ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Κλείνει η προεκλογική περίοδος και στις 20.9.15 θα κληθούμε να εκλέξουμε την νέα Βουλή. Ανεξάρτητα από το που ανήκει ο καθένας από μας και αν είναι  με το ευρώ ή τη δραχμή, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι :

στην χώρα μας, στην περίπτωση των διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, η επιμέλεια των ανηλίκων δίνεται στον ένα γονέα σε αντίθεση με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης και την διεθνή πρακτική.

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν πια πάψει ν’ ασχολούνται με την αποκλειστική ή την κοινή επιμέλεια και όλοι μιλάνε πια για γονικές ευθύνες που είναι βέβαια κοινές και περιλαμβάνουν τα πάντα, και την γονική μέριμνα, και την επιμέλεια και την φροντίδα.

Αντίθετα με όλ’ αυτά στην χώρα μας συνεχίζεται να διατάσσεται από το δικαστήριο η επικοινωνία με την καθιερωμένη απόφαση δηλαδή κάθε Τετάρτη 6 με 9 μμ και κάθε δεύτερο και τέταρτο σαββατοκύριακο του μήνα τις διακοπές ……….

Η νομοθετική απαίτηση για ίσο χρόνο και φροντίδα, που είναι η κρατούσα πρακτική στις υπόλοιπες χώρες, εμάς μας αφήνει αδιάφορους.

Επιπλέον, στην χώρα μας, οι δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας τηρούνται μόνο αν ο γονέας που έχει την επιμέλεια έχει την καλή διάθεση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Αν και όλα και περισσότερα ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση αποφασίζουν από μόνα τους να εφαρμόσουν τον ίσο χρόνο και από κοινού ανατροφή των παιδιών, υπογράφοντας το σύμφωνο της κοινής επιμέλειας των παιδιών τους, ο νομοθέτης παραμένει αδιάφορος,  παρά τις συνεχείς διαπιστώσεις ότι το ισχύον οικογενειακό δίκαιο είναι ξεπερασμένο.

Ο σύλλογος μας – άλλα και άλλοι σύλλογοι – έχει κάνει παραστάσεις στο υπουργείο δικαιοσύνης. Παίρνουμε υποσχέσεις οι οποίες δεν πραγματοποιούνται και με παρεμφερείς δικαιολογίες : “δεν προλάβαμε” ή ακόμα χειρότερα “υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που αντιστρατεύονται την ψήφιση του νομοσχεδίου της κοινής επιμέλειας“.

Άλλωστε γιατί να νοιαστούν για τα δικά μας παιδιά οι πολιτικοί μας όταν έχουν να νοιαστούν για τα δικά τους παιδιά και για την διαδοχή τους στην πολιτική τους καριέρα ….

Πρόσφατα ψηφίστηκαν νόμοι για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και του σωφρονιστικού κώδικα. Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την τροποποίηση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης. Η πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου ούτε καν εξαγγέλθηκε.

Εντούτοις έγκαιρα ο σύλλογός μας με αρ. πρωτ. γραφείου υπουργού Δικαιοσύνης 1353/24-3-2015 υπόμνημά του είχε καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του που επιπλέον είχαν την μορφή του ολοκληρωμένου νομοσχεδίου προκειμένου να διευκολύνουν το νομοπαρασκευαστικό έργο.

Παρά τις υποσχέσεις, η αλλαγή στο οικογενειακό ούτε καν εξαγγέλθηκε.

Σημειώνουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και με τις αμέσως προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις μας, όλοι εμείς στις εκλογές πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι τα παιδιά μας κακοποιούνται και ότι παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα. Των παιδιών μας και δικά μας.

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *