Την παρέμβαση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ για την επικείμενη αλλαγή στο οικ. Δίκαιο ζητάει ο Σύλλογος Συνεπιμέλειας.

 

Tην παρέμβαση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Ντιντιέ Ρεντέρς, για το ζήτημα της επικείμενης αλλαγής του εφαρμοζόμενου οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα, ζητεί το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής – Σύλλογος «Συνεπιμέλεια».

 

 
Συνεπιμέλεια: Να λάβει θέση ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την επιμέλεια τέκνων στην Ελλάδα
 
 

 

Με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Επίτροπο της ΕΕ, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο εν λόγω φορέας, ο οποίος αποτελεί το ελληνικό τμήμα του διεθνούς επιστημονικού οργανισμού με την επωνυμία «International Council of Shared Parenting» (ICSP), ζητεί από τον κ. Ρεντέρς να λάβει σαφώς θέση και να διατυπώσει τη γνώμη του, ώστε να καταδειχθεί «κατά πόσο η επικείμενη νομοθετική αλλαγή είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και αξίες της Ένωσης, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις».

 

Aναφερόμενο στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή βασικών διατάξεων του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε στις 18 Μαρτίου 2021 σε δημόσια διαβούλευση, το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής – Σύλλογος «Συνεπιμέλεια  σημειώνει ότι «στο όνομα των πολιτικών των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) φέρνει τους Έλληνες πολίτες σε χειρότερη θέση από αυτήν όπου βρίσκονται σήμερα».

 

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «αντί να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές που συνιστούν διεθνείς οργανισμοί και εφαρμόζουν όλες οι χώρες, νομοθετείται μια νομολογία δεκαετιών, που θέλει την ανατροφή του παιδιού από ένα γονέα, που θα λέγεται “αυτός που συνήθως το παιδί διαμένει”, αντί γονέας με επιμέλεια, όπως σήμερα λέγεται».

 

Μάλιστα, το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής – Σύλλογος «Συνεπιμέλεια» υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση «θυμίζει τις πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην είσοδό της στη ζώνη του ευρώ», καθώς, όπως εξηγεί, «αντί (η χώρα μας) να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, νομιμοποιούνται αποκλίνουσες εσωτερικές πρακτικές, δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, χορηγούνται ψευδή στοιχεία. Μόνο που το τίμημα στην περίπτωση αυτή είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου γονέων και κυρίως του παιδιού».

 

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής – Σύλλογος «Συνεπιμέλεια» ασκεί δριμεία κριτική σε βάρος του περιεχομένου του ανακοινωθέντος σχεδίου νόμου, εστιάζοντας την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:

 

 • Αντί να εξασφαλιστεί ότι το παιδί θα ανατρέφεται και από τους δύο γονείς στην περίπτωση διαζυγίου, διατηρείται η επιμέλεια κοινή στους γονείς, αλλά η φροντίδα του προσώπου υποχρεωτικά ex lege, πάντα, ασκείται από το «γονέα με τον οποίο το τέκνο διαμένει».
 • Καταργείται η συναινετική, με σύμφωνο κοινής επιμέλειας, εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου, αφού απαιτεί το νομοσχέδιο να οριστεί «γονέας με τον οποίο το παιδί διαμένει».
 • Αντί να εξομοιώνονται όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου και αναγνωρίστηκαν, για τα παιδιά που π.χ. ο πατέρας ζήτησε να γίνουν εξετάσεις DNA, συνεχίζει μόνον η μητέρα τους να τα ανατρέφει.
 • Αντί ως τόπος κατοικίας του παιδιού να είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, ο «γονέας με τον οποίο το παιδί διαμένει» μόνος καθορίζει τον τόπο κατοικίας του παιδιού και μόνο για τη μεταβολή του, αφότου ο ένας τον καθορίσει, χρειάζεται η συμφωνία και των δύο γονέων.
 • Αντί για ανατροφή και από τους δύο γονείς, προβλέπεται η επικοινωνία με τον δευτερεύοντα γονέα.
 • Αντί να έχουν ίσες διανυκτερεύσεις με ελάχιστο το 35% με κάθε γονέα, προβλέπεται κατά τεκμήριο το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας με τον ένα γονέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει τρεις ώρες Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα, δύο Σάββατα βράδυ την εβδομάδα, πέντε μέρες τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και δέκα μέρες το καλοκαίρι.
 • Χωρίς να προβλέπονται μηχανισμοί, όπως η εξίσου απονομή χρόνου από τη Δικαιοσύνη, τα parenting plans, οι πίνακες διατροφής τέκνων και η φιλική Δικαιοσύνη, προβλέπεται υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που μπορεί να τη διατάξει το δικαστήριο στη μέση μιας δίκης, αυξάνοντας το κόστος και το χρόνο.

Και η επιστολή προς τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρεντέρς, από τον οποίο ζητείται να παρέμβει και να λάβει θέση, καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι διεθνείς συμβάσεις συνάπτονται, για να εφαρμοστούν πραγματικά και όχι προσχηματικά».

Σημειώνεται ότι η επιστολή προς τον κ. Ρεντέρς κοινοποιείται σε τρεις γλώσσες, ήτοι στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, ενώ παράλληλα κοινοποιείται προς αυτόν και το κείμενο του νομοσχεδίου, μεταφρασμένο στα αγγλικά, με την επισήμανση των επίμαχων σημείων.

 

Διαβάστε όλη την επιστολή : 

Αναφορά στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ελληνικά

αναφορά στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Αγγλικά

Αναφορά στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Γαλλικά

Project Law in English

Απόψεις Επισκεπτών ( 10 )

 1. Μιχάλης

  Είχαμε κάποια απάντηση ή ενέργεια από το γραφείο του επιτρόπου ; Μήπως πρέπει να κάνουμε μια ενημέρωση για δεύτερη φορά και να προωθηθεί το email σε συλλόγους και επιτροπές ισότητας πανευρωπαϊκά ; Ίσως και σε κανένα μέσο ενημέρωσης ;

  Reply
 2. Σακκαριδης Στέφανος

  Είχα αρχίσει να θρέφω ελπίδες πως ο νέος νομος θα τελείωνε μια και καλή αυτό το έγκλημα. Ότι ο πατέρας δεν θα αντιμετωπίζονταν πλέον σαν πορτοφόλι. Ότι θα ίσχυε η εναλλασσόμενη κατοικία. Ότι το παιδί δεν θα μπορούσε να φεύγει απ την τελευταία νόμιμη κατοικία του. Τελικά όλες οι ελπίδες μας ήταν μπαρούφες; Υπάρχει κάτι θετικό στον νέο νόμο να περιμένουμε; ή είναι άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;;;

  Reply
 3. ΑΡΚΕΤΑ

  Κατ’ ελάχιστο το 1/3 του υπαρκτού χρόνου των 365 ημερών /έτος είναι 122 ημέρες, οπότε το παράδειγμα της εβδομαδιαίας και ετήσιας κατανομής είναι ατυχές. 56 ώρες την εβδομάδα είναι ο ελάχιστος χρόνος. Αναφορικά με τον τόπο κατοικίας των τέκνων, εφόσον χρειάζεται σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η σύμφωνη γνώμη ώς προς την κατοικία τους, σε κάθε περίπτωση είτε αυτής της αλλαγής της είτε της διατήρησης ο πατέρας έχει λόγο.
  Από την άλλη, εφόσον τα τέκνα διέμεναν στην κοινή κατοικία και είχαν στο χώρο αυτό τα προσωπικά τους αντικείμενα γιατί να κάνουν και αυτά αλλαγή επί του χώρου αυτού;
  Αναφορικά με το σύμφωνο εναλλασσόμενης κατοικίας θεωρώ πως δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν συμφώνησε το ζευγάρι σε ποιο απλά πράγματα όσο συν ζούσε και θα συμφωνήσει επί δυσκολότερων που εμπεριέχουν και συναίσθημα μετά το χωρισμό;
  Δυστυχώς οι θηλυκές δεν γνωρίζουν την έννοια της λέξης αδιαφορία, την απεχθάνονται. Απλά μισούν ή αγαπούν για τους δικούς τους λόγους. Και το οικονομικό είναι ένας σοβαρός λόγος για αυτές. Χρήματα και να περνούν καλά ήθελαν πάντα. Γιατί να αλλάξουν μετά ή πρίν από έλευση των τέκνων;
  Ακόμα και αυτό αφορά το σχόλιο κάποιου πατέρα επί του θέματος, επειδή έχω βρεθεί και στη θέση του άλλου που συγκατοικεί με την χωρισμένη με τα παιδιά της, να ξέρεις αδελφέ μου ότι αυτός δεν περνάει καλά λόγο των παιδιών της και θα προτιμούσε αυτά να μην υπάρχουν, ενώ το παραμυθάκι έχει ημ. λήξης, αλλά εσένα δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αυτή συγχωρέθηκε για εσένα.
  Θα γεράσει γρήγορα και θα είναι μόνη της, αδιάφορη και θλιμμένη, ενώ όλα πάνω της θα έχουν πάρει την κατηφόρα. Θα ήθελες να βιώσεις την παρακμή της, μαζί της;
  Τα παιδιά, ναι, πρέπει να σε ενδιαφέρουν και προφανώς ούτε αυτά θέλουν το γκόμενο με τη μάνα τους. Αυτή ας πάει να ψοφήσει, ιδανικά μετά από πολύ sex σε παρτούζα. Μην ασχολείσαι, πέθανε, το ποτάμι δεν γυρνάει στο βουνό. Τα λεφτά σου θέλει, τα παιδιά σας θέλει και να περνάει καλά. Άν μπορεί να σου κάνει και κακό ευχάριστο θα της είναι, μην έχεις τύψεις, ούτε σκέψεις και αμφιβολίες, μπροστά σου κοίτα, τον εαυτό σου και πάτησε τη κάτω χωρίς έλεος νομικά. Σε κανένα δεν ακούγεται καλά η ιστορία της και όλους τους ενδιαφέρουν τα παιδιά και μόνο καθώς και οι επιπτώσεις της συμπεριφοράς στα παιδιά. Υπάρχει point system να ξέρεις. Κάνε καταγραφή προσωπική καθώς και στο βιβλίο αδικημάτων στο Α.Τ όποτε μπορείς, διάβασε τους νόμους γραμμή – γραμμή , αρθ. το άρθ. και πάτησε τη στο λαιμό δίχως έλεος.

  Reply
 4. ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ

  Συγχαρητήρια για την εύστοχη ενέργεια αναλυτικής ενημέρωσης των αρμοδίων στην ΕΕ, προτού μάλιστα οριστικοποιηθεί η όποια ζημιά (ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο έγκαιρης παρέμβασης πριν την ψήφιση). Υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του θέματος για την οποία θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε; Έχει τοποθετηθεί εγγράφως ο Επίτροπος Δικαιοσύνης; Υπάρχει κάποια ενέργεια, που ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να κάνει αναλόγως των δυνάμεών του προς αυτή ή κάποια άλλη κατεύθυνση, πέραν των σχολίων μας στη διαβούλευση;

  Ευχαριστούμε θερμά για την ψυχή που καθημερινά και ανιδιοτελώς καταθέτετε. Καλή δύναμη στους μπαμπάδες, τους παππούδες και κυρίως τα παιδιά/εγγόνια μας.

  Reply
 5. ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ

  Συγχαρητήρια για την εύστοχη ενέργεια αναλυτικής ενημέρωσης των αρμοδίων στην ΕΕ, προτού μάλιστα οριστικοποιηθεί η όποια ζημιά (ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο έγκαιρης παρέμβασης πριν την ψήφιση). Υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του θέματος για την οποία θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε; Έχει τοποθετηθεί εγγράφως ο Επίτροπος Δικαιοσύνης; Υπάρχει κάποια ενέργεια, που ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να κάνει αναλόγως των δυνάμεών του προς αυτή ή κάποια άλλη κατεύθυνση, πέραν των σχολίων μας στη διαβούλευση.

  Ευχαριστούμε θερμά για την ψυχή που καθημερινά και ανιδιοτελώς καταθέτετε. Καλή δύναμη στους μπαμπάδες, τους παππούδες και κυρίως τα παιδιά/εγγόνια μας.

  Reply
 6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Συγχαρητηρια σε όσους προσπαθουν να αλλάξουν την τωρινή κατάσταση. Είναι σκέτη απελπισία. Έχω αποξενωθεί από το παιδί μου χωρίς κανένα λόγο, εκτός του ότι η πρώην σύζηγος με εγκατέλειψε για τον καινούριο της έρωτα. Κι έχω μείνει πίσω να υποφέρω από το ζωντανό-νεκρό παιδί μου, κι εκείνο με την σειρά του να υποφέρει από την απουσία μου, να κλαίει τα βράδια και να με ζητάει καθημερινώς διότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Μπράβο σε όσους προσπαθούν να αλλάξουν την τεράστια αυτή αδικία!!! Μπράβο στους πατεράδες που αγαπούν τα παιδιά τους και δίνουν τεράστια μάχη καθημερινά για να δώσουν την αγάπη τους σε αυτά. Ευελπιστώ η δικαιοσύνη να λάμψει επιτέλους!!!

  Reply
 7. ΑΡΗΣ

  Ο Συντεχνίτης Τσιάρας και οι υποστηρικτές του νομίζουν θα φάμε την φλόμπα που πέταξε. Επειδή στο παρελθόν τους είχε περάσει και ο χατζηγάκης είχε βαρέσει προσοχές στα ορφανά της μαραγκοπούλου και της Μιλίνας νομίζουν θα το ξαναπεράσουν δια της πλαγίας.
  Η διαφορα χαμηλής νοημοσύνης υπουργέ είναι ότι το 2008 το εγκλημα αφορούσε ελάχιστες περιπτώσεις. Τόσο ξεσάλωσαν οι ΑΠΟΞΕΝΩΤΈς ΕΓΚΛΗΜΑΤΊΕΣ που η γονεική αποξένωση ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ…ΠΛΈΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.
  Θα ανιτμετωπίσετε κατηγορίεςγια ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
  Τα 2 χρόνια μακρυά απο τα παιδι α μου κακοποιητή τσιάρα δεν θα περάσουν έτσι όσο περνάει απο το χέρι μου.
  Εχω ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ απο κάτω.
  ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΟΥ.

  Reply
 8. Κωστας

  Μπράβο σας, ενημεροστε μας για κάθε κίνηση κ εξέλιξη , πονάμε κ υποφερουμε

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *