Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτού Ν.Δ. κ. Χ. Μπουτσικάκη

 

 

 

 

Την επίσπευση της ρύθμισης για τη συνεπιμέλεια τέκνων ζητεί ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης

 

Δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ

 

Ο βουλευτής κατέθεσε την υπ’ αρ. ΑΠ6290/7-5-2020 ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού του πλαισίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων, καθώς το ισχύον, αναχρονιστικό νομοθετικό καθεστώς έχει επικριθεί από την επιστημονική κοινότητα, από αρχές, όργανα και φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης εξήρε την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για οριστική επίλυση του ζητήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα και η δυνατότητα των παιδιών, όταν και όπου είναι εφικτό, να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς.

 

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να κατοχυρωθεί η από κοινού λήψη αποφάσεων για όλα τα ζητήματα ανατροφής, ο ίσος χρόνος επικοινωνίας καθώς και η εναλλαγή κατοικίας, με στόχο την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από τη φροντίδα και την αφιέρωση ποιοτικού χρόνου και από τους δύο γονείς, ανεξαρτήτως αν οι τελευταίοι είναι παντρεμένοι ή όχι, ανεξαρτήτως αν ζουν ή δεν ζουν μαζί.

 

Για τους λόγους αυτούς, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης ζητεί την επίσπευση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων, ώστε τα παιδιά να μη στερούνται στην πράξη τον έναν από τους δύο γονείς.

 

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα: «Ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων»:

 

«Στις 9 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προαναγγείλατε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την οριστική επίλυση του ζητήματος της συνεπιμέλειας τέκνων, αναγνωρίζοντας ότι κεντρικό μέλημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πρωτίστως των συμφέρον των παιδιών, με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων και των δύο γονέων.

 

Το ισχύον, αναχρονιστικό νομοθετικό καθεστώς έχει ορθώς επικριθεί από την επιστημονική κοινότητα, από αρχές, όργανα και φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ο δε Συνήγορος του Πολίτη καταλήγει σε σχετικό πόρισμά του ότι η συνεπιμέλεια, ο ίσος χρόνος με το παιδί και τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των γονέων, αποτελεί νομική υποχρέωση της Πολιτείας και η παραβίασή της συνιστά παραβίαση προστατευόμενων δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 

Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα και η δυνατότητα των παιδιών, όταν και όπου είναι εφικτό, να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς.

 

Ειδικότερα, πρέπει να κατοχυρωθεί η από κοινού λήψη αποφάσεων για όλα τα ζητήματα ανατροφής, ο ίσος χρόνος επικοινωνίας καθώς και η εναλλαγή 2 κατοικίας, με στόχο την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, μέσα από τη φροντίδα και την αφιέρωση ποιοτικού χρόνου και από τους δύο γονείς, ανεξαρτήτως αν οι τελευταίοι είναι παντρεμένοι ή όχι, ανεξαρτήτως αν ζουν ή δεν ζουν μαζί.

 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη συνεπιμέλεια τέκνων;


Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίσπευση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος της συνεπιμέλειας τέκνων, ώστε τα παιδιά να μη στερούνται πλέον στην πράξη τον έναν από τους δύο γονείς;».

Απόψεις Επισκεπτών ( 4 )

 1. Manosk

  Πρέπει επιτέλους να γίνει άμεσα γιατί πάνω από όλα είναι τα παιδιά μας τα οποία δεν είναι απλά άψυχα αντικείμενα για να τα παίρνουν (στο 99,999% οι γυναίκες) και να φεύγουν, είτε γιατί βαρέθηκαν είτε γιατί θέλουν να κάνουν ελεύθερες την ζωή τους χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Για αυτές είναι απλά μια καινούργια αρχή στην οποία βέβαια χρησιμοποιούν και τα παιδιά προς όφελος τους τόσο στον κοινωνικό περίγυρο όσο και στον επαγγελματικό τομέα για να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους πάντα ως το θύμα της υπόθεσης και σαν ήρωες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά. Για τα παιδιά ο κόσμος ολόκληρος είναι οι δυο τους γονείς και όταν οι γυναίκες τα παίρνουν έτσι απλά και φεύγουν πάντα με την “νόμιμη” βία τότε για αυτά τα παιδάκια ο κόσμος διαλύεται και καταρρέει δίχως να μπορούν να καταλάβουν το γιατί , πολλές φορές αναρωτιούνται αν φταίνε αυτά αλλά οι ηρωίδες μάνες που λίγο πριν τους έχουν διαλύσει τον κόσμο τους φροντίζουν πάντα με πολύ αγάπη να τους εξηγήσουν ότι φταίει μόνο ο κακός μπαμπάς που ήταν: τεμπέλης, βάρβαρος, ψεύτης, κακός, βίαιος, υποκριτής, γκομενιαρης, κλέφτης, πότης και οτιδήποτε άλλο φανταστούν προκειμένου να δικαιολογήσουν το γιατί χώρισαν και ευτυχώς πάντα που υπήρχε αυτή η καλή μαμά που έκανε πέτρα την καρδιά της και έγινε θυσία για να προστατεύσει και να μεγαλώσει μόνη της πλέον τα παιδιά. Τα παιδιά μας δεν είναι φτηνά άψυχα αντικείμενα για να τα παίρνει κάποια και να φεύγει, πρέπει να ζουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και να τα φροντίζουν το ίδιο και οι δύο, δίχως εγωισμους και μίσος. Τα παιδιά μας είναι πάνω από όλα. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα αυτονόητα για το καλό των παιδιών μας.

  Reply
  1. Αποξενωμένος πατέρας

   Πεστα χρυσοστομε …μακαρι να γίνουμε Ευρώπη σε αυτό το θέμα …50% των χωρισμένων βιώνουν τα παιδιά τους γονική αποξένωση κυρίως από τον πατέρα και το 90% των αυτοκτονιών των πατεράδων είναι από τέτοιου είδους ζητήματα …θέλω να ελπίζω ότι ο νομοθέτης θα είναι δικαίως και προς τις δυο πλευρές και κυρίως προς το συμφέρον του τέκνου το οποίο συχνά εργαλιοποιειται με σκοπό την εκδίκηση και τον εγωισμό ..ήμαρτον δηλαδή ,τα αυτονόητα να πρέπει να γίνουν και ακόμη περιμενουμε ..

   Reply
 2. Χατζης Ιωαννης

  Επειδη θα υπαρχουν πολλες διαφωνιες καθως οι περισσότερες γυναικες θα ειναι δύσκολο να αποδεχτουν τη νεα πραγματικοτητα..ειναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ να οριζει το δικαστηριο η πολιτεια υποχρεωτικα ενα ψυχολογο-ψυχιατρο που θα παιζει το ρολο του συμβούλου σε καθε οικογένεια…για να μπορουν να λυνονται τα προβληματα ανατροφης,δραστηριοτητων κτλ…

  Reply
 3. Νικος

  Πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού είναι να επισπεύσετε τις διαδικασίες και οι όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του παιδιού να γίνουν χωρίς να στερείται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των γονιών αλλά και τόσο των παιδιών.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *