Στην πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, παρουσιάστηκαν διάφορες απόψεις και στάσεις από τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά συμφώνησαν ευρέως ως προς την ισότητα στον γάμο, ενώ ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.
Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεταρρυθμιστική τομή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, αν εγκριθεί, θα γίνει η 37η χώρα που αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο εθνικό δίκαιο. Τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα για ζευγάρια ανδρών, ενώ επικεντρώνεται σε προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα.
Από την πλευρά του, το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο κύρια ζητήματα, αναφορικά με ενδεχόμενες δικαστικές διαμάχες και το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ζευγάρια ανδρών. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ανεξαρτήτως των λόγων που προέβαλε η κυβέρνηση.
Ενώ η Νίκη εξέφρασε την αντίθεσή της, επικαλούμενη αντιρρήσεις βάσει του νόμου του Ευαγγελίου, η Ελληνική Λύση ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι διχαστικό, ενώ οι Σπαρτιάτες δήλωσαν αντίθετοι προς το νομοσχέδιο.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί, με τα διάφορα κόμματα να εκφράζουν τις απόψεις και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Παρ’ ολ’ αυτά η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δείχνει για τη ψήφιση του νομοσχεδίου δείχνει εξασφαλισμένη.