Νοέμβριος 2015, έγγραφο ερώτημα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

  Ο σύλλογος Συνεπιμέλεια είχε καταθέσει την με αριθμό πρωτοκόλου  1353/24.3.2015 πρόταση με την μορφή ολοκληρωμένου νομοσχεδίου προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

   Την πρόταση αυτή, δια ζώσης, είχε  αναπτύξει  την ίδια μέρα, κατά τη συνάντησή του  συλλόγου με τον κ. Υπουργό .

Δείτε την προταση ΕΔΩ

 Με την ευκαιρία συνέντευξης που έδωσε ο κ. Υπουργός σχετικά με την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, υποβάλαμε με αρ. πρωτοκόλλου 4630/9-11-2015 ερώτημα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης που έχει επι λέξει ως εξής :

  

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΑΙΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

 

δεδομένου ότι

 

Α- Από όλες τις διεθνείς διπλά αξιολογημένες ανασκοπήσεις επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1976 και 2014, μόνο 76 επιστημονικές μελέτες συγκρίνουν την αποκλειστική επιμέλεια με την από κοινού ανατροφή των παιδιών. Αυτές οι ακαδημαϊκές εργασίες εκφράζουν τις σκέψεις της επιστημονικής κοινότητας και έχουν αποτελέσει αντικείμενο δύο διαφορετικών μετα-αναλύσεων[i] που χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια προσέγγισης.

 

Β- Η πρώτη διαδικασία μετα-ανάλυσης είναι αυτή που έχει διεξαχθεί απ

 

ό την καθηγήτρια Hildegund Suenderhauf (Γερμανία) (σχετ. 1) : από 50 μελέτες οι 37 έδωσαν θετικά αποτελέσματα για την κοινή ανατροφή παιδιών, οι 11 ήταν ουδέτερες και μόνο  2 ήταν αρνητικές.

 

Γ. Η δεύτερη διαδικασία μετα-ανάλυσης είναι αυτή που υιοθετήθηκε από την καθηγήτρια Linda Nielsen) (σχετ. 2) . Αυτή περιλάμβανε την σύγκριση 40 ερευνητικών δημοσιεύσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

 

 “Αν και αναγνωρίζεται ότι ορισμένες μελέτες ήταν πιο εξελιγμένες μεθοδολογικά και χρησιμοποιούσαν πιο έγκυρες και πιο αξιόπιστες μετρήσεις σε σχέση με τις άλλες, το γεγονός παραμένει το γεγονός ότι και οι 40 μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

 

Κατ’ αρχάς, η από κοινού ανατροφή των παιδιών συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά όλων των ηλικιών όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών, συμπεριφορικών και σωματικών τρόπων μέτρησης της υγείας.

 

Δεύτερον, δεν υπήρχε καμία πειστική απόδειξη ότι η εναλλασσόμενη διανυκτέρευση ή η κοινή ανατροφή συνδεόταν με αρνητικές εκβάσεις για τα βρέφη ή τα νήπια.

 

Τρίτον, τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά όταν υπήρχε ιστορικό βίας ή όταν τα παιδιά δεν συμπαθούν ή δεν τα πηγαίνουν καλά με τον πατέρα τους.

 

Τέταρτον, ακόμα και αν τα ζευγάρια που μεγαλώνουν τα  παιδιά τους με κοινή ανατροφή τείνουν να έχουν κάπως μεγαλύτερα εισοδήματα ή κάπως χαμηλότερο επίπεδο λεκτικής σύγκρουσης σε σχέση με άλλους γονείς, αυτοί οι δύο παράγοντες από μόνοι τους δεν εξηγούν τα καλύτερα αποτελέσματα για αυτά τα παιδιά.

 

Αναγνωρίζοντας και διαδίδοντας τα αποτελέσματα αυτών των 40 μελετών, μπορούμε να βοηθήσουμε να διαλυθούν πολλοί μύθοι γύρω από κοινή ανατροφή των παιδιών και να προάγουμε μια πληρέστερη κατανόηση της επιλογής αυτού του σχεδίου ανατροφής τέκνου ως επιλογή “.

 

Δ- Μία περαιτέρω εξειδίκευση σε αυτές τις μετα-αναλύσεις είναι μία μικρότερη μετα-ανάλυση, από τον καθηγητή Warshak (σχετ. 3), η οποία επικεντρώθηκε μόνο στην κοινή επιμέλεια για βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω των 4 ετών. Με την έγκριση 110 διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, ο Warshak υποστηρίζει ότι :

 

“Η έρευνα για τις διανυκτερεύσεις των παιδιών με τον πατέρα ευνοεί περισσότερο τη λύση του να επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να δέχονται κατά τη διάρκειαι της νύχτας την φροντίδα από κάθε γονέα παρά να περνάνε κάθε νύχτα στο ίδιο σπίτι”.

 

Ε. Το Διεθνές Συμβούλιο για την Κοινή Ανατροφή Παιδιών (ICSP – www.twohomes.org)  τον Ιούλιο του 2014 έχει προβεί σε επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και διακήρυξε (σχετ. 24 ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού προστατεύεται από ρυθμίσεις που προβλέπουν μερίδια χρόνου φροντίδας που κυμαίνονται μεταξύ των ποσοστών 33 – 66% και 50 – 50 %.

 

ΣΤ-Το Συμβούλιο της Ευρώπης, βασισμένο στην επιστημονική γνώση των ως άνω ερευνών, εξέδωσε ψήφισμα (σχετ. 5)  στις 2 Οκτωβρίου 2015 (με 46 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μόλις 2 αποχές), μία διακήρυξη αρχών με το οποία προσκαλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν την εναλλασσόμενη κατοικία (που εξειδικεύεται στην εισήγηση ως μια διάταξη σύμφωνα με την οποία το παιδί ζει εναλλάξ με κάθε γονέα για περισσότερο ή λιγότερο ίσο χρόνο, η οποία μπορεί να καθοριστεί σε ημέρες ή εβδομάδες ή ακόμα και μήνες) και να ενθαρρύνουν την σύναψη λεπτομερών γονικών σχεδίων ανατροφής τέκνου.

 

Ζ. Στην Ελλάδα, υπογράφονται όλο και περισσότερα “σύμφωνα κοινής ανατροφής τέκνου“, πρακτική που είχαμε προτείνει το πρώτον το 2010 και την ενστερνίστηκε το ευρύ κοινό.

 

Από μελέτες που διεξήχθησαν σε άλλες χώρες, εκεί όπου η οικογενειακή διαμεσολάβηση ακολουθείται από πολλά χρόνια, γνωρίζουμε ότι όπου δεν έχει θεσμοθετηθεί ως κανόνας η κοινή ανατροφή τέκνου, η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων  που αφορούν την ανατροφή παιδιών οδηγείται στην αντιδικία.

 

Η. Με αριθμό πρωτ. 1353/24.3.2015 Σας έχουν υποβληθεί προτάσεις όπως

  • τη συνένωση γονικής μέριμνας επιμέλειας φροντίδας και την από κοινού άσκησή της μετά το χωρισμό,
  • την κατάργηση των διακρίσεων για τα παιδιά εκτός γάμου,
  • τη σύσταση και οργάνωση δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα (π.χ. όπως οι δικαστικοί επιμελητές, οι πραγματογνώμονες…),
  • την εισαγωγή πίνακα “αντικειμενικών αξιών διατροφής τέκνου”

 

Στόχος είναι ν’ αποφευχθεί η αντιδικία, οι συγκρούσεις, οι “ψευδείς κατηγορίες στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου” και να επιλυθούν συναινετικά και συνεργατικά οι διαφορές για την ανατροφή του παιδιού.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ερωτάμε κύριε Υπουργέ,

 

1- Αν θα λάβετε υπόψη τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την κοινή ανατροφή των παιδιών, όπως  έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου με τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ν’ αντιμετωπιστεί η τόσο άσχημη κατάσταση που βιώνουν πολλά παιδιά ελλήνων.

 

2- Αν θα να λάβετε υπόψη τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

3- Αν θα συνεχίσετε τις εργασίες μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου ως προς την ανατροφή των παιδιών που οι γονείς τους δεν ζουν μαζί και τα συναφή με αυτή ζητήματα, για την οποία έχουν συσταθεί διάφορες επιτροπές κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Αθήναι 5/11/15

 

   Συνυποβάλλαμε  με το ερώτημα και όλα τα έγγραφα μελετών τα οποία μνημονεύονται καθώς και πολλά άλλα επιστημονικά άρθρα και μελέτες δεδομένου ότι ο κ. Υπουργός καθώς και οι  Γ. Γραμματείς είναι  επιστήμονες και μάλιστα ακαδημαϊκοί.

  

 


[i] meta-analysis = a quantitative statistical analysis of several separate but similar experiments or studies in order to test the pooled data for statistical significance

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *