Ανήμερα το Άγιο Πάσχα ο σύλλογος Συνεπιμέλεια μοιράζεται με όλους τους έλληνες την ακόλουθη χαρμόσυνη είδηση :

egg-100165_640

 

Το Συμβούλιο των Ιταλών Επισκόπων (Conferenza Episcopale Italiana, ή CEI) έχει εγκρίνει την από κοινού ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο ή το χωρισμό των γονέων τους, όπως αυτό φαίνεται από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της, Avvenire (το μέλλον), την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα.

Το άρθρο γράφτηκε από τον αρχισυντάκτη της Avvenire, Luciano Moia.

Το άρθρο προτρέπει τα οικογενειακά δικαστήρια όχι μόνο να στηρίξουν την από κοινού ανατροφή των παιδιών, αλλά και να εξασφαλίσουν επίσης ότι η ρύθμιση πραγματικά θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Το ίδιο άρθρο υποστηρίζει τις νομοθετικές προσπάθειες που ενθαρρύνουν την από κοινού ανατροφή των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο άρθρο δεν θα δημοσιευόταν ποτέ στην ημι-επίσημη εφημερίδα της καθολικής εκκλησίας στην Ιταλία Avvenire αν ερχόταν σε αντίθεση με τις απόψεις του Πάπα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

 

Έχουμε κάνει πολλές αναφορές σ τις σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις τις οποίες έχει επιτύχει η επιστημονική έρευνα. Εκτός από τη συντριπτική αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας  της λύσης που αποτελεί η από κοινού ανατροφή παιδιών και από τους  δύο γονείς, για πρώτη φορά εξασφάλισε την υποστήριξη ενός σημαντικού θρησκευτικού σώματος, της καθολικής εκκλησίας της Ιταλίας.

Και η λύση που υποστηρίζεται είναι ξεκάθαρη : προκρίνεται η κοινή ανατροφή των παιδιών (όπου τα παιδιά περνούν – κατά το δυνατό, όσο πιο κοντά στο 50 % γίνεται) ίσο χρόνο με τους δύο γονείς τους μετά το διαζύγιο ή το χωρισμό.

 

Πριν το σημαντικό αυτό άρθρο της 20ης Δεκεμβρίου 2015, προηγήθηκαν μια σειρά από δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου γύρω από τη σημασία και των δύο γονέων για τα παιδιά, και ειδικότερα για το ρόλο του πατέρα.

Θυμίζουμε ότι η καθολική εκκλησία βλέπει με ιδιαίτερα επικριτικό μάτι το διαζύγιο. Η επέμβαση του Πάπα μπορεί να ερμηνευθεί ότι κινείται και προς την κατεύθυνση αυτή :

 

Η κοινή ανατροφή των παιδιών στην υπηρεσία της διατήρησης του γάμου!

 

  • Τον Νοέμβριο του 2014, ο Πάπας Francis είπε ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ανατρέφεται από μια μητέρα και έναν πατέρα, σύμφωνα με την Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων Catholic News Agency.
  • Σύμφωνα με το Καθολικό Ραδιόφωνο Catholic Radio , τον Ιανουάριο του 2015, ο Πάπας Francis «κάλεσε τους πατέρες να είναι παρόντες στη ζωή των παιδιών τους, και είπε ότι «οι πατέρες είναι απαραίτητοι ως παραδείγματα και οι οδηγοί των παιδιών μας … ».
  • Τον Ιούνιο του 2015, η Catholic Herald παρέφρασε τον Πάπα ως εξής:

 Ακόμα και αν τα ζευγάρια δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, ο Πάπας είπε, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούν αρμονικά και αν φτάσουμε στο σημείο όπου «ο χωρισμός φαίνεται αναπόφευκτος», είπε, «ξέρω. ότι η Εκκλησία σας έχει στην καρδιά της και ότι ο εκπαιδευτικός σας ρόλος δεν τελειώνει : θα είστε πάντα ο μπαμπάς και η μαμά»

 

Σε μια πλαϊνή στήλη στο πιο πάνω κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Avvenire αναφέρθηκε επιδοκιμαστικά στο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2015 του International Council on Shared Parenting στη Βόννη της Γερμανίας, συνέδριο στο οποίο συμμετείχε και ο σύλλογος Συνεπιμέλεια.

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου την Ελλάδα, όπου συνόδευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δίνει την ευκαιρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία να ολοκληρώσει αυτή τη προσπάθεια που ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να ευλογεί.

 

Επιστημονικά και θεσμικά, όπως ενδεικτικά το Συμβούλιο της Ευρώπης Council of Europe προάγεται η κοινή ανατροφή – shared parenting.

Ηθικά και θεολογικά επίσης.

Είναι ατυχές το ότι μόνο η νομολογία των δικαστηρίων συντηρεί αυτή την αδικία.

easter

Χρειαζόμαστε επειγόντως την κάθαρση στο τέλος της τραγωδίας :

με την deus ex machina επέμβαση του νομοθέτη ο οποίος θ’  αποκαταστήσει την τάξη και θα εισάγει την εξίσου κοινή ανατροφή με μέτρα όπως τα πιο κάτω  :

  • κοινή επιμέλεια,
  • κατάργηση κάθε ειδικής ρύθμισης για αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου,
  • κατά τεκμήριο ίσος χρόνος (μέρες και νύκτες με ελάχιστο το 35 % με κάθε γονέα),
  • πίνακας “αντικειμενικών αξιών” των δαπανών διαβίωσης τέκνου που βαρύνουν τους γονείς,
  • οργανωμένο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σώμα ιδιωτών ψυχοκοινωνικών δικαστικών υπηρεσιών,
  • κύρωση των συμφωνιών των γονέων με διαδικασία τύπου “συναινετικό διαζύγιο” και μετά τη λύση του γάμου / και για παιδία εκτός γάμου,
  • υποχρεωτική για τους γονείς συμπλήρωση του σχεδίου ανατροής τέκνων (parenting plan) πριν από οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη,
  • κολασμός συμπεριφορών που οδηγούν στην αποξένωση ως ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία….

 

Για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *