ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

     Από καιρό συζητείται το νομοσχέδιο για τα οικογενειακά δικαστήρια.

Κάθε βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης είναι ευπρόσδεκτος, κάθε κίνδυνος πρέπει να επισημαίνεται προκαταβολικά.

 

Επισημάνσεις

 

Α) κίνδυνος διαδικασίας «κεκλεισμένων των θυρών»

 

     Από την εμπειρία άλλων χωρών, όπου δεν υπήρχαν οργανωμένες κοινωνικές  υπηρεσίες, οι διαδικασίες στα οικογενειακά δικαστήρια σύντομα διολίσθησαν σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών.

Μία πρώτη γεύση αυτού του φαινομένου δοκιμάσαμε με την υποχώρηση δικονομικών δικαιωμάτων με τον νόμο 2447/1997 χωρίς αυτή η υποχώρηση των δικονομικών δικαιωμάτων  ν’ αντισταθμίζεται από τη δράση κοινωνικών υπηρεσιών.

     Μια δεύτερη γεύση πήραμε με τους απαράδεκτους  και παράνομους κοινωνικούς φακέλους της εισαγγελίας ανηλίκων. Έχουν πολλά γραφτεί γι’ αυτούς, και μερικά ενδεικτικά στον ιστότοπό μας

 

Β) κίνδυνος διεπιστημονικής ασυμβατότητας

 

     Η ιατρική, η ψυχολογία, οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν προκρίνει από ετών το σύστημα της κοινής ανατροφής και από τους δύο γονείς, είτε αυτοί ζουν μαζί είτε όχι, ως το επιστημονικά ορθό. Ενδεικτικά.

     Η νομική πρακτική στη χώρα μας προσκρούει και στις αρχές όχι μόνο στις ανθωπιστικές επιστήμες αλλά και στις αρχζές αυτής της ίδιας της νομικής επιστήμης. Η εσωτερική πρακτική διατηρείται ακόμα  μόνο και μόνο λόγω σκοταδισμού και παραπληροφόρησης.

     Επομένως δύο λύσεις υπάρχουν : είτε  επιστήμονες  όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί να καταθέσουν την επιστημονική τους αξιοπρέπεια στο ναό της ελληνικής δικαιοσύνης και θα διατυπώνουν αντιεπιστημονικές θέσεις είτε θα έρθουν σε σύγκρουση με την κρατούσα νομική πρακτική, πράγμα που συνιστά τον δεύτερο κίνδυνο της επικείμενης εισαγωγής των οικογενειακών δικαστηρίων.

     Εάν τέλος ο νομοθέτης αποβλέπει στην αλλαγή της νομικής πρακτικής, τότες γιατί δεν κάνει μία και μόνο κίνηση για να λύσει το πρόβλημα : την εισαγωγή του τεκμηρίου της κοινής ανατροφής με κοινή επιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία και στα δύο σπίτια και των δύο γονέων, είτε αυτοί είναι παντρεμένοι, είτε όχι,  είτε σε διάσταση είτε σε διαζύγιο.

 

Προτάσεις

 

Για να υποστηριχθεί ο νέος θεσμός, προτείνουμε :

 

Α) εισαγωγή τεκμηρίου υπέρ της κοινής ανατροφής παιδιών με την διατήρηση των κοινών γονικών ευθυνών στη διάσταση και το διαζύγιο.

Β) σύσταση σώματος αμίσθων δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών που θα πληρώνονται από ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών) οργανωμένους σε σώμα κατά το πρότυπο του ιατρικού συλλόγου, συμβολαιογραφικού συλλόγου,  δικηγορικού συλλόγου, συλλόγου δικαστικών επιμελητών κλπ  οι οποίοι «θα έχουν στρογγυλή σφραγίδα».

Γ) Επέκταση της θεσμικής προστασίας της αγωγής κακοδικίας και στα πιο πάνω πρόσωπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *