ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ

     Ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύθηκε την 16η Φεβρουαρίου 2017 στην Εφημερίδα των Συντακτών στο ακόλουθο σύνδεσμο εφημερίδα συντακτών 16 Φεβρουαρίου 2017

εξώφυλο εφσυν 16 Φεβρουαρίου 2017

     Αύριο Παρασκευή η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή για το θέμα της από κοινού επιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών.

    ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ έρχεται ξανά αύριο Παρασκευή το θέμα της από κοινού επιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών. Χιλιάδες οικογένειες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση, για πρώτη φορά, του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αφού δίυο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν έχει γίνει παρά τη διακομματική υποστήριξη στο αίτημα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη).

     Με τον όρο “επιμέλεια” ενός παιδιού εννοούμε την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση, την εκπαίδευση, τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο αποφασίζει επίσης για το ύψος της διατροφής και τη συχνότητα της επικοινωνίας του παιδιού με το γονιό που δεν έχει την επιμέλειά του. Συνήθως η επιμέλεια ανατίθεται στις μητέρες – με μοναδική εξαίρεση περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχοπαθολογικά προβλήματα ή εξαρτήσεις. Ήδη από το το 2004 είναι αμέτρητοι οι πατεράδες που διεκδικούν να θεσπιστεί νομοθετικά και στην Ελλάδα η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και των δύο γονιών, όπως ισχύει σε Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ.

     Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ψήφισμα όπου υποστηρίζει την κοινή ανατροφή των παιδιών και τον θεσμό της εναλλασσόμενης κατοικίας, αλλά και περιγράφει αναλυτικά πως αυτό πρέπει να γίνει.

     Το Συμβούλιο ζητά από τα κράτη – μέλη να εισάγουν στην νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά τον χωρισμό, αλλά και να ενθαρρύνουν κατά περίπτωση την ανάπτυξη της διαμεσολάβησης στο πλαίσιο των οικογενειακών υποθέσεων που αφορούν τα παιδιά, εξασφαλίζοντας ότι οι διαμεσολαβητές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

     Αποφασιστικής σημασίας  για να πετύχει το μοντέλο είναι το “σχέδιο ανατροφής τέκνου” : ένα πλάνο ανατροφής για το παιδί, δηλαδή, στο οποίο και οι δύο γονείς θα συναινέσουν και θα εφαρμόσουν.

ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Απόψεις Επισκεπτών ( 1 )

  1. konstantinos

    γιατι ομως ομως οι περισοτερες μητερες -γυναικες δεν συναινουν στη συνεπιμελεια πρωτιστως για το καλο του παιδιου-παιδιων ;και δευτερευοντως για την τσεπη τους; κατι σαπιο υπαρχει στο βασιλειο της δανιμαρκιας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *