Το ερώτημα του κ. Α. Λοβέρδου και η απάντηση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης

2ο Ερώτημα του κυρίου Λοβέρδου στις 21/10/16 στην Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Παρασκευόπουλο για το θέμα της κοινής ανατροφής των παιδιών μετά τον χωρισμό των γονέων.

Απομαγνητοφώνηση

Κύριος Λοβέρδος:           …πριν από κάποιους μήνες σας είχα θέσει ένα ερώτημα που αφορά τη γονική συνεπιμέλεια. Επειδή είστε ευαίσθητος, νομικός και άνθρωπος είχα πει τότε είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο από εσάς ένα θέμα που τραυματίζει, κύριε Πρόεδρε, πραγματικά τραυματίζει πάρα πολλούς ανθρώπους σήμερα, γονείς, πατέρες, οι οποίοι δε μπορούν να έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους μπλέκεται το θέμα αυτό, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για το ίδιο το παιδί μέσα στις συγκρούσεις που έχουν τα ζευγάρια και επειδή η νομοθεσία δεν είναι προβληματική αλλά είναι η εφαρμογή της προβληματική επί σειρά ετών, να δώσετε μια λύση. Είχατε πει ότι θα το κάνετε το συντομότερο δυνατόν, δεν ξέρετε μήπως είπατε κάτι περισσότερο από αυτό, το συντομότερο δυνατόν και στο πλαίσιο μιας γενικής αλλαγής του οικογενειακού δικαίου. Σας είχα παρακαλέσει να το ξεχωρίσετε το θέμα από το συνολικό οικογενειακό δίκαιο, δεν είχατε απαντήσει, αλλά απ ότι κατάλαβα δεν το βλέπετε αυτό θετικό. Μετά από κάποιους μήνες κύριε Υπουργέ, πού ακριβώς είμαστε; Ευχαριστώ.

Κύριος Υπουργός:           … να απαντήσω στην ενδιαφέρουσα ερώτηση του κ. Λοβέρδου. Όντως είχα υποσχεθεί μελέτη του θέματος από μήνες, η εξέλιξη του θέματος είναι η εξής: Στην αρχή  μεν είχαμε κάποιους καρπούς αυτής της επεξεργασίας της μελέτης και επεξεργασίας που ήταν η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, στη συνέχεια δε, κρατήθηκαν για περαιτέρω μελέτη κάποια θέματα όπως ήταν θέματα στην περιοχή του οικογενειακού δικαίου, όπως ασφαλώς είναι και το θέμα της επιμέλειας των παιδιών. Γενικώς συμφωνώ με την κατεύθυνση στην οποία βάζει το θέμα ο κ. Λοβέρδος. Πιστεύω δηλαδή χρειάζεται μια αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και ως το σημείο αυτό, η οποία και να διευκολύνει την επιμέλεια του παιδιού, υπέρ του παιδιού αλλά και υπέρ της ειρήνης των ανθρώπων ακόμη και μετά από έναν χωρισμό. Ωστόσο το θέμα της επιμέλειας των παιδιών είναι κεντρικό για το κεφάλαιο του οικογενειακού δικαίου στον αστικό κώδικα. Δεν είναι εύκολη η μεταρρύθμιση του αποσπασματικά, χωρίς μια συνολική θεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να το δει και ήδη εργάζεται, θέλει χρόνο ακόμα για να δει το θέμα αυτό και κάποια συναφή τα οποία συσχετίζονται και με το θέμα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει με όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα πλαίσια του υπουργείου δικαιοσύνης, δηλαδή συνήθως ζητούν παράταση της λειτουργίας τους για να επεξεργαστούν το θέμα κάπως καλύτερα, κι εγώ όπως κι εσείς θα ήθελα περισσότερη ταχύτητα. Ελπίζω ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε μια αναθεώρηση η οποία θα περιλαμβάνει, αν όχι το σύνολο του οικογενειακού δικαίου, σημαντικά κεφάλαια. Έχετε δίκιο ότι στην αρχή σας είχα δώσει μια απάντηση που έδειχνε ότι μετά το θέμα του συμφώνου συμβίωσης θα δούμε αυτό αποσπασματικά το θέμα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή νομίζω σωστά πλέον βλέπει ότι συνδέεται με άλλα θέματα και κάνει μια συνολικότερη επεξεργασία που ελπίζω γρήγορα να τελειώσει. Ευχαριστώ πολύ.

Κύριος Λοβέρδος:           … ευχαριστώ τον Υπουργό γιατί έδωσε μια συγκεκριμένη απάντηση. Το αντικείμενο της ερώτησής μου κ. Πρόεδρε δεν ήταν να μάθω αν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο γιατί αν είχε ολοκληρωθεί θα το ξέραμε απ την κοινωνική διαβούλευση ή αν είχε κι αυτό προχωρήσει θα ερχόταν στη Βουλή. Το ερώτημά μου είχε περιεχόμενο να μάθω «το συντομότερο δυνατόν» πόσο σύντομο είναι και έμαθα σήμερα ότι είναι το Δεκέμβριο. Είναι εντάξει. Δηλαδή υπάρχει φως, βλέπουμε φως. Αλλά επειδή αυτά κ. Υπουργέ και από την εμπειρία τη δική μου αλλά και άλλων υπουργών, μπορεί ακόμα να καθυστερήσουν, θεωρώ πως όπως και για το θέμα της κοινωνικής συμβίωσης έγινε, έτσι και για αυτό, παρότι έχετε δίκιο, άπτεται και άλλων ζητημάτων του οικογενειακού δικαίου και μια συνολική ρύθμιση πάντως είναι καλύτερη από μια αποσπασματική, συμφωνώ σε αυτό θα έλεγα όμως να πω εν προκειμένου ότι αν δεν ολοκληρώνεται μέσα στο Δεκέμβριο που λέτε εσείς σήμερα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, η προσπάθεια συνολικής αλλαγής τότε να δείτε μήπως κάποια πτυχή του θέματος μπορείτε για να ξεχωρίσετε. Άρα ως εδώ έχουμε συμφωνήσει.

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. Αρης

    Η κατάσταση είναι προβληματική με νομοθεσία που πηγάζει απο εποχή μεταξά. Ο πατέρας είδα σαν πρώτη επαφή με τα ελλ πρωτοδικεία, αντιμετωπίζεται ως κακοποιός με μία απλή έγκληση της πρωήν συζύγου.
    Μέχρι πρότινος ουτε σαν μαρτυρας δεν είχε πάει και ξάφνου….ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ στο εδώλιο
    Δεν χρειάζεται καν να έχει προηγηθεί διαμάχη. ετσι ξαφνικά αρχίζουν όλα…τα παιδιά μένουν ορφανά διότι το αποφάσισε μία δικηγόρος. Ευκολη υπόθεση για τον συνήγορο της εναγούσης.
    Αυτό προκύπτει και απο την πλειονότητα των δικηγόρων που σου λέει ορθα κοφτά οτι οι αποφάσεις ειναι υπερ της γυναίκας 99%.
    Αρα και πληρώνεις υπεργοκες διατροφές ακόμα και άνεργος και μυνήεσαι και σου γίνεται εκποίηση της γκαρσονιέρας που μπορεί να έχεις απο την πεθαμένη την μητέρα σου ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΤΕ.
    Με άλλα λόγια κύριοι της συνεπιμελειας..πλάκα μας κάνετε

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *