Κώτσηρας στα Παραπολιτικά : Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 
Parapolitika Newsroom
Δείτε το άρθρο ΕΔΩ

,,,
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο ρύθμιζε μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική πραγματικότητα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία διότι ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους ένας νόμος ο οποίος στην ουσία αλλάζει το σημείο αφετηρίας και εξορθολογήσει το πλαίσιο που αφορά τις σχέσεις του γονέα με το παιδί του όταν έχει διακοπεί ο γάμος των δυο συζύγων. Η καινοτομία είναι ότι πλέον ο δικαστής εχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια του, ποιο σύγχρονα εργαλεία ώστε να διασφαλιστεί και η επικοινωνία του παιδιού με τους δύο γονείς αλλά σε κάθε περίπτωση με τα κριτήρια που του θέτει το νομικό πλαίσιο να αξιολογήσει και την κάθε περίπτωση ξεχωριστά με έναν τρόπο πιο συμβατό και πιο αντίστοιχο με την κοινωνική πραγματικότητα». 



«Όλη μας η λογική και όλος ο πυρήνας του νομοθετήματος είναι το συμφέρον του παιδιού ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται η επικοινωνία του και η ανατροφή του και η παρουσία των γονέων του στη ζωή του και πλέον εάν αποτύχει και αυτό το στάδιο ο δικαστής θα μπορεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, να αξιολογεί τα δεδομένα και να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που του δίνουμε προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα καλύτερο για την καθημερινότητα του παιδιού. Το να υπάρχει η πρόβλεψη του νομοθέτη με κριτήρια τα οποία ναι μεν έχουν ένα σημείο αφετηρίας αλλά δεν δεσμεύουν απολύτως το δικαστή αν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη παρέκκλισης από τον πυρήνα του νομοθετικού πλαισίου για να ρυθμίσει μια ειδική περίπτωση και μια εξατομικευμένη περίπτωση, θεωρώ ότι δίνεται έτσι μια ευκαιρία και στους γονείς να τα βρουν πιο γρήγορα και να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση και να φιλτραριστεί ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων, και από εκεί και πέρα αν δεν φτάσουμε να βρούμε λύση σε αυτό το κομμάτι θα φτάσουμε στο έλληνα δικαστή ο οποίος θα είναι και καλύτερα εκπαιδευμένος», δήλωσε επιπρόσθετα. 



«Γιατί σας θυμίζω ότι θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα στην Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών το οποίο θα είναι διεπιστημονικό και πράγματι επειδή ορίζονται ευαίσθητες πτυχές της καθημερινότητα και των γονιών αλλά κυρίως του παιδιού θα δούμε στην πράξη πως αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί αλλά θεωρώ ότι είναι μια τομή. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη κοινωνική συζήτηση γιατί είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα αλλά δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει στο ότι ο νομοθέτης οφείλει να βρίσκει τους τρόπους ώστε το παιδί ακόμα και μετά το διαζύγιο των γονέων του να έχει την πραγματική επαφή και παρουσία αυτών στη ζωή του. Αυτός ήταν ο στόχος, αυτός ήταν ο πυρήνας και θεωρώ ότι θα επιτευχθεί με την αλλαγή αυτού του πλαισίου», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.



Αναφορικά με τις διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ επί του νομοσχεδίου, δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι σε θέματα ευαίσθητα και κοινωνικά ο διάλογος ειδικά στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο είναι πάντα εντός πλαισίου και η ΝΔ παραδοσιακά είναι ένα κόμμα το οποίο συζητάει, έχει προτάσεις, γίνεται ένας διάλογος και σε τέτοια ειδικά ευαίσθητα ζητήματα γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση. Σας θυμίζω ότι ήρθαν 20 επιστημονικοί φορείς στη Βουλή και τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο, έγινε ένας πολύ ευρύς διάλογος με εκπροσώπους από πάρα πολλά κομμάτια της κοινωνίας. Ήταν ένας ευρύς διάλογος ο οποίος βοήθησε να υπάρξουν και επισημάνσεις στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, ο υπουργός έκανε δεκτά αρκετά ζητήματα τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση και θεωρώ ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ συνεκτικό πλαίσιο το οποίο θα μας βοηθήσει στο να διαχειριστούμε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα. Αλλά ο νομοθέτης όταν βλέπει μια πραγματικότητα μπροστά του να διαμορφώνεται δεν μπορεί να μένει ατάραχος και απαθής, οφείλει να παρέμβει λελογισμένα, μετρημένα, προοδευτικά ώστε να επιτύχει ο μείζον, το παιδί να μπορεί να διασφαλίσει την επικοινωνία του και με τους δυο του γονείς».

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ :

Τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν τη κυβερνητική προσπάθεια. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας που οδήγησε στη παραγωγή κανόνων δικαιου ειναι  Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ και από τους δύο γονεις, οχι η επικιονωνία με αυτούς.

Ο νόμος 4800/2021 διασφαλίζει την ανατροφή δεν διασφαλίζει την επικοιωνία που σαν όρος πρέπει να διαφυλχθεί για τους κακούς, τους ανίκανους, τους έγκλειστους στη φυλακή γονείς που δεν μπορούν ν’ανατρέφουν τα παιδιά τους.

Για να εφαρμόσει ο δικαστής το νέο νόμο πρέπει να μη λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από τον συνταγματικό φορέα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κότσιρας μιλησε για την επιτροπή αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα.  Παρατηρούμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, αυτό που οδύηγησε στη ψήφιση του νόμου 4800/2021.

 

Πρέπει να προβλεφθεί ειδική κύρωση για τον γονέα που καταφέρνει “διάρρηξη σχέσεων γονέα και τέκνου” δηλαδή γονική αποξένωση.

 

Επίσης να εξειδικεύσει ότι η ενδοοικογενειακή βία που οδηγεί σε αποκλεισμό της επικοινωνίας γονέα και τέκνου μπορεί να είναι η σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία που προέρχεται αλλά και που στρέφεται κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών (συνθήκη Κωσταντινουπόλεως).

 

Επίσης να βελτιωθεί η καταπολέμηση της της παράβασης του διατακτικού των δικαστικών αποφάσεων.

 

Επίσης να εξειδικευθεί η μη καταβολή διατροφής ως άδικος πράξη και ν’αναφερθούν κριτήρια και περιστάσεις. Δεν μπορεί να είναι για παράδειγμα η μη καταβολή από ένα άνεργο ή εν μέσω πανδημίας.

 

Σύλλογος Συνεπιμέλεια

Απόψεις Επισκεπτών ( 5 )

  1. Πανος

    Για να δούμε δικάστηκε αυτή την εβδομαδα που που πέρασε αγωγή με αίτημα μου για συνεπιμελεια να δούμε κατά πόσο θα πάρουν η δικαστές τον νέο νόμο σοβαρά και θα τον εφαρμόσουν.

    Reply
    1. ΑΡΗΣ

      Επρεπε να ζήταγες αποκλειστική επιμέλεια…..αν ζήτησε και αυτή. Μην πάτε συναινεττικά ποτέ..το μυυρίζονται αδυναμία. Και το να σας δώσουν το παιδί μία στο εκατομμύριο δεν θα γίνει ποτέ. Η Κυρίες του Ελλάντα το παιδί το χρησιμοποιούν για οικονομικά οφέλη. Μόνο αν σε άλλη σχέση έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος (σπάνια η δευτερη σχέση πλέον) θα σας το δώσουν.

      Reply
      1. Πανος

        Τι να πω ξερω εγω πιστευω οτι ψηφιστικε ο νομος για να εφαρμοστει αν ο δικαστης ειναι υπερ ανω του νομου και δεν εφαρμοζεται ο νομος τοτε καλυτερα να πουλησω ολα τα περιουσιακα μου στοιχεια και να παω στην Μπανγκόκ.
        Αν θελουν αυτη την ελλαδα να συνεχισει ετσι οπως ειναι τωρα σε λιγο θα εχουμε αλβανο πρωθυπουργο και αναμνησεις οτι ειμαστε η χωρα που γεννησε την δημοκρατια.

        Reply
        1. ΑΡΗΣ

          Τις φιλοσοφικές αναλύσεις του καλύτερα να πάω μπανγκόγκ θα σε συμβούλευα σαν μικρότερος να τις αποβάλλεις. Η Ελλάδα ειναι αντρο συντεχνιών. Η χώρα που γέννησε τις σχυντεχνίες και οχι την δημοκρατία. Η βούληση των συντεχνιών ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ.
          Καμμία συνεπιμέλεια δεν ψηφίστηκε, οτι ισχυε ισχύει απλά τώρα θα έχεις αυξημένη επικοινωνία με τις ίδιες υποχρεώσεις σε διατροφές., πλέον θα χανεις την γονικλή μέριμνα αν μέινεις ανεργος και δεν θα την βγάζεις καθαρη με μια μηνυση.
          ΤΡΙΣ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ ΕΓΙΝΕ.
          Αυτος ο νόμος ίσως χρησιμευσει σε βαρδινογιαννη και τζίνα, ΟΧΙ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ.

          Reply
  2. ΑΡΗΣ

    ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Π.Κ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΔ. ΠΟΙΝ. ΔΙΚ.

    Άρθρο 358
    Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής

    Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σ΄ αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστή δικαστική απόφαση, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
    ########################################################################################
    Προσθήκη
    Το άρθρο 358 δεν ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος γονέας παραμένει άνεργος ή βρίσκεται σε αναστολή λόγω πανδημίας ή η επιδικασθείσα διατροφή ξεπερνάει το 1/4 του μηνιαίου εισοδήματος του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο. Για τον προσδιορισμό της διατροφής θα λαμβάνεται υπόψιν ο πίνακας των ελάχιστων ΕΔΔ, όπως αυτές απορρέουν από τα στοιχεία της στατιστικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Άρθρο 360

    Παραβίαση συμμόρφωσης με δικαστική απόφαση επικοινωνίας τέκνων με τον γονέα που δεν διαμένουν.

    Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διευκόλυνση επικοινωνίας τέκνων με τον γονέα που δεν διαμένουν που την επιβάλει σ΄ αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστή δικαστική απόφαση, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να αποξενωθεί βιαίως απο τα ανήλικα, τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε έτη ή χρηματική ποινή. (Αυτεπάγγελτο αδίκημα)
    ########################################################################################
    ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Η ΕΚΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Ι. Αντικατάσταση της στερητικής της ελευθερίας ποινής

    Άρθρο 105
    Έκτιση της ποινής στην κατοικία

    1. Όποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δέκα έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων. Αν το πιο πάνω όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αποφασίζει το δικαστήριο που επιβάλλει την ποινή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών της περιοχής που εδρεύει το δικαστήριο αυτό, μετά από αίτηση του καταδικασθέντος.
    2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τις @@@@μητέρες@@@@ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ**** “Γονέα”**** που έχουν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους. Ισχύει επίσης για εκείνους που νοσούν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικοί, από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), από γεροντική άνοια ή από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου. Για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται γνωμάτευση δύο ιατρών δημόσιου νοσοκομείου.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *