ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

ΑΠΌ ΤΗΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΟΥ καθηγητού Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ  ΤΗΣ 28ης Μαρτίου 2020

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Επίσης, θέλω να κάνω μία μνεία για την ψυχολογική στήριξη όλων. Οδηγίες για αυτή τη στήριξη έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με τη στήριξη της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Όλοι μας, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Είναι πολύ σύνηθες και φυσιολογικό να έχουμε ανησυχία και φόβο για τον εαυτό μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή εκδήλωση της ασθένειας και τη μετάδοσή της, καθώς και για τη βαρύτητα και την έκβασή της.

 

Επίσης, η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητά μας. Όλοι μας αισθανόμαστε το σημαντικό περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις.

Έχω κάποιες πρακτικές συμβουλές που έχω δανειστεί από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και του Πανεπιστημίου μας, για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και τη στήριξη της ψυχικής μας υγείας.

 

Να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση, να περιορίσουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις, η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει και πηγή παραπληροφόρησης.

 

Να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει. Ο ψυχισμός του κάθε ατόμου δοκιμάζεται σημαντικά αυτή την εποχή.

…..

Είναι μια νόσος που μας αφορά όλους, εμάς και τους αγαπημένους μας. Πολλοί λίγοι έχουν ανοσία από τη νόσο και δεν πρέπει αυτό να χαλάσει την επικοινωνία μας με τους άλλους. Αυτή μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί. Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση, όπως τη λέμε, δε μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιά. Έχουμε τους τρόπους να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι, αλλά να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια.

 

Ευτυχώς έχουμε να κάνουμε στη μεγάλη πλειοψηφία της με μια ήπια νόσο, ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη δημοσιότητα στις εξαιρέσεις και να σκορπάμε φόβο και πανικό.

…..

Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε, χάρη στην προσπάθεια όλων σας, σε ένα καλό σενάριο εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα.

 

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη γενναία στάση όλων.

 

 

σχόλιο :

 

Καμία δικαιολογία δεν μας επιτρέπει να επιβαρύνουμε ψυχικά το παιδί κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

 

Παρακάμπτουμε τους παράλογους φόβους και διατηρούμε την επικοινωνία “κατά τις κείμενες διατάξεις” κάνοντας χρήση της περίπτωσης Β5 της φόρμας  για την κατ’εξαίρεση μετακίνηση.

 

Να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι, αλλά να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια” λέει ο  καθηγητής Σ. Τσιόδρας,  πρώτα απ’ όλους για τα παιδιά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *