητάει και επόμενο ερώτημα το πως.

 

ΤΙ ΖΗΤΑΩ

 

Μπορεί να φανεί χρήσιμο το πιο κάτω έντυπο που ετοιμάστηκε το έτος 2014 για την τότε κυβέρνηση που προετοίμαζε νομοσχέδιο συνεπιμέλειας και το οποίο ποτέ δεν κατατέθηκε λόγω της κυβερνητικής αλλαγής του 2015.

 

Κατεβάστε από τον ακόλουθο σύνδεσμο το έντυπο του 2014 

 

diazygio Prin final

 

Οι πιο κάτω ρυθμίσεις συνιστούν το περιεχόμενο του patenting plan, του σχεδίου ανατροφής παιδιού, δηλαδή ενός καταλόγου ερωτήσεων που θ’ απαντήσει ξεχωριστά ο κάθε γονέας και θ’ ανταλλάξει τις απαντήσεις με τον άλλο για να διαπιστωθεί σε τι τυχόν διαφωνούν. Τυχόν διαφωνίες επιλύονται με διαπραγμάτευση ή διαμεσολάβηση και σε κάθε περίπτωση από το δικαστήριο.

 

Το parenting plan συντάσσεται τελικά για να εκπαιδεύσει και να οργανώσει τους γονείς και για να διευκολύνει και τη διαμεσολάβηση αλλά πρωτίστως το δικαστήριο.

 

Επικράτησε η εσφαλμένη άποψη ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση  αυτό θα επιτελέσει το έργο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, δεδομένης της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας. Κάθε απάντηση που δίνουν οι γονείς παραμένει στη διαμεσολάβηση και δε φθάνει στο δΙκαστήριο.

 

Κάθε λοιπόν συμφωνία ή δικαστική απόφαση προτείνουμε να  να καλύπτει τις πιο κάτω ενότητες :

 

Κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα και για τους δύο γονείς. Δηλαδή ίσο Χρόνο Ανατροφής του παιδιού και από τους δύο γονείς, όπως θα πρέπει να λέγεται, δεδομένου ότι οι γονείς ανατρέφουν το παιδί. Επικοινωνία με το παιδί έχουν οι τρίτοι ή ο γονέας εαν  δε  το ανατρέφει.

 

Δευτέρα, Τρίτη ο ένας γονέας, Τετάρτη, Πέμπτη ο άλλος, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή εναλλάξ ο καθένας από τους γονείς. Από μία εβδομάδα εναλλάξ Χριστούγεννα και Πάσχα, ίσο χρόνο κατά τις σχολικές διακοπές. Οι εναλλαγές θα γίνονται γύρω από το σχολείο όπου θα το παραδίδει ο ένας και θα το παραλαμβάνει ο άλλος. Για άλλες ρυθμίσεις δείτε το πιο πάνω έντυπο. 

 

Τόπος κατοικίας του παιδιού ορίζεται μία γεωγραφική περιοχή, για παράδειγμα ένας δήμος, μέσα στον οποίο το παιδί κατά τον συμφωνηθέντα ή ορισθέντα χρόνο διαβιοί στα σπίτια και των δύο γονέων.

 

Μεταξύ τους οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν αποκλειστικά με e-mails ώστε να τηρείται αρχείο των επικοινωνιών. Πρόσκαιρες αλλαγές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα μπορεί να γίνουν εφόσον συμφωνηθούν με ανταλλαγή μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τουλάχιστον τη προηγούμενη ημέρα.

 

Θα ρυθμιστούν όλα τα θέματα εκπαίδευσης όπως το σχολείο, οι ξένες γλώσσες, τα σπορ, τα εξωσχολικά. Ομοίως θα οριστεί και ο παιδίατρος του παιδιού, ο οποίος όχι μόνο θα ενημερώνει και τους δύο γονείς αλλά θ’ αποφασίζει σε περίπτωση τυχόν διαφωνίας τους. Επίσης για τυχόν σύμβαση ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, ειδικότερα θέματα ανατροφής όπως μεταξύ άλλων σε ποια ηλικία θα πάρει το παιδί κινητό και σε ποια ηλικία θ’ ανοίξει λογαριασμούς στα social media κα.

 

Ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε γονέα συμφωνείται ή ορίζεται το ποσοστό συμμετοχής στις τακτικές δαπάνες ανατροφής του παιδιού και στη συνέχεια οι ίδιες οι δαπάνες που αφορούν τα έξοδα για την εκπαίδευση, τα σπορ, τα θέματα υγείας κα. Έκτακτες δαπάνες, όπως π.χ. η αγορά υπολογιστή θα καλύπτονται με το ίδιο ποσοστό εφόσον έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί.

 

Συνίσταται η κατάθεση των χρημάτων σε ένα κοινό λογαριασμό μεταξύ των γονέων από τον οποίο μπορούν να γίνονται οι προγραμματισμένες / συμφωνημένες πληρωμές.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΖΗΤΩ

Λόγω της παρέμβασης επαγγελματικών τάξεων τα πάντα, όλη η εφαρμογή του νόμου, τελικά θα περάσει από τα δικαστήρια.

 

Δηλαδή θ’ασκηθεί αγωγή. Ακούγεται η άποψη να ζητηθεί η εφαρμογή του νόμου με προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα. Είναι εσφαλμένη. Ένα δικαίωμα που μου παρέχεται το ασκώ  με αγωγή και ζητώ έως ότου εκδικαστεί τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το αντίθετο δεν οδηγεί στην εφαρμογή του νόμου αλλά στην ενίσχυση της άποψης ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, κάτι που θα οφείλεται και στο ότι δε ζητήσαμε ορθά την εφαρμογή του.

 

Είχαμε προτείνει την αυτόματη εφαρμογή με μια διαπιστωτική δικαστική απόφαση. Για όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά. Θυμήσαμε ότι όταν καταργήθηκε η προίκα, με ένα νόμο, αυτόματα, τα ακίνητα πέρασαν στο όνομα της γυναίκας κατά πλήρη κυριότητα.

 

Για τα παιδιά, όχι μόνο δε προβλέφθηκε μια αυτόματη ρύθμιση αλλά, αντίθετα, πολλές δικονομικές δυσκολίες ορθώνονται μπροστά στο αυτονόητο : την ανατροφή του παιδιού και από τους δύο γονείς. 

 

Η δράση θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νόμου.

Σ.Σ.

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Pingback: ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ, ΔΡΑΣΕ ! | Synepimelia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *