Διεθνείς Συμβάσεις για παιδιά

Μέριμνα των γονέων αλλά και της πολιτείας πρέπει να αποτελεί  η προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του παιδιού για ανατροφή και από τους δυο γονείς, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την άποψη του παιδιού και με γνώμονα το συμφέρον του. Επίσης η πολιτεία οφείλει να μην ευνοεί ,σε οποιαδήποτε  διαδικασία, τυχόν ανοίκειες ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του όποιου γονέα ασκεί την επιμέλεια απέναντι στο παιδί.

Η προστασία του παιδιού είναι ένα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται μεγάλος αριθμός διεθνών συμβάσεων. Παρόλο που το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων αυτών ποικίλλει, έχουν όλες ως στόχο την προώθηση της καλής διαβίωσης του παιδιού σε διεθνές επίπεδο.

Τα Ηνωμενα Εθνη

Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση διακηρύσσει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους και δικαιούνται να χαίρουν του δικαιώματος επιβίωσης, ανάπτυξης, συμμετοχής και προστασίας. Θεσπίζει την αρχή ότι πρωταρχικό μέλημα σε όλες τις πράξεις που αφορούν παιδιά πρέπει να είναι το ύψιστο συμφέρον του παιδιού. Η Σύμβαση έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Tο Συμβουλιο της Ευρωπης

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1950 για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Σύμβαση προασπίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και ιδρύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτως ώστε να εγγυηθεί το σεβασμό τους. Ορισμένες διατάξεις της αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά, όπως τα δικαιώματα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής (άρθρο 8). Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1967 για την υιοθεσία παιδιών

Στόχος της Σύμβασης είναι η εναρμόνιση των νομοθεσιών των συμβαλλομένων κρατών και η αποφυγή συγκρούσεων νόμων, όταν η υιοθεσία επιφέρει τη μετάβαση του παιδιού από ένα κράτος σε άλλο. Ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τις έννομες συνέπειες της υιοθεσίας. Έχει κυρωθεί από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1975 για το νομικό καθεστώς των τέκνων χωρίς γάμο των γονέων τους

Στόχος της Σύμβασης είναι η εξομοίωση του καθεστώτος των παιδιών που γεννώνται εκτός γάμου με εκείνο των παιδιών που γεννήθηκαν σε νόμιμο γάμο. Έχει κυρωθεί από την Αυστρία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1980 για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε θέματα επιμέλειας των τέκνων και για την αποκατάσταση της επιμέλειάς τους

Η Σύμβαση αναγνωρίζει στο Προοίμιό της ότι πρωταρχική σημασία για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την επιμέλεια έχει το συμφέρον των τέκνων. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλούνται από διαφωνίες σχετικά με την επιμέλεια μεταξύ γονέων που ζουν σε διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1996 για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Στόχος της Σύμβασης είναι η προώθηση των ύψιστων συμφερόντων των παιδιών. Περιλαμβάνει ορισμένα δικονομικά μέτρα με στόχο να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών. Έχει κυρωθεί από τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Η νέα Σύμβαση για την επικοινωνία που αφορά τα παιδιά

Στόχος της Σύμβασης είναι να καθορίσει τις γενικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται στις εντολές επικοινωνίας, καθώς και να θέσει πρόσφορες διασφαλίσεις και εγγυήσεις ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ενδεδειγμένη άσκηση της εν λόγω επικοινωνίας και η άμεση επιστροφή του παιδιού μετά το πέρας της περιόδου επικοινωνίας. Η Σύμβαση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.

Η Διασκεψη της Χαγης

Η Διάσκεψη της Χάγης έχει εγκρίνει αρκετές συμβάσεις στον τομέα της προστασίας του παιδιού. Οι σημαντικότερες από τις πιο πρόσφατες Συμβάσεις είναι:

H Σύμβαση του 1993 για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σε θέματα διεθνών υιοθεσιών

Στόχος της Σύμβασης είναι η προστασία των προς υιοθεσία παιδιών στην πατρίδα τους, ει δυνατόν προσφέροντάς τους ένα σπίτι σε αυτή. Προβλέπει συνεργασία μεταξύ των αρχών των διαφόρων κρατών. Έχει κυρωθεί από την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Η Σύμβαση του 1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών

Στόχος της Σύμβασης είναι η προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς συνέπειες της απαγωγής και της κατακράτησης πέραν των συνόρων, με την πρόβλεψη διαδικασίας που επιτρέπει την άμεση επιστροφή τους μέσω συστήματος συνεργασίας μεταξύ κεντρικών αρχών. Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Σύμβαση του 1996 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών

Η Σύμβαση θεσπίζει κανόνες για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών. Η δικαιοδοσία ανήκει κατά κανόνα στο συμβαλλόμενο κράτος συνήθους διαμονής του παιδιού, ενώ θεσπίζεται και μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ κεντρικών αρχών. Η Σύμβαση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Θεόδωρος Κανδηλίδης

    Καλησπέρα! Η κοπέλα μου έχει ένα πρόβλημα που θα ήθελα την συμβουλή σας για το τη μπορώ να κάνω πάνω σε αυτό! Η κύρια είναι από Λετονία έχει τρία παιδιά τώρα το οποίο είναι οκτώ εννιά και δέκα χρόνων, τώρα αυτή η κυρία ζει στην αγγλία μαζί μου έχει ξεκινήσει να εργαζετε και θέλει να φέρει και τα παιδιά της εδώ για καλύτερες συνθήκες ζωής.
    Η κύρια ήταν παντρεμένη με τον πρώτο άντρα της το 1993 και έχει σταματήση να ζούνε πλέον μαζί το 2002 (αλλά δεν πήραν διαζύγιο λόγο χρημάτων) η κυρία είχε ξεκινήσει μια νέα ζωή με έναν άλλον κύριο εκείνει την χρόνια και το 2004 είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί μαζί του και ούτω καθεξής.
    Αυτός ο κύριος είχε ξεκινήσει να πίνει ώσπου πριν μερικά χρόνια είχε γίνει αλκοολικός,κάθε εργασία που ξεκινούσε, μόλις έπαιρνε τον πρώτο μισθό τα ξόδευε για το αλκοόλ χωρίς να βοηθάει για τα έξοδα του σπιτιού και τον παιδιών, είχε γίνει βίαιος απέναντι στην οικογενια και αγενής.
    Γι’αυτόν τον λόγο η κύρια κατέληξε στην Αγγλία για νέα αρχή και να μπορέσει να φέρει τα παιδιά της εδώ για να μην ζούνε σε άθλιες συνθήκες χωρίς φροντίδα και περιποίηση.
    Στο παρελθόν (πριν 6 μήνες) είχε ακολούθηση δικαστήριο για την επιμέλια τον παιδιών αλλά η κύρια δεν μπόρεσε να παρευρέθη στο δικαστήριο γιατί δεν είχε το διαβατήριο στην κατοχή της,το είχε παραδώσει σε γραφείο για κάποια έγγραφα το οποίο δεν θα το έχει για 6 μήνες! και το δικαστήριο είχε δώσει την επιμέλια τον παιδιών στον δεύτερο άντρα της. γι’αυτά τα παιδιά όμως κανονικά έχει ευθύνει ο πρώτος άντρας της όπως είχα πει προηγουμένως δεν είχαν πάρει διαζύγιο και τα παιδιά έχουν τώρα και το επίθετό του!
    Τώρα ακολουθούν τα εξής ερωτήματα! πως παραχώρησε το δικαστήριο σε έναν (άγνωστο) κύριο την επιμέλια τον παιδιών το οποίο δεν έχουν καμία φροντίδα, περιποίηση και εκπαίδευση? έχουμε πληροφορηθεί ότι τα παιδιά ξεκίνησαν να κάνουν και μικροκλοπές! αλλά το δικαστήριο συνεχίζει να παρέχει την αδια σε αυτόν τον κύριο υπό αυτές της συνθήκες! αυτός λοιπόν ο κύριος τώρα δεν αφήνει τα παιδιά να έρθουν στην Αγγλία για συμφέροντος λόγους όπως είναι το επίδομα τον παιδιών που θα κοπεί αν έρθουν εδώ και αυτός θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται!
    Το άλλο ερώτημα είναι πως αυτός ο κύριος μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρχει στα έγγραφα δεν φενεται αυτός καθόλου? τη μπορούμε να κάνουμε πέστε μου σας παρακαλώ! απευθινομαι σε εσάς για να μου δώσετε μια συμβουλή πάνω σε αυτό! σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *