Και όμως γυρίζει … η Γονική Αποξένωση

Και όμως γυρίζει….

Και ποιος δε θυμάται την έντονη πολεμική που αντιμετώπισε η “Γονική Αποξένωση” και το “Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης – PAS” όταν επ΄ρόκειτο να ψηφιστεί ο νόμος. 

 

Σε μας βαφτίστηκε “διάρρηξη σχέσεων γονέα και τέκνου” παρά το ότι ο όρος ήταν σε χρήση σε νομικά κείμενα.

 

Όπως και να το λέμε στην Ελλάδα, η Γονική Αποξένση υπάρχει σαν πρόβλημα υγείας.

 

Αυτό είπε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου απόσπασμα της οποιας παραθέτουμε πιο κάτω.

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταδικαστεί με ένα παρεμφερές σκεπτικό από το ΕΔΔΑ. Και αυτό γιατί, απλά, στα  καθ’ημάς δεν υπάρχουν δικατικοί επιμελητές που ασχολούνται με παιδιά ούτε κοινωνικές υπηρεσίες ψυχολόγων ώστε να μπορούν να κριθούν αναποτελεσματικές. Είδατε πόσο πολύ περνάμε τη Βουλγαρία;

 

Διαβάστε το απόσπασμα :

 

Απόφαση  PAVLOVI v. BULGARIA

 12. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις συγκεκριμένες περιστάσεις. Το Δικαστήριο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα συμπεράσματα μιας επιτροπής της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Παιδιού, η οποία αξιολόγησε το έργο τους σχετικά με την υπόθεση και τον Ιούνιο του 2016 διαπίστωσε τα εξής: οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν καταρτίσει σχέδια δράσης και εκθέσεις, ήταν παρούσες κατά τις στιγμές που ο δικαστικός επιμελητής είχε επιχειρήσει να παραδώσει το παιδί και οργάνωσαν συναντήσεις μεταξύ κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, καθώς και του πατέρα, της μητέρας και του παιδιού. Οι ίδιες οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρατηρήσει μεταξύ Ιουνίου 2014 και Νοεμβρίου 2015 ότι η μητέρα θεωρούσε περιττό να μένει το παιδί με τον πατέρα και τους παππούδες του, ότι συχνά δεν πήγαινε το παιδί σε συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς, ότι η απροθυμία της να ενθαρρύνει συναντήσεις μεταξύ πατέρα και κόρης ήταν επιζήμια για το παιδί, ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για το παιδί να αναπτύξει σύνδρομο γονικής αποξένωσης και ότι η ψυχολογική εργασία με τον πατέρα από μόνη της ήταν ανεπαρκής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη αναποτελεσματική χρήση των κοινωνικών διευκολύνσεων και η απουσία αλλαγής της πορείας δράσης των κοινωνικών υπηρεσιών παρά την έλλειψη προόδου, επέτρεψε στην L. να αναβάλει την εφαρμογή του δικαιώματος επικοινωνίας της πρώτης προσφεύγουσας και να αυξήσει την αποξένωση του παιδιού από τον πατέρα του. Οι κοινωνικές υπηρεσίες περίμεναν πολύ καιρό για να εκδώσουν υποχρεωτικές οδηγίες προς την L. μπροστά στην άρνησή της να συνεργαστεί- δεν είχαν επισημάνει στην εισαγγελία την άρνηση της L. να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις. Οι παραλείψεις είχαν δημιουργήσει συνθήκες παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού.

 

13. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι τα κατάλληλα προπαρασκευαστικά μέτρα ήταν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η αυτόνομη ενασχόληση του παιδιού με την κατάσταση, ανεξάρτητα από την καθοριστική επιρροή της L.. Αυτό ήταν κρίσιμο στην αρχή της διαδικασίας, πριν η αποξένωση βαθύνει, ιδίως δεδομένων των συγκεκριμένων διαπιστώσεων των κοινωνικών υπηρεσιών: για παράδειγμα, σε μια έκθεση του Απριλίου 2015 ότι, ενώ το παιδί αρνιόταν να ακολουθήσει τον πατέρα, όταν έμεινε για λίγο μόνο του μαζί του είχε χαλαρώσει και είχε αρχίσει να του μιλάει ελεύθερα- και σε μια έκθεση του Ιουνίου 2015 ότι η εργασία μόνο με τον πατέρα δεν ήταν αρκετή και ότι χρειάζονταν σύνθετα μέτρα με τη συμμετοχή της μητέρας και του παιδιού. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να διασφαλίσουν ότι η έγκαιρη στοχευμένη υποστήριξη που παρασχέθηκε αποτελεσματικά στο παιδί, η οποία ήταν κρίσιμη για να δεχτεί να περνάει χρόνο με τον πατέρα και τους παππούδες της, και ότι τα σχετικά μέτρα επιδιώχθηκαν όσον αφορά την L.

 

Ολόκληρη της απόφαση θα βρείε ΕΔΩ και ΕΔΩ PAVLOVI v. BULGARIA

Απόψεις Επισκεπτών ( 4 )

 1. ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΙΘΑΜΙΤΣΗ

  Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει, ότι ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4.800/2021 ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει καμία συλλογική αντίδραση και η κλάψα συνεχίζεται. Στις δε μεμονωμένες περιπτώσεις αντίδρασης, το σύστημα ΄΄τρώει΄΄ κι ΄΄εξολοθρεύει΄΄ τον ..αντιρρησία ο οποίος δεν βρίσκει νομική κάλυψη από κανέναν, αφού άπαντες είναι της άποψης :ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΈΣ, ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. και μένει ο απλός πολίτης μόνος του να παλεύει με ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και τον κατηγορούν κιόλας που δεν αντιδρά:
  Θα κλείσω με τον εξής παραλληλισμό: Όταν πρόκειται για διεκδίκηση αναδρομικών πχ σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους κλπ, αναλαμβάνει ένας δικηγόρος ή μία δικηγορική εταιρία και προσφεύγει σε μαζικές αγωγές. Η συμμετοχή είναι άμεση και τεράστια. Τί σας κάνει να πιστεύετε ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα πυροδοτήσει μία σωστή και σθεναρή αντίσταση όλων των αδικημένων μπαμπάδων;

  Reply
 2. Vdk

  Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα έχει το παιδί 10 διανυκτερευσεις σε σένα και θα συνεχίσεις να πληρώνεις διατροφή 500 € με μισθό 1000?
  Αν το έχεις προσπαθήσει και έχει αποφασιστεί έτσι δώσε μας τα φώτα σου

  Reply
 3. αρης

  Αναμένουμε τις ενεργειες του συλλόγου για καταγγελία της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Τσιάρα Κώτσηρα για ενα νόμο απάτη που προάγει την γονεική αποξένωση.
  Ειναι ένας νόμος αλυσιτελης που στην πράξη οχι μονο μηδενίζει το 1/3, πατεράδες δεν μπορούν ήδη να αποπληρώσουν τις διατροφάρες των 400 και 500 ευρω όταν εχουν 900 & 1000 ευρω εισόδημα
  θα απαιτησουν και 1/3?
  Εχουμε δύο τινα, ή θα παρει το παιδι και θα πεινάνε και οι δυο..ή δεν θα εχει λεφτα για διατροφή και θα συλληφθεί κατα την επικοινωνία..
  Αυτό το εκτρωμα μας φέρανε οι large φεμινιστες και μας το παρουσιασαν ως συνεπιμέλεια..και οι χρήσιμοι ΗΛΙΘΙΟΙ πανηγυριζουν.
  Τίποτα λιγότερο
  Εν αναμονή…

  Reply
  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

   Στον Τσιαρα τονίστηκε να γράφει ο νομος
   “Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΛΟΓΟ” και οχι απλα για διαφωνία των γονέων.
   Το “ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΛΟΓΟ” δεν γραφτηκε.
   Αλλα και να γραφοταν, για τον καθε δικαστή σπουδαιος λογος θα ηταν και η διαφωνία. Αφου ειναι για γελοία!!!!
   Καθομαστε και τα γραφουμε και τα ακουμε μονοι μας και τα διαβαζουμε μονοι μας.
   Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας εφοσον δεν αντιδραμε σοβαρα και η συζητηση ελαβε Τέλος!

   Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *