Αναθέσατε στην ΕΣΥΕ να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία.

 

 

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης,

 

προς τον  κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Α Ι Τ Η Σ Η

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Η ψήφιση του νόμου 4.800/2021, του «νόμου Τσιάρα» για την κοινή και εξίσου ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς τους είτε ζουν μαζί είτε όχι, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, ρύθμισε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

 

Η από κοινού και εξίσου ανατροφή των παιδιών είναι ανάλογης σημασίας με τα ελληνοτουρκικά, την ανεργία, τη πανδημία ή το μεταναστευτικό.

 

Το ενδιαφέρον πλέον της κοινής γνώμης εστιάζεται στο πως η δικαιοσύνη εφαρμόζει το νόμο Τσιάρα.

 

Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, σε πρόσφατη συνέντευξή σας επισημάνατε τη σημασία της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.  

 

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης 

 

 

Στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης απαντήσατε με την επιφύλαξη «εξ’ όσων γνωρίζω».

 

Κατά τη παρούσα χρονική στιγμή, το πανελλήνιο περιμένει από εσάς κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης να μας πληροφορήσετε στα πλαίσια της διοικητικής αρμοδιότητάς σας για την οργάνωση της δικαιοσύνης. 

 

Αδημονώντας περιμένουμε εσείς  να γνωρίζετε και μάλιστα  να μας επικοινωνήσετε  κάθε πληροφορία.

 

Δηλαδή να μας χορηγήσετε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία της εφαρμογής του νόμου.

 

Όχι μόνο για το δημοκρατικό θεσμικό έλεγχο αλλά και για την επιστημονική έρευνα όλων των κλάδων

.

Κύριε Υπουργέ Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

 

Καθημερινά συνεργάτες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επισκέπτονται για ώρες τα αρχεία των δικαστηρίων και καταγράφουν δημογραφικά και άλλα κοινωνικά στοιχεία των δικαστικών αποφάσεων. Αυτή η καταγραφή οδηγεί στις δημοσιεύσεις της υπηρεσίας.

 

Χωρίς καμία επέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων και χωρίς καμία αμφισβήτηση των δεδομένων. 

 

Όπως είστε αρμοδιοι κύριοι Υπουργοί να συλέγετε τα δημογραφικά και τα λοιπά στοιχεία,  είστε κύριοι Υπουργοί αρμόδιοι και μάλιστα συναρμόδιοι, να παραγγείλετε τη συλλογή των δεδομένων της εφαρμογής της από κοινού και εξίσου ανατροφής παιδιών.

 

Πόσες αιτήσεις ασφαλιστικών και προσωρινής διαταγής έχουν υποβληθεί, ποιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί, πόσες αγωγές, με ποια αιτήματα, με ποια αποτελέσματα, πόσοι πατέρες αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου ζήτησαν την εφαρμογή του νέου νόμου, πόσα παλιά ιδιωτικά συμφωνητικά οδηγήθηκαν στο δικαστήριο για νέα  ρύθμιση, σε πόσες υποθέσεις δίνεται κατά παρέκκλιση η αποκλειστική επιμέλεια, ποιος χρόνος αποδίδεται σε κάθε γονέα, τι θεωρείται δαπάνη του τέκνου και πως κατανέμεται στους γονείς, πόσα νέα συμφωνητικά προβλέπουν  κοινή ανατροφή και πόσα αποκλειστική από ένα γονέα;

 

Με τη παρούσα αίτηση παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε τι αναγκαίο για την ανέξοδη και  αποτελεσματική καταγραφή των στατιστικών στοιχείων μέσω της ΕΣΥΕ.

 

Τότε μόνο κ.κ. Υπουργοί θα είστε σε θέση ν’απαντήσετε αν εφαρμόζεται ο “νόμος Τσιάρα”.  

 

Με τιμή,

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος

Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Συνεπιμέλεια

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 3 )

  1. ΑΙΝΕΙΑΣ

    Είναι σαφώς απαραίτητο να υπάρξουν στατιστικά στοιχεία τόσο σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου, όσο και δημογραφικά στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθος του φαινομένου και του προβλήματος, δηλαδή πόσα παιδιά και πόσους (αποξενωμένους) γονείς αφορά. Η έλλειψη στατιστικών στοιχείων επί τόσα χρόνια, παρά την μεγάλη έκταση του φαινομένου, είχε έντονα αρνητική επίπτωση στο να συμπεριληφθεί το θέμα στον δημόσιο διάλογο.
    Το πόσο σημαντικό ήταν το θέμα για την κοινωνία φάνηκε από το γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο έλαβε τα περισσότερα σχόλια που έλαβε ποτέ νομοσχέδιο.
    Δεδομένου όμως ότι η ΕΣΥΕ έχει μετονομαστεί σε ΕΛΣΤΑΤ και είναι πια ανεξάρτητη αρχή, μήπως η αίτηση πρέπει να γίνει προς την ίδια αντί προς τον Υπουργό, και να ζητηθεί από βουλευτές να συνδράμουν επικουρικά για την θετική έκβαση της αίτησης;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *