ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

 

 ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πρωτοβουλία για την αλλαγή στα της επιμέλειας των παιδιών

άρθρο της Αφροδίτης Ερμίδη

στο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της 17ης/9/2017

δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ

 

Εν συντομία :

Το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής διεκδιεί “συνδιαχείριση” από τους δύο γονείς στην επιμέλεια των τέκνων.

Γιατί ενδιαφέρει :

Πρόκειται για φλέγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό σύγχρονη οπτική.

 

 

   Το ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής και ο Σύλλογος Συνπειμέλεια (www.synepimelia.gr) εχουν ιδυρθεί με στόχο τη διεκδίκηση κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς που χρίζουν και την επιστημονική υποστήριξη της πρακτικής. Είναι το ελληνικό τμήμα του διεθνούς επιστημοινικού κινήματος International Council on Shared Parenting (www.twohomes.org) το οποίο μάχεται για να αλλάξει το μοντέλο ανατοφής των παιδιών χωρισμένων γονέων σε αυτό της κοινής ανατοροφής. Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να στηρίζει το αίτημα της συνεπιμέλειας.

   Η κοινή ανατροφή είναι το μοντέλο ανατροφής παιδιών που εξαπλώνεται ραγδαία. Σήμρα και οι δύο γονείς εργάζονται με αποτέλεσμα αμφότεροι να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών παρίνοντας απο κοινού τις αποφάσεις (κοινή γονική μέριμνα / επιμέλεια) και να περνούν ίσο χρόνο μαζί τους (ορίζεται ως ίσος ο χρόνος όταν το παιδί περνά τουλάχιστον 35 % του χρόνου του, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διανυκτερεύσεις, με κάθε γονέα του). Ξεκινώντας ως ακαδημαϊκή πρόταση το 1997 στη Γαλλία, η εναλλασσόμενη κατοικία εμολούτισε το μοντέλο της κινής επιμέλειας που είχε προηγηθεί και από τις αρχές του 21ου αιώνα έγινε υποχρεωτική σε χώρες όπως οι Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Μεξικό, ελβετία, σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ κ.α.

   Το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας που έχουν επιβάλει τα ελληνικά δικαστήρια κινείται σε παεντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Το δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας σητν ανατοφή του παιδιού που ενδυναμώνεται με τον άρρηκτο ισχυρό ψυχικό δεσμό που έχει αναπτυχθεί στη συνέχεια της νηπιακής ηλικίας έρχεται για να θεμελιώση τη συστηματική ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά και κατά τεκμήριο στη μητέρα.

Το δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας στην ανατροφή του παιδιού θεμελιώνει τη συστηματική ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστκά και κατά τεκμήριο στη μητέρα.

   Ένα διαφορετικό μοντέλο

   Το ΕΣΚΑ ζητάει να εναρμονιστεί το ελληνικό μοντέλο με το νέο διεθνές πρότυπο το οπόίο έχρει συνενώσει τη γονική μέριμνα με την ελπινμέλεια και τη φροντίδα και σύμφωνα με το οποίο οι γονεικές ευθύνες είναι κοινές και αδιάσπαστες.

   Επίσης διεκδικεί :

1. Ο τόπος κατοικίας του παιδιού να αλλάζει μόνο με συμφωνία των γονέων ή με δικαστική απόφαση.

2. Την ανατροφή των παιδιών να αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς σε κάθε περίπτωση.

3. Τα παιδιά να διαμένουν ίσο χρόνο στα σπίτια και των δύο γονέων, ενώ η επιμέλεια να παραμένει κοινή.

4. Οι γονείς να συμπληρώνουν σχέδιο ανατροφής παιδιού, υπόδειγμα του οποίου να χορηγείται από το κράτος, το οποίο συμπληρώνεται από το δικαστήριο στα σημεία όπου οι γονείς δεν συμφωνούν.

 5. Να καταργηθεί η αντιδικεία και να εισαχθεί η συναινετική επίληση διαφορών για την ανατροφή παιδιών με τη δικαστική μεσολάβηση.

6.  Οι δαπάνες ανατροφής των παιδιών να κατανέμονται με το σχέδιο ανατροφής μεταξύ των γονέων.

7. Δικαστικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες να καλύτπουν με τις επιστημονικές γνώσεις που θα συνεισφέρουν το κενό του δικαστή.

8. Η γνώμη του παιδιού να ακούγεται από ειδικούς επσήμονες και όχι από ανειδίκευστους δικαστές.

Μια εντελώς διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα αντιμετώπιση αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών προτείνει το Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής

20170918 άρθρο ντοκουμέντο

 20170918 εξώφυλο ντοκουμέντο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *