Νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες


 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες και σήμερα θα υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή

 

 

Επιδιώκει αλλαγές στην αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Περιλαμβάνει διατάξεις που αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, με μία διάταξη που προβλέπει την άμεση παραπομπή σε δίκη για ορισμένα αδικήματα, αρνούμενη το ενδιάμεσο «φίλτρο» των βουλευμάτων.

 

Επίσης, η νέα διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ, εφαρμόζοντας τις δικονομικές αλλαγές και σε παλαιότερες υποθέσεις. Πρωτοπορεί με την εισαγωγή ποινικής ευθύνης για νομικά πρόσωπα σε υποθέσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύοντας στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αλλαγές αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας με την έκτιση ποινών για να περιοριστεί η αίσθηση ατιμωρησίας. Επιπλέον, προωθείται η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και εισάγονται διατάξεις για κρίσιμα θέματα όπως η οικολογική καταστροφή, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία των ανηλίκων και η παραβατικότητα.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσθήκη της λέξης «ψυχολογική» αμέσως μετά τη σωματική βία σε βάρος ανηλίκων. Κάθε παράνομη συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών μπορεί να είναι «σωματική ή ψυχολογική».

 

Με τον τρόπο αυτό αίρεται κάθε αμφιβολία για το αν τιμωρούνται σαν ενδοοικογενειακή βία συμπεριφορές όπως η διάρρηξη σχέσεων του παιδιού με ένα γονέα σα συνέπεια των ενεργειών του άλλου, η παρεμπόδιση της επαφής και επικοινωνίας, η αυθαίρετη αλλαγή του τόπου κατοικίας κα

 

Με την υποβολή του στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *