Αλλαγή της νομοθεσίας υπέρ της εξίσου κοινής ανατροφής (Shared Parenting) : Είναι μια λύση για να σταματήσει η γονική αποξένωση ;

Η.Π.Α., 25 Απριλίου 2016

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ

 

Σε περίπτωση διαζυγίου ή χωρισμού, τα παιδιά συχνά πέφτουν θύματα μιας κοινής πρακτικής η οποία προάγει τη σύγκρουση μεταξύ των γονέων, τραυματίζοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά.

Γι αυτό η μη κερδοσκοπική οργάνωση National Parents Organization προάγει την εξίσου κοινή επιμέλεια επειδή αντίθετα προάγει την πρακτική που θέλει κανένα παιδί να μην υποστεί τη βάσανο του να πρέπει να ξεμείνει με ένα από του δύω γονείς του  μετά από το διαζύγιο ή το χωρισμό τους.

Η διατήρηση ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ παιδιών και των γονιών τους είναι πολύ  σημαντική για την ευημερία τους σε ψυχολογικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Γιορτάζοντας την Ημέρα κατά της Γονικής Αποξένωσης, την 25η Απριλίου, η οργάνωση  National Parents Organization καλεί για μια αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου που θα προάγει την εξίσου κοινή ανατροφή.

Καλώ τους νομοθέτες σε όλες τις πολιτείας να υποστηρίξουν την εξίσου κοινή ανατροφή (shared parenting)” είπε ο ιδρυτής και πρόεδρος της N.P.O. Dr. Ned Holstein . “Με την εξίσου κοινή ανατροφή, είναι δύσκολο για οποιοδήποτε από τους γονείς να στρέψει το παιδί εναντίον του άλλου γονέα εάν δέχεται συχνά απ’ αυτόν φροντίδα και αγάπη. Η εξίσου κοινή ανατροφή περιορίζει τις τραγικές περιπτώσεις γονικής αποξένωσης.

Η εξίσου κοινή ανατροφή (Shared Parenting)

Σε μια έντονη διαμάχη για την επιμέλεια, εκεί όπου ο νικητής τα παίρνει όλα, ο Holstein εξήγησε ότι τα δικαστήρια συνήθως απονέμουν την αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα. Σαν συνέπεια αυτού, ο νικητής γονιός αποκτά την εξουσία του να εμφυσήσει αρνητικές σκέψεις στο μυαλό του παιδιού, εναντίον του άλλου γονιού, αυτού που έχασε την επιμέλεια, αυτού που συνήθως περνά λιγότερο χρόνο με το παιδί.

Για να σταματήσει αυτή η αποτρόπαια πρακτική, ο Holstein καλεί το νομοθέτη κάθε πολιτείας να ψηφίσει νόμους υπέρ της εξίσου κοινής ανατροφής.

Αλλά τι είναι αυτή η εξίσου κοινή ανατροφή – shared parenting ;

Η εξίσου κοινή ανατροφή ορίζεται ως μια συμφωνία συνεργασίας για την φροντίδα του παιδιού σε περίπτωση διαζυγίου ή χωρισμού. Δηλαδή σημαίνει ότι και οι δύο γονείς έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή του παιδιού το οποίο θα δέχεται την αγάπη και την επίβλεψη και από τους δύο.

Μεταρρύθμιση υπέρ της εξίσου κοινής ανατροφής (Shared Parenting)

Εξ αιτίας της γονικής αποξένωσης, πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες  περιλαμβάνεται το Μιζούρι, ψηφίζουν νόμους που προάγουν την εξίσου κοινή ανατροφή. Ο νόμος θα επιτρέπει στα παιδιά να περνάνε ίσο χρόνο με καθένα από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο ή χωρισμό.

Εκτός από το Μιζούρι, η Μινεσότα, η Γιούτα και η Νότια Ντακότα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της εισαγωγής νόμων υπέρ της εξίσου κοινής ανατροφής. Ο Holstein ελπίζει ότι σύντομα οι Η.Π.Α. θ’ αναφέρονται σ’ αυτό γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την ημέρα κατά της Γονικής Αποξένωσης. Όταν γίνει αυτό, στην θέση αυτής της μέρας θα γιορτάζεται η Ημέρα των Ευτυχισμένων Παιδιών.

Η Γονική Αποξένωση

Συχνά ακούγεται ο όρος “γονική αποξένωση” μετά ένα κακό διαζύγιο ή χωρισμό. Από τους ειδικούς ως ορισμός της γονικής αποξένωσης περιγράφεται η ικανότητα  ενός γονιού να χειριστεί ή να υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου ένα παιδί ώστε αυτό να μισήσει και ν’ αποκλείσει τον άλλο γονιό από τη ζωή του. Με τον τρόπο του ο γονέας που αποξενώνει συμμαχεί με το παιδί ή τα παιδιά, και από κοινού επιδίδονται σε εκστρατεία μίσους και δυσφήμισης του άλλου γονέα.

Είναι έγκλημα η Γονική Αποξένωση ;

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού και οι ακτιβιστές υπέρ της εξίσου Κοινής Ανατροφής, όπως ο Kumar V. Jahgirdar,  προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση της Ινδίας να ψηφίσει νόμο που να τιμωρεί ως έγκλημα την γονική αποξένωση. Ο Jahgirdar επίσης προωθεί μεταρρύθμιση ώστε η εξίσου κοινή ανατροφή να είναι υποχρεωτική προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Εσείς τι νομίζετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *