Βιντεομήνυμα του Dr Vittorio Vezzetti, παιδιάτρου, για την ημερίδα της 21ης Μαίου 2016

“Παρουσίαση των  75  μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1977 και 2014 συγκρίνοντας την κοινή ανατροφή και την αποκλειστική επιμέλεια”

 

Δρ. Vittorio VEZZETTI, παιδιάτου,

Προέδρου της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Colibri

Λέγομαι VITTORIO VEZZETΤI, είμαι παιδίατρος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Κοινή ανατροφή Colibri. Στο όνομα της Πλατφόρμας απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη διεθνή ημερίδα που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η Κοινή Ανατροφή αυξήθηκε σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1985 δεν υπήρχε καμία χώρα  στην οποία η Κοινή Ανατροφή, νοούμενη ως η ρύθμιση κατά την οποία το παιδί περνάει τουλάχιστον το έν τρίτο του χρόνου του κοντά σε καθένα από τους γονείς του, δεν ξεπερνούσε το όριο του 30 % των ανηλίκων.

Το 1985 αυτή ήταν πράγματι η κατάσταση στην Ευρώπη : σε καμία χώρα η Κοινή Ανατροφή – Shared Parenting δεν αφορούσε περισσότερο από το 30 % των ανηλίκων. Πρώτη η Σουηδία το 2000 διέσχισε το κατώφλι του 30%. Το 2014 η Κοινή Ανατροφή εφαρμόζεται σε περισσότερο από το 30 % των παιδιών στην Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο ενώ στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Ισπανία βρισκόμαστε κοντά σ’ αυτό.  Πολύ ενδιαφέρον είναι αυτό που γίνεται στην Ισπανία, όπου στις προοδευτικές Βορειοανατολικές περιοχές εφαρμόζονται οι αρχές της Κοινής Ανατροφής ενώ αρκεί  να διασχίσουμε ένα τοπικό γεωγραφικό όριο για να δούμε αδικαιολόγητα να μειώνεται αυτό το ποσοστό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κανένα έθνος δεν πισωγύρισε αφότου δοκίμασε την Κοινή Ανατροφή, οι συγκρούσεις μειώθηκαν, η πιθανότητα απώλειας του ενός γονέα ομοίως, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία όπου η πιθανότητα να “χάσει” το παιδί επαφή με ένα γονέα λίγα χρόνια μετά το διαζύγιο είναι 30 %. Μεταξύ 1977 και 2014, δημοσιεύτηκαν συνολικά 75 μελέτες μετά από αξιολόγηση της επιτροπής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αυτές συνέκριναν την αποκλειστική και την κοινή ανατροφή και σχεδόν όλες υποβλήθηκαν σε μετα-ανάλυση που έγινε με δύο διαφορετικές μελέτες.

Η πρώτη της καθηγήτριας Hildegund Sunderhauf του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης για το διάστημα μεταξύ των ετών 1977 – 2013 : βλέπουμε ότι από τις δικές της 50 μελέτες μόνο 2 έχουν δώσει αρνητικά αποτελέσματα για την Κοινή Ανατροφή από το 1977 έως το 2013, 11 έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα που εξισορροπούν τα αρνητικά αποτελέσματα και 34 % δηλαδή 74 % των μελετών έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα για την Κοινή Ανατροφή

Η δεύτερη μετα – ανάλυση της καθηγήτρια Lida Nilssen του Πανεπιστημίου Wake περιλαμβάνει 40 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ των ετών 1989 και 2014. Το συμπέρασμα είναι ότι η Κοινή Ανατροφή έδωσε καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά κάθε ηλικίας μέσα από ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων ψυχικής υγείας, σωματικής υγείας και συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι η Κοινή Ανατροφή με εναλλασσόμενη διανυκτέρευση συνδέεται με κακά αποτελέσματα για μικρά παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών. Τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά τότε μόνο όταν υπάρχει ιστορικό βίας και όταν το παιδί δεν έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα, ακόμα και εάν τα ζευγάρια που ζουν σε Κοινή Ανατροφή τείνουν να έχουν κατά κάποιο τρόπο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο και τείνουν να έχουν κατά κάποιο τρόπο λιγότερη σύγκρουση. Αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν εξηγούν τα καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά.

Όσον αφορά τα πολύ μικρά παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, μια εξειδικευμένη μετανάλυση, αυτή του καθηγητή Warshak που καταλήγει σε συμπεράσματα αφού επισκόπησε τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι γενικά τ’ αποτελέσματα των μελετών που επισκοπήθηκαν διάκεινται ευνοϊκά για τα σχέδια ανατροφής παιδιών (parenting plans) που εξισορροπούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το χρόνο των παιδιών και στα δύο σπίτια και η έρευνα πάνω στη διανυκτέρευση των παιδιών με τον πατέρα τους διάκειται ευνοϊκά στο να διανυκτερεύουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και στα δύο σπίτια παρά το να παραμένουν μόνο στο ένα κάθε σπίτι κάθε βράδυ.

Όπως προβλέπει η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, το συμφέρον του παιδιού διέπει κάθε ρύθμιση για τη ζωή του  και φροντίδα από την μαμά και από τον μπαμπά είναι το πρώτο από τα δικαιώματα του παιδιού

Σας ευχαριστώ,

Καλή Επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

Για να συμβουλευτείτε τον πίνακα των 75 σημαντικότερων μελετών που προαναφέρονται παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο :  Copia di Metanalysis rel1 20160122 (2) (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *