ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΩΝ

Ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια συμμετείχε με ένα καθηγητή Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ένα Επιστήμονα Επαγγελμάτων της Οικογένειας στις εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής Τέκνων – ICSP, www.twohomes.org με θέμα

“Καλές Πρακτικές για την νομική και ψυχοκοινωνική εφαρμογή της Κοινής Ανατροφής”.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

 

Η κορύφωση του συνεδρίου ήρθε με την παρουσίαση από την κα Françoise HETTO-GAASCH, μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευση  του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος της επιτροπής Ισότητας, του Ψηφίσματος 2079/2015, το οποίο είχε εισηγηθεί η ίδια.

 IMG_4585

DSC_0626

Από δεξιά προς τα αριστερά, ο Ned Holstein (ΗΠΑ), ο Jesper Lohse (Δανία), η κα Françoise HETTO-GAASCH, εισηγήτρια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση  του Συμβουλίου της Ευρώπης / επιτροπή Ισότητας (Λουξεμβούργο), η καθηγήτρια Hildegund Sunderhauf (Γερμανία), η Γραμματέας του ICSP (Γερμανία), o διευθύνων τη συζήτηση (Ελλάδα),

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της μεγαλύτερης οργάνωσης των ΗΠΑ, της National Parents Organisation – NPO, Ned Holstein , που μίλησε για την κοινή ανατροφή και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

 

Η καθηγήτρια Hidelgund Sunderhauf παρουσίασε την εξέλιξη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία της κοινής ανατροφής παιδιών. Κατά την παρουσίασή της πρόβαλε ένα πίνακα στον οποίο ανέγραφε τις ημερομηνίες : πότε νομοθετήθηκε η κοινή επιμέλεια, πότε η κοινή ανατροφή. Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι (σχεδόν) παντού η κοινή επιμέλεια είναι κανόνας εδώ και 10 – 15 χρόνια. Αγνοούσαν όμως ότι τα τελευταία δύο χρόνια στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης όπως πολλά του υπόλοιπου κόσμου έχει ήδη γίνει νόμος ο ίσος χρόνος και φροντίδα, δηλαδή η εναλλασσόμενη κατοικία.

 

Η κα Françoise HETTO-GAASCH αναλυτικά και αιτιολογημένα παρουσίασε το γιατί η κοινή ανατροφή των παιδιών εξετάστηκε από την επιτροπή ισότητας των φύλων όχι σαν κάποια αντιπαράθεση μεταξύ αντρών – γυναικών. Η προσέγγιση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι το ζήτημα αφορά την ελευθερία, την ισότητα των ευκαιριών, τους ενεργούς γονείς, τη δημόσια υγεία και φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους : τα παιδιά, τους γονείς και τις οικογένειες.

 

Τα κύρια σημεία του Ψηφίσματος που επιβάλλονται στα 47 κράτη μέλη :

  • Να διασφαλιστεί ότι οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα και ίσο δικαίωμα στην ενημέρωση από δημόσιους φορείς.
  • Να καταργηθεί οποιαδήποτε διάκριση που βασίζεται στην οκογενειακή κατάσταση των γονέων (εάν οι γονείς είναι σε γάμο, σε διάσταση, σε διαζύγιο, ή δεν έχουν παντρευτεί).
  • Να εισαχθεί στην νομοθεσία τους η αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών ν’ ακουστούν σε όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.
  • Να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές παροχές στη βάση της διπλής κατοικίας.
  • Να ληφθούν όλα τα  απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του δικαιώματος επικοινωνίας.
  • Να ενθαρρυνθεί η μεσολάβηση.
  • Να εξασφαλιστεί η διεπιστημονική κατάρτιση των επαγγελματιών.
  • Να εξασφαλιστεί η χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνων για να καθορίζουν οι γονείς τη ζωή των παιδιών τους.
  • Να εισαχθεί η αμειβόμενη γονική άδεια και για τους πατέρες.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια συμμετείχε ενεργά στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Ψηφίσματος και συνεχίζει να συμμετέχει σε περαιτέρω διεργασίες σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.

Ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια πιστεύει ότι πρέπει στην Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί άμεσα το οικογενειακό δίκαιο, η δικονομία, οι δομές και  η εσωτερική πρακτική.

Τα παιδιά, οι γονείς και οι οικογένειες δεν μπορούν να υποστηριχθούν από ένα αναχρονιστικό δίκαιο και μια νομολογία  που είναι παλιότερη και αγνοεί συστηματικά εδώ και τριάντα χρόνια όλες τις επαναστατικές αλλαγές :τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα  δικαιώματα των παιδιών, τις Ευρωπαϊκές Συβάσεις, και τελευταίο το Ψήφισμα 2079/2015.

Ο δημόσιος διάλογος για αλλαγή κρατάει εδώ και 15 χρόνια και η έλλειψη προόδου οφείλεται στα μικρόψυχα συμφέροντα των λίγων και στις προκαταλήψεις, τα ιερά ταμπού, των πολλών.

Ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια ζητάει την άμεση ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης ανατροφή των παιδιών της κοινωνίας

Είναι απολύτως απαραίτητο ότι τα παιδιά μας τώρα και στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να δεχθούν αγάπη και φροντίδα και από το πατέρα και τη μητέρα τους. Το βέλτιστο συμφέρον του παιδικού επιβάλει την κοινή ανατροφή του και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια δικαίου που παρέχει το εσωτερικό οικογενειακό δίκαιο και η εσωτερική νομοθεσία περί ισότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση θα σημειωνόταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού, των γονέων και της οικογένειας, όπως αυτά προστατεύονται σήμερα.

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Κ Ν

    Θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζι σας για να με κατατοπίσετε
    σχετικά με ένα δικαστήριο για την επιμέλεια του γιου μου.
    Ευχαριστώ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *