Τι είναι το ICSP ;

    Το ICSP – International Counsel of Shared Parenting – Διεθνές Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής Παιδιών, ιδρύθηκε το 2014 στη Γερμανία από μέλη από πολλές χώρες .

    Eίναι σωματείο του Γερμανικού Δικαίου και σκοπό έχει , αφού αποδειχθεί με επιστημονική έρευνας και τεκμηρίωση, την προβολή της κοινής ανατροφής παιδιών σαν το προτεινόμενο μοντέλο και την υποβολή συστάσεων σε όλα τα κράτη και φορείς.

    Η τεχνογνωσία (know how) αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε κατά την ιδρυτική συνέλευση στη Βόννη, ο Ned Holstein, πρόεδρος του NPO, της μόνης μεγάλης οργάνωσης στις ΗΠΑ, που αριθμεί περίπου 250 σωματεία και 50.000 μέλη : με έρευνα διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος ζωής κάθε σωματείου είναι 2,5 χρόνια. Κάθε σωματείο στηρίζεται στη εθελοντική δράση 12  – 16 μελών τα οποία μετά από κάποιο διάστημα χάνουν το ενδιαφέρον τους και έτσι το σωματείο χάνει την ορμή του και ατονεί ή διαλύεται. Αυτή η μορφή δεν μπορεί να δώσει την συνέχεια στην προώθηση των καλών πρακτικών. Η λύση είναι ένας οργανισμός που ν’ αποτελείται κατά το ⅓ από επιστήμονες, κατά το 1/3 από επαγγελματίες της οικογένειας και κατά το ⅓ απο ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών.  Όλοι συμμετέχουν ατομικά και όχι σαν μέλη άλλων οργανώσεων.

 

    Το ελπιδοφόρο είναι ότι το οργανωτικό μέρος ανέλαβαν γερμανοί και με την μέθοδό τους και την πολύτιμη προσφορά τους κατάφεραν να προετοιμάσουν το έδαφος μέχρις ότου πατήσει στα πόδια της η νέα οργάνωση στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής 91 μέλη από 21 χώρες.

 

    Όλοι σχεδόν οι επιστήμονες που έγραψαν για την κοινή ανατροφή συμμετέχουν στο ICSP . Ο πρόεδρος, καθηγητής Kurk από τον Καναδά με πλούσια και σύγχρονη βιβλιογραφία , η καθηγήτρια Sünderhauf από τη Γερμανία που έχει γράψει νομικό βιβλίο 700 σελίδων που μόλις κυκλοφόρησε και έφερε ανατροπή στη Γερμανία, ο καθηγητής Neyran από τη Γαλλία, ο άνθρωπος που από το 1997 έφερε την εναλλασσόμενη κατοικία στην Γαλλία με το βιβλίο του  Το παιδί μπροστά στον χωρισμό των γονέων του : μια λύση, η εναλλασσόμενη κατοικία ; Συμμετέχουν καθηγητές ακόμα και από την Νότια Κορέα.

 

    Προηγήθηκαν δύο διεθνείς προπαρασκευαστικές συναντήσεις, αυτή της Βόννης του Ιουλίου 2013 και αυτή του Φεβρουαρίου 2014, συναντήσεις για τις οποίες είχαμε ενημερώσει την κοινή γνώμη μέσα από τις σελίδες του site μας  σελίδα1  σελίδα2  σελίδα3 καθώς και με δελτία τύπου προς μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας.

        Ο σύλλογος Συνεπιμέλεια και μέλη του από ετών πρωτοστατούσε σε όλες τις συνεννοήσεις για τη δημιουργία του ICSP . Μέλος μας υπέγραψε την ιδρυτική πράξη. Μέλος μας επίσης εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και στις εσωτερικές εργασίες του οι οποίες αφορούν την προώθηση της έρευνας, την πρόσκληση και άλλων διακεκριμένων επιστημόνων και στην διοργάνωση των επομένων δράσεων .

 

    Αντιλαμβανόμαστε αυτή τη δράση σαν εθελοντική κοινωνική εργασία και όχι σαν μέσο προβολής ενός σωματείου ή των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό.  Γι’ αυτό δεν δημοσιεύουμε ονόματα ή φωτογραφίες, παρά μόνο νέα, δράσεις και ιδέες του ICSP.

 

     Έτσι ενεργώντας, παρουσιάσαμε στο συνέδριο της Βόννης στις 10 Ιουλίου 2014 το σχέδιό μας για την κοινή ανατροφή . Από την αρχή του 2014 είχαμε αναγγείλει την δράση μας αυτή και είχαμε μιλήσαμε για νέες ιδέες και τεχνικές . Σύντομα και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος παρουσίασης στις ελληνικές αρχές, ο σύλλογός μας θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την σημαντική αυτή πρωτοβουλία του .

    Η συμμετοχή μας σε ένα  επιστημονικό οργανισμό καλύπτει ένα αδιανόητο κενό της ελληνικής πραγματικότητας : είμαστε σαν χώρα αποσυνδεδεμένοι από τις διεθνείς εξελίξεις. Πολλές φορές χρειάζεται απλά και μόνο να ενημερώσουμε για το τι γίνεται γύρω μας. Για παράδειγμα, ορισμένοι κύκλοι σκόπιμα είτε δεν μιλάνε είτε διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για τις ποιές χώρες του δυτικού κόσμου εφαρμόζεται ακόμα η κατά κανόνα αποκλειστική επιμέλεια. Σας προσκαλούμε να ψάξετε. Θα ψάξετε πάρα πολύ.

 

    Εκτός από την ενημέρωση, ο διεθνής οργανισμός προσφέρει το έδαφος σε έλληνες επιστήμονες να παρουσιάσουν το έργο τους και να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτό. Στην ελλάδα υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς λογοκρισίας και μάλιστα από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς. Στο συνέδριο της εταιρείας οικογενειακού δικαίου στο Ναύπλιο, ο κ. Μ. Σταθόπουλος που διηύθυνε τη συζήτηση  απαγόρευσε κάθε αναφορά στην κοινή επιμέλεια.

    Το ICSP ιδρύθηκε για να προστατεύσει την επιστήμη, την έρευνα, την διατύπωση επιστημονικών απόψεων και τελικά την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

    Εμείς είμαστε ανοικτοί σε όλους και τους ακούμε όλους.

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Pingback: ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ | Synepimelia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *