Δελτίο Τύπου Ημερίδας “Η Συνεπιμέλεια και η πρακτική εφαρμογή της” 20.01.2021

 

 

H ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δικτύου Νέων Ψυχιάτρων και Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας με την συμμετοχή 8 κυρίως ομιλητών από τα γνωστικά αντικείμενα της νομικής, της ψυχολογίας, της παιδοψυχιατρικής και της γνωσιακής επιστήμης.

 

 Όλοι οι ομιλητές τόνισαν πως τόσο τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα όσο και η προσωπική τους ερευνητική εμπειρία συγκλίνουν στην άποψη ότι η αποξένωση του παιδιού από τον έναν γονέα αλλά και την μία γονεϊκή πλευρά συνιστά κακοποίηση του παιδιού και παρουσίασαν ερευνητικά πορίσματα που δείχνουν πως η διατήρηση της σχέσης των παιδιών και με τους δύο γονείς είναιθεμελιώδης για την ισορροπημένη ανάπτυξη αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η αποκλειστική επιμέλεια δημιουργεί κακοποίηση, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι δημιουργεί άγχος στο παιδί αν θα του επιτρέπεται να αγαπά και να συνδέεται και με τους δύο γονείς, πράγμα που εκείνο θα ήθελε. Τονίστηκε ότι η αποκλειστική επιμέλεια όχι μόνο εργαλειοποιεί το παιδί αλλά και εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, κάτι που αποτελεί δυστυχώς τον κανόνα στην Ελλάδα.

 

Η συνεπιμέλεια με εναλασσόμενη κατοικία και ίσο χρόνο ανατροφής θα λειτουργήσει ως πρόληψη της γονεϊκής αποξένωσης και της εργαλειοποίησης του παιδιού αλλά και ως κατευναστική της σύγκρουσης των διαζευγμένων γονέων. Θα πρέπει παραμερίσουμε κάποιους μύθους, όπως ότι το παιδί με την εναλλασσόμενη κατοικία γίνεται βαλιτσάκι. Η σχέση του παιδιού και με τους δύο γονείς και η εναλασσόμενη κατοικία όχι μόνο είναι εφικτή αλλά αυξάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου του και την γνωστική του ευελιξία.

 

Για να επιτευχθεί η συνεπιμέλεια και να λειτουργήσει θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρακτική των σχεδίων ανατροφής, τα οποία οι δύο γονείς συμπληρώνουν και μόνο όπου διαφωνούν θα προσφεύγουν στον δικαστή. Η πρακτική αυτή διαμορφώνει μια παιδεία συναίνεσης και εξωδικαστικής συμφωνίας. Η εξωδικαστική ρύθμιση της ανατροφής των παιδιών και με την βοήθεια ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών θα μειώσει την εμπλοκή των δικαστηρίων και την διαιώνιση των συγκρούσεων. Αν οι γονείς γνωρίζουν ότι το δικαστήριο θα μοιράσει το χρόνο του παιδιού, θα είναι πολύ πιο διστακτικοί να προσφύγουν στα δικαστήρια.

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. ΑΓΓΕΛΟΣ

    Εδώ πέρασαν νόμο πριν λίγους μήνες, όπου απαγορευόταν ο ενας γονιός να φύγει εκτός του τόπου κατοικίας όπου διαμένει το παιδί και μάλιστα το αιτιολογησαν, χωρίς ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ δικαστική απόφαση!
    Ενας νόμος ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ!
    Παρόλο αυτα υπήρξαν δικαστές που παρανόμησαν και επέτρεψαν μέσω ασφαλιστικών να φύγει ενας γονέας!
    Σε αυτό που πανε να περάσουν τώρα, η λέξη ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ έχει κάνει φτερά, επομένως μέσω ασφαλιστικών ενας γονεας πάει οπου θέλει….
    Αυτό δεν έχει σχολιαστεί ΠΟΥΘΕΝΑ!!
    Κι εσείς περιμένετε ισότητα και δικαιοσύνη….
    Καληνύχτα σας….

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *