ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν. Δ.

     Στη συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήσε ο Συλλογος Συνεπιμέλεια στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 με τίτλο ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ  και της αναλυτικής και σε βάθος συζήτησης για το φλέγον θέμα της εισαγωγής της κοινής ανατροφής παιδιών στη θέση του νομολογιακού εθίμου της αποκλειστικήςς επιμέλειας, ο βουλευτής Καβάλας και τομεάρχης δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση, κατέθεσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 σχετική ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή, δια της οδού του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

     Παραθέτουμε το κείμενο της ερώτησης, όπως αναρτήθηκε στη Βουλή. 

ΠΡΟΣ : Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή

ΘΕΜΑ : Συνεπιμέλεια Τέκνων

Κύριε Υπουργέ,

Το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών είναι κεντρικό και θεμελιώδες για το κεφάλαιο του Οικογενειακού Δικαίου στον Αστικό Κώδικα και η όποια μεταρρύθμισή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου.

Ωστόσο, η θέσπιση νομοθετικών διατάξεων στο ισχύον νομικό πλαίσιο για το θεσμό της συνεπιμέλειας των ανήλικων τέκνων και συνεπώς της γονικής ισότητας, στις περιπτώσεις διάσπασης του έγγαμου βίου και συνακόλουθα η εναλλασσόμενη κατοικία, φαίνεται ότι συνιστά επιτακτική ανάγκη, η οποία υπαγορεύεται τόσο από τις τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομολογία και πρακτική όσο και από τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.

Ο όρος συνεπιμέλεια ουσιαστικά αφορά στο θεμελιώδες δικαίωμα του ίδιου του παιδιού, ως υποκείμενο δικαιωμάτων, να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο του γονείς ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης, εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλουν τον διαχωρισμό των δύο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, και οι δύο γονείς δικαιούνται κοινή γονική μέριμνα, αλλά όχι κοινή επιμέλεια, δηλαδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να στηρίζει το αίτημα της συνεπιμέλειας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 1513 Αστικού Κώδικα) ορίζει ότι «στις περιπτώσεις διαζυγίου, ή ακύρωσης του γάμου, και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το Δικαστήριο. Η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους δύο γονείς, ή, αν αυτοί συμφωνούν ορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου, στους δύο από κοινού. Το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ιδίως να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, ή να την αναθέσει σε τρίτον».

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η κυρίαρχη νοοτροπία που διαχρονικά ισχύει στα ελληνικά δικαστήρια, σε περιπτώσεις αντιδικίας γονέων ή διαζυγίου, είναι η επιμέλεια να ανατίθεται στη μητέρα, πλην εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυρίαρχη τάση στο σύγχρονο δυτικό κόσμο είναι η νομική πρόβλεψη της συνεπιμέλειας, ή κοινή επιμέλεια των γονέων και μάλιστα σε τέσσερις (4) ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία) καθίσταται υποχρεωτική.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το υπ’αρ.2079/2.10.2015 ψήφισμά του για την «κοινή ανατροφή των παιδιών» εισηγείται την αρχή της «εναλλασσόμενης κατοικίας»(shared residence) και μετά τη διάσταση και προτρέπει τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους.

Επίσης, πρόσφατα, υπήρξαν δύο αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που αλλάζουν τη συνήθη ισορροπία της σχετικής νομολογίας και ανοίγουν το δρόμο για το θεσμό της συνεπιμέλειας.

Ο αντίλογος που διατυπώνεται ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης, με το σκεπτικό ότι η παράλληλη ύπαρξη δύο κέντρων ζωής θα μπορούσε να δημιουργήσει στο τέκνο έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας, φαίνεται ότι πια δεν ευσταθεί, αφού σύγχρονες εκθέσεις διεθνών οργανισμών και πανεπιστημιακές έρευνες στις χώρες που εφαρμόζεται, συναινούν στα πλεονεκτήματα της συνεπιμέλειας.

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένη την αναγκαιότητα ανατροφής του παιδιού και από τους δύο γονείς, προκειμένου να ανατραφεί σε συνθήκες στοιχειώδους ισορροπίας και ως υποκείμενο δικαιωμάτων που πρέπει να προστατεύεται από το δικαιικό μας σύστημα, Με δεδομένη τη σύγχυση που καταγράφεται αναφορικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ενώ ο προκάτοχός σας Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε δεσμευτεί ότι θα κατέθετε ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου προς αυτήν την κατεύθυνση από τον Δεκέμβριου του 2016, εσείς σε αντίστοιχη πρόσφατη συζήτηση, διατυπώσατε την αντίθεσή σας σε μια τέτοια νομοθετική αλλαγή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με το ζήτημα της συνεπιμέλειας;

Προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είχε δεσμευτεί ο τ. Υπουργός Δικαιοσύνης; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απόψεις Επισκεπτών ( 3 )

  1. Καρανικόλα Βασιλική

    Κ.Κοντονή, σήμερα είμαι πολύ περήφανη που ο γιός μου καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλακή γιατί αρνήθηκε να παραδόσει το κοριτσάκι του στη γιαγιά της και απαίτησε να έρθει να το πάρει η ίδια η μητέρα, μια μητέρα,_που ακόμη δεν έχει την επιμέλεια,γιατί δεν έχει βγει η απόφαση του πρωτοδικείου_μια μητέρα που δουλευει κάνει τη ζωή της και έχει εγκαταλείψει το παιδί στα χέρια της γιαγιάς και δυστυχώς υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα ηθικής!!

    Reply
  2. Παναγιώτης

    Ο Κοντονής απέδειξε ότι είναι ένας πολιτικός παρλαπίπας . Εδώ και μήνες αναμένουμε να φέρει στο κοινοβούλιο το οριστικό τέλος αυτού του διαχρονικού εγκλήματος που δίνει την επιμέλεια του τέκνου μόνο στην μητέρα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην χάσει ψήφους από την αλλαγή της νομοθεσίας και τα συμφέροντα της βιομηχανίας που θα πληγεί και την οποία εκπροσωπεί .. Είναι τόσο κοντόφθαλμος πολιτικά που δεν αντιλαμβάνεται δυστυχώς για εμάς , το πολιτικό βατερλό αυτού και της παράταξής του στις επόμενες εκλογές , από τους χιλιάδες άνδρες γονείς και των παιδιών τους , που υπομένουν στωικά το έγκλημά του.

    Reply
  3. Τερμα η παραμύθα τους

    Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα ο Κοντονής, ασχέτως την παραμύθα του περί αισχους νομοθεσίας που πετάει για ευρεία κατανάλωση κτλ, εγω το γνωρίζω απο εσωτερικές πηγές τις οποίες δεν θα αποκαλύψω. Εποχή ΣΥΡΙΖΑ τα εγκληματα θα συνεχίσουν!!! Προσπαθεί να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα την ΔΣΔΠ και το Ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετα την πρόσφατη απόφαση Κόλαφο, όλα αυτα του εχουν δημιουργήσει εναν ασφυκτικό κλοιο, ίδιως το ψηφισμα 2079/15, και με μαεστριές θα βαστήξει αυτο το νομολογιακό εγκληματικό αισχος εν ζωή. Τουλάχιστον ο Κος Παναγιωτόπουλος φοράει παντελόνια και τα τιμά. Εχω πίστη σε αυτόν!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *