Jan Piet H. de Man

 

Την 11.11.2021 αποχαιρετήσαμε ένα καλό φίλο, ένα πρωτοπόρο της κοινής ανατροφής παιδιών (shared parenting).

 

 

 

Ο Jan Piet H. de Man ήταν ψυχολόγος, οικογενειακός διαμεσολαβητής, ερευνητής.

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ICSP και μέλος του Δ.Σ. όλα τα χρόνια. Και στις επάλξεις έως τη τελευταία στιγμή.

 

 

Τα μέλη του πρώτου ΔΣ το ICSP.

 

Την 8η Νοεμβρίου 2021 συμμετείχαμε σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ICSP για τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ακούγαμε όλοι με προσοχή τη πολύτιμη γνώμη του Jan Piet. Στη μέση της συνεδρίασης εγκατέλειψε αιφνίδια και λίγες μέρες μετά με συντριβή πληροφορηθήκαμε το θάνατό του που συνέβη 17 μέρες πριν κλείσει τα  79 έτη του.

 

O Jan Piet από το 1983 ασχολήθηκε εντατικά με τη συλλογή και ανάλυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας για να παρέχει επιστημονική θεμελίωση στην έννοια «Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού», ειδικά σε περιβάλλον χωρισμού των γονέων και διαζυγίου. Ειδικεύθηκε σε θέματα εξίσου κοινής ανατροφής, στο μοντέλο τύπου φωλίτσα – nest housing και στη Γονική Αποξένωση.

 

Συμμετείχε στην επιτροπή προετοιμασίας του Βελγικού Νόμου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

 

 

Στο Συμβούλιο της Ευρωπης με την εισηγήτρια του ψηφίσματος 2079/2015 Francoise Hetto Gaash λίγο μετά τη ψήφισή του.

 

 

Ήταν παγκόσμια γνωστός για την πολύτιμη βάση δεδομένων που τηρούσε με έρευνες, μελέτες, άρθρα για την κοινή ανατροφή παιδιών. Είχε προσφέρει το αρχείο του στο ICSP και σύντομα θα το βρούμε όλοι online στο www.twohomes.org.

 

Ήταν παρών σε όλα τα συνέδρια του ICSP και συμμετείχε ενεργά με τις τόσο διδακτικές παρουσιάσεις του που μετέδιδαν τη γνώση σε άλλους.

 

Ο αξεπέραστος ορισμός του Jan Piet για το Βέλτιστο Συμφέρον του Παιδιού :

 

“Everything a child needs to be able to grow into a healthy, socially adapted predominantly happy adult without unresolved problems”

 

Και το απόφθεγμα του :

 

Children need LOVE and PEACE.

 

Για το πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί το χρόνο, ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της κατοικίας του :

 

Κανένα παιδί δεν πρέπει να απομακρύνεται από έναν από τους  γονείς του για περισσότερες ημέρες από όσα τα χρόνια της ηλικίας του.

 

Για το “μοντέλο της φωλιάς” – “nest housing” ως προεπιλεγμένη λύση:

 

Εφόσον και οι δύο γονείς  δεν συμφωνούν για το ποιος από τους δύο θα φύγει από το κοινό τους σπίτι, το παιδί τους  θα συνεχίσει να ζει εκεί και οι δύο γονείς θα εναλλάσσονται με το να πηγαίνουν στο σπίτι αυτό  και να τα φροντίζουν. Η κατοικία αυτού του παιδιού θα αναφέρεται πλέον  ως “φωλίτσα” (nest housing).

 

Σαν άξιοι συνεχιστές του έργου του, τα εκατοντάδες μέλη του ICSP από 92 χώρες θα συνεχίσουν το έργο του.

 

Όσοι τον γνωρίσαμε θα τον θυμώμαστε με αγάπη.

 

Ι. Παπαρρηγόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *