Τι γίνεται στη Γαλλία με την επικοινωνία κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Διαβάζουμε δημοσίευμα σε Γαλλικό Ιστολόγιο το οποίο αξίζει την προσοχή μας αφού η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από τις αρχές με παρεμφερή τρόπο : έμφαση δίνεται στο να μην απομονωθούν τα παιδιά και να διατηρηθεί η επικοινωνία και οι επαφές με το οικείο περιβάλλον τους, με αυτούς που αγαπάνε. 

Η επικοινωνία συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης.

 

Διαβάστε ΕΔΩ τη γαλλική «βεβαίωση μετακίνησης κατ’εξαίρεση» 

.Attestation_de_deplacement_derogatoire (1)

Διαβάστε ΕΔΩ την ελληνική 

βεβαίωση τύπου Β 
 
Το δημοσίευμα στα γαλλικά έχει σε μετάφρασή μας ως εξής :

 

 

Χωρισμός τω γονέων : τι κάνουν κατά τη περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας? 

 

Σε αυτή την εξαιρετική περίοδο του περιορισμού κατ’ οίκο, η κατάσταση των παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν χωρίσει απαιτεί ακόμα περισσότερη προσοχή απ’ ότι απαιτεί συνήθως. Ειδικότερη περίπτωση είναι αυτή των παιδιών που μένουν κυρίως στο σπίτι του ενός γονέα, συνήθως της μητέρας, και τα οποία επικοινωνούν με τον άλλο γονέα, συνήθως τον πατέρα, μόνο δύο μέρες κάθε δεκαπενθήμερο.

 

Πλησιάζει το Σαββατοκύριακο. Συνήθως οι αποφάσεις των Δικαστηρίων διατάσσουν επικοινωνία και διανυκτέρευση με τον πατέρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ερώτηση που κυριαρχεί τα κοινωνικά δίκτυα : μπορεί να καταργηθεί η μετακίνηση του παιδιού κατά το Σαββατοκύριακο λόγω επικοινωνίας;  

 

Οι μετακινήσεις μεταξύ κατοικιών του παιδιού διατηρούνται.

 

Με τις διαδικασίες που ισχύουν, η απάντηση είναι σαφής : οι μετακινήσεις μεταξύ κατοικίας του παιδιού διατηρούνται. Ο υπουργός εσωτερικών,  στην ομιλία του της 13ης Μαρτίου, διευκρίνισε καθαρά ότι η μετακίνηση των χωρισμένων γονέων για να εξασφαλίσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους συνιστά ανυπέρθετο οικογενειακό λόγο εξαίρεσης από την απαγόρευση (όρα  το vidéo από το 1:05).

 

Αρκεί λοιπόν να σημειωθεί από πριν το αντίστοιχο κουτάκι στο έντυπο  βεβαίωσης, l’attestation de déplacement dérogatoire.

 

Η διατήρηση των σχέσεων μεταξύ μελών της οικογένειας και με το περιβάλλον τους είναι μια υποστηρικτική διαδικασία που πρέπει να διατηρηθεί.

 

Η ίδια απάντηση ισχύει και όσον αφορά τη περίπτωση της κοινής ανατροφής παιδιών (συνεπιμέλεια). Η κατάσταση είναι δύσκολη για τα παιδιά και τους εφήβους και γι’αυτό είναι σημαντικό να τους επιτραπεί να διατηρήσουν σχέσεις με τους αγαπημένους τους. Αυτό ισχύει για υπό συνήθεις συνθήκες και πολύ περισσότερο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οπότε πρέπει να ενισχυθεί.

 

 Ο ψυχίατρος Serge Hefez, τον οποίο γνωρίζουμε καλά σε αυτό το ιστολόγιο, σε συνέντευξη του στο  France Inter , υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που μας οδηγεί να εφεύρουμε μαζί νέες λύσεις για το καλό όλων και ιδιαίτερα των παιδιών. Με τα παιδιά, πρέπει να επινοήσουμε από κοινού πρωτότυπες λύσεις, σε επίπεδο προσωπικό και ανθρωπίνων σχέσεων, για να ξεπεράσουμε το συλλογικό τραύμα που βιώνουμε  αυτή τη στιγμή.

 

Ο Serge Hefez επιμένει στη διατήρηση δεσμών με την οικογένεια και με τους άλλους : το να νοιώσουν τα παιδιά είναι συνδεδεμένα με ανθρώπους δίνει σ’ αυτά ένα νόημα στην τεράστια προσπάθεια που ζητάμε από τα παιδιά και τους εφήβους, τον κατ’ οίκο περιορισμό. Το πιο σημαντικό για τα παιδιά είναι η δομή του χρόνου τους : οι ρυθμοί, το πλαίσιο, οι επαναλαμβανόμενες συνήθειες, όλ’ αυτά δομούν το ψυχισμό και υποστηρίζουν την ευημερία τους.

 

Κατ’ αυτή την έννοια, είναι επίσης σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά και τους εφήβους να σηκώνουν το τηλέφωνο και να καλούν την οικογένεια και τους αγαπημένους τους, ειδικά τους ηλικιωμένους.

 

Αποφύγετε την απομόνωση κάποιων από εμάς.

 

Το Covid-19 γίνεται μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε το συλλογικό πνεύμα και ν’ αναπτύξουμε όλοι μια κοινή δέσμευση : ν’ αντιμετωπίσουμε τη παρούσα κατάσταση και ειδικότερα την απομόνωση κάποιων από εμάς.

 

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 2 )

 1. αρης

  Την ποινικη διαδικασία απόδοσης υπερδιατροφών 400-500 ευρώ σε χαμηλόμισθους που ειναι σε αναστολη λογω ιού «αμελήσανε» να την άρουν. Εν μέσω πανδημίας θα συλλαμβανονται γονείς για μη απόδοση διατροφής. Η ΝΔ αποτελεί τον μέγιστο εχθρό πατεράδων και παιδιών. ¨Οποτε και αν γίνουν εκλογές θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει.
  Το να τους αποδοθούν και ποινικές ευθύνες για εγκλήματα θα ήταν το ιδανικό. ισως κάποτε το καταφέρουμε.

  Reply
 2. Βασίλης

  Θεωρητικά είναι πολύ καλό… Αλλά στην πράξη, η μάνα με την δικαιολογία της ασφάλειας του παιδιού δεν επιτρέπει την δια ζώσης επικοινωνία… Και η κοινη λογική το επιτάσσει.
  Ευχαριστώ

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *