20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Για την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

 

Στην επέτειο από την υπογραφή της μεγαλύτερης διεθνούς σύμβασης ( αυτής που πήρε δηλαδή τις περισσότερες υπογραφές κρατών)  μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Συνεπιμέλεια  – Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής, βρίσκονται στο Στρασβούργο για την προετοιμασία του ιστορικής σημασίας συνεδρίου για τα δικαιώματα του παιδιού που αρχίζει στις  22 Νοεμβρίου.

 

Η ιστορική σημασία  του συνεδρίου συνίσταται στην θέση που αυτό κατέχει στην εξελικτική πορεία της προστασίας  των δικαιωμάτων του παιδιού :

 

Η προσκόλληση στη «καλή μανούλα»

Στις 20 Νοεμβρίου 1959 υπογράφηκε η Διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού στα πλαίσια του ΟΗΕ. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους δικαιώματα και δεν είναι η προέκταση αυτών των γονιών τους. Με το βάρος των ορφανών του πολέμου και των αντιλήψεων της εποχής οι συντάκτες της ήθελαν κάθε παιδί να έχει μια μανούλα ώστε να καταπολεμηθεί η ιδρυματοποίηση.

 

Το παιδί το ανατρέφουν και οι δύο γονείς του είτε ζουν μαζί είτε όχι

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, δηλαδή σκόπιμα την ίδια μέρα τριάντα χρόνια μετά, υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που ήρθε για ν’ αντικαταστήσει και συμπληρώσει τη διακήρυξη του 1959. Η επανάσταση που έφερε αυτή τη σύμβαση άλλαξε ριζικά τη ζωή των ανθρώπων στον πλανήτη. Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες της είναι το δικαίωμα του παιδιού να το μεγαλώνουν και οι δύο γονείς του είτε είναι παντρεμένοι, είτε ζουν μαζί, είτε όχι. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο γάμο. Άλλη καινοτομία είναι η σύσταση διεθνών οργάνων ελέγχου της εφαρμογής της σύμβασης, της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Η σύμβαση είναι από το έτος 1992 εσωτερικός νόμος του ελληνικού κράτους.

 

Το νομικό τεκμήριο υπέρ της κοινής ανατροφής

Στις 20 Νοεμβρίου 2019, 30 χρόνια μετά πρέπει να υπογραφεί νέο κείμενο, νομικά δεσμευτικό, που να συμπληρώνει και να ερμηνεύει τις διατάξεις που ισχύουν. Έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι ανακαλύψεις της επιστήμης και οι ερμηνευτικές οδηγίες των διεθνών οργάνων σε ένα ενιαίο  και δεσμευτικό νομικό κείμενο. Αυτό πρέπει να  περιέχει τις κατά νομικό τεκμήριο κοινές γονικές ευθύνες και την εναλλασσόμενη κατοικία κατά ίσο χρόνο μεταξύ των σπιτιών των δύο γονέων. Τη καταπολέμηση της κακοποίησης και της γονικής αποξένωσης που συχνά οφείλεται σε μια μη φιλική δικαιοσύνη, και τη σύσταση υποστηρικτικών μηχανισμών κα.

 

Η ιστορική σημασία του συνεδρίου που ξεκινάει σε δύο μέρες συνίσταται στο επίσης ότι αυτό γίνεται υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, του δήμου και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και άλλων διεθνών οργανισμών.

 

Πρώτη ομιλήτρια, μετά το χαιρετισμό, είναι η διευθύντρια δικαιωμάτων του παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολουθεί ο επί μακρόν διατελέσας πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Στη συνέχεια πολλοί και γνωστοί ακαδημαϊκοί, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα.

 

Τίτλος του συνεδρίου είναι “Shared Parenting, Social Justice and Children’s Rights” – “Κοινή Ανατροφή (συνεπιμέλεια), Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δικαιώματα του Παιδιού».

 

Σκόπιμα έγινε το συνέδριο αυτές τις μέρες, εν μέσω εορτασμών για τη σύμβαση του ΟΗΕ. Και αυτό γιατί επιδιώκει την συμπλήρωση και επικαιροποίηση των διατάξεων της Σύμβασης.

 

Δεν εξαρτάται από εμάς το αν θα συγκεντρωθούν σε ένα χρόνο οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και αν θα υπογράψουν νέο δεσεμευτικό κείμενο. Από εμάς όμως εξαρτάται το αν θα ζητήσουμε να το κάνουν. Και σ’αυτό, μαζί με φωνές από 40 χώρες και 200 συνέδρους, προστίθεται και η φωνή του Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής – Σύλλογος Συνεπιμέλεια.

 

 

Ας αναλογιστούμε όλοι τη σημερινή μέρα. Πόσο έχει αλλάξει και πόσο πρέπει ακόμα ν’ αλλάξει η ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην υφήλιο.

 

Χωρίς να υποτιμάται η ανάγκη προστασίας ειδικών ομάδων παιδιών όπως οι πρόσφυγες ή οι μειονότητες,  καμία από τις άλλες ομάδες δεν συγκρίνεται με τα θύματα της αποκλειστικής επιμέλειας. Συντριπτικά υπερτερεί η τελευταία ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά, ως προς τις μόνιμες επιπτώσεις στη ζωή τους και ως προς την ένταση και τη διάρκεια των αποτελεσμάτων που επιφέρει. Αυτό είναι ΤΟ πρόβλημα, δίπλα σ’αυτό όλα τα άλλα είναι προβλήματα.

 

Για τη σημερινή μέρα όλοι διαδίδουμε το μήνυμα  :

 

ΔΥΟ ΚΑΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΕΙΤΕ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

 

Στρασβούργο, 20 Νοεμβρίου 2018

Το ΔΣ του Συλλόγου Συνεπιμέλεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *