Πότε μειώνεται πάνω από 50% η ανδρική γονιμότητα

Ποια είναι η κρίσιμη ηλικία που μειώνεται πάνω από 50% η γονιμότητα των ανδρών.

 

Οι άνδρες δεν πρέπει να καθυστερούν την πατρότητα γιατί και το δικό τους βιολογικό τους ρολόι χτυπάει αντίστροφα τονίζουν οι ερευνητές

 

Δημοσιεύθηκε στο ygeiamou.gr

 

Δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρέπει να καταψύξουν σπέρμα οι άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδιά μετά τα 35;

 

 

Όταν ο άνδρας περάσει τα 51, μειώνεται το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μικρογονιμοποίησης ωαρίων (ICSI), σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που έγινε στη Βρετανία.

 

Το τέλος της γονιμότητας στη γυναίκα είναι σαφές με την εμμηνόπαυση (σε μέση ηλικία 51 ετών). Δεν υπάρχει όμως κάποιος ανάλογος μηχανισμός στον άνδρα και η δημοσιότητα που δίνεται όταν γίνονται γονείς διάσημοι ηθοποιοί και ροκ σταρς μεγάλης ηλικίας, συντηρεί τον μύθο ότι η γονιμότητα του άνδρα είναι η ίδια για πάντα. Ο Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων -Γυναικολόγων του Λονδίνου, έκανε μάλιστα έκκληση στους διάσημους άνδρες και γυναίκες μεγάλης ηλικίας που αποκτούν παιδί, να αποκαλύπτουν αν χρησιμοποίησαν σπέρμα δότη ή ωάρια δότριας ώστε να μην παραπλανάται το κοινό.

 

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει στραφεί και στην ανδρική γονιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι βλάβες του DNA των σπερματοζωαρίων όσο περνούν τα χρόνια.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι άνδρες έχουν το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι». Έχει φανεί ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο μειώνεται η γονιμότητά τους και αυξάνονται οι αποβολές των συντρόφων τους που μένουν έγκυοι (ανεξαρτήτως από την ηλικία της γυναίκας).

 

Κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχε ερευνηθεί αν η ηλικία του πατέρα επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μικρογονιμοποίησης ωραίων ICSI, η νέα μελέτη 4833 κύκλων εξωσωματικής και ICSI που έγιναν σε κλινική στο Λονδίνο έδειξε ότι τα ποσοστά επιτυχία μειώνονται σημαντικά όταν ο πατέρας είναι άνω των 51 ετών.

 

Στο University College του Λονδίνου, αναλύθηκαν τα αρχεία 4271 ατόμων που συμμετείχαν σε 4833 κύκλους θεραπείας IVF και ICSI για όλες τις αιτίες υπογονιμότητας μεταξύ 2009 και 2018. Οι άνδρες ομαδοποιήθηκαν σε ομάδες ηλικιών 35 και κάτω, 36-40, 41-44, 45-50 και πάνω από 51 έτη. Οι άνδρες κάτω των 35 χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα σύγκρισης.

 

Από την ανάλυση κατέστη σαφές ότι μόνο 42,1% των ανδρών άνω των 51 ετών είχαν φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα. Τα ποσοστά κυήσεων ήταν στο 30,5% έναντι 49,9% στους άνδρες κάτω των 35 ετών. Οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης παρέμεινε χαμηλή όποια κι αν ήταν η ηλικία της συντρόφου τους.

 

Το 80% των ζευγαριών που ο άνδρας ήταν άνω των 51 ετών είχαν κάνει μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI), μια θεραπεία που αναπτύχθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, αφού χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου.

 

«Από τα στοιχεία μας φαίνεται ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης που διαπιστώσαμε στους μεγαλύτερους άνδρες», είπαν οι ερευνητές.

 

Οι άνδρες δεν πρέπει να καθυστερούν την πατρότητα

 

«Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν ότι η ανδρική γονιμότητα είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, αλλά όλες οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι δεν είναι σημαντικός ρόλος στην επίτευξη κύησης (αλλά και της υγείας του μωρού που θα γεννηθεί) μόνο η ηλικία της γυναίκας, αλλά και του άνδρα. Έχει έρθει ο καιρός να ενημερωθούν οι άνδρες ότι διατρέχουν κινδύνους εάν καθυστερήσουν την πατρότητα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *