Έγγραφος συμφωνία κοινής ανατροφής τέκνου

 

Η κατάρτιση μιας έγγραφης συμφωνίας (parenting plan) αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τους χωρισμένους ή διαζευγμένους γονείς προκειμένου να καθορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους.

Ακολουθεί ένας γενικός οδηγός σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης μιας τέτοιας συμφωνίας:

 

  1. Ανοιχτή επικοινωνία:

– Ξεκινήστε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Μια συνεργατική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο έγγραφης συμφωνίας.

 

      2. Προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού:

– Κρατήστε το στο επίκεντρο των συζητήσεών σας. Η συμφωνία που προχωράει είναι αυτή που εξυπηρετεί την ευημερία του παιδιού.

 

  1. Συνιστώσες της έγγραφης συμφωνίας :

Πρόγραμμα εναλλαγής στην ανατροφή του παιδιού:

– Ξεκινήσετε με το πότε το παιδί θα βρίσκεται με κάθε γονέα κατά τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις ειδικές περιστάσεις.

 – Λήψη αποφάσεων:

– Οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση, την υγεία, τη θρησκεία, την επιλογή τόπου κατοικίας του παιδιού και όλα τα σημαντικά λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού. Μπορείτε όμως να συμφωνήσετε διαφορετικά ή να αναθέσετε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε κάθε γονέα.

Επικοινωνία μεταξύ των γονέων:

– Αναφέρετε λεπτομερώς πώς θα επικοινωνούν οι γονείς για την ανατροφή του παιδιού. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις μεθόδους αλλά και τη συχνότητα της επικοινωνίας, καθώς και τον τρόπο επίλυσης των διαφωνιών.

Ταξίδια και μετακίνηση:

– Εξετάστε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα ταξίδια και οι πιθανές μετακινήσεις του παιδιού. Ειδικότερα μάλιστα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ή στο εξωτερικό.

Διατροφή παιδιών:

– Κατά περίπτωση, αποφασίστε για το ποσό, τον τρόπο πληρωμής και το αν θα κατατίθενται από κάθε γονέα σε κοινό λογαριασμό Τραπέζης για το παιδί.

 

  1. Διάρκεια ισχύος των συμφωνιών :

– Οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως όλες τις συμφωνίες θα ισχύουν έως την ενηλικίωση εκτός από τις συμφωνίες περί διατροφής που κατ’ ελάχιστον θα ισχύουν για δύο χρόνια.

 

  1. Νομικό ένδυμα στη συμφωνία:

– Μπορείτε να καταλήξετε σε μία έγγραφο συμφωνία μόνοι σας. Ο νόμος πάντως επιβάλλει τη συμμετοχή δικηγόρου για να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη ή για να εκδοθεί  δικαστική απόφαση.

 

  1. Σαφήνεια και σύγκρουση γονέων:

– Επιδιώξτε τη σαφήνεια και την ειλικρίνεια. Μία σαφής συμφωνία μπορεί να μειώσει τη σύγχυση και τις συγκρούσεις και μπορεί να λειτουργήσει και με σύγκρουση των γονέων.

 

  1. Λάβετε υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού:

– Προσαρμόστε το σχέδιο στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται πιο συχνές εναλλαγές στους γονείς, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με κάθε γονέα.

 

Θυμηθείτε, είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμόσετε την έγγραφο συμφωνία   στις δικές σας ειδικές συνθήκες και στις ανάγκες του παιδιού σας. Η συμβολή επιστημόνων ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικών και νομικών είναι πολύτιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Ν. Α.

    Το θέμα είναι να θέλουν αυτή τη συμφωνία και οι δύο γονείς. Αν δεν τηθέλει ο ένας από τους δύο (συνήθως η μητέρα) δεν θα γίνει ποτέ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΑΜΟ. ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ. ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ. Π Ρ Ι Ν Τ Ο Γ Α Μ Ο !!!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *