Ερώτηση Χαρακόπουλου στον Τσιάρα: Συνεπιμέλεια για τα παιδιά με διαζευγμένους γονείς

 

Δημοσιεύθηκε στο REAL.gr

Δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ

 

«Προτίθεσθε να εξετάσετε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς, στην περίπτωση που έχει διασπαστεί ο έγγαμος βίος τους;». 

 

Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων είναι αυτό της επιμέλειας των παιδιών. Για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινή επιμέλεια των γονέων καθίσταται υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία. Σχετική απόφαση που εισηγείται την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας έχει εκδώσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης (2079/02.10.2015 για την “κοινή ανατροφή των παιδιών”) και προτρέπει τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους».

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «στη χώρα μας, σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο στον Αστικό Κώδικα, προβλέπεται η κοινή γονική μέριμνα, και όχι η κοινή επιμέλεια, άρα και η εναλλασσόμενη κατοικία. Έτσι, σύμφωνα με την κυρίαρχη νοοτροπία στα ελληνικά δικαστήρια, η επιμέλεια, πλην εξαιρέσεων, δίδεται αυτομάτως στη μητέρα. Τούτο, όμως, αφαιρεί το δικαίωμα από το παιδί να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς, και αδικεί την πλευρά του πατέρα, εγείροντας ζήτημα γονικής ισότητας, στις περιπτώσεις διάσπασης του έγγαμου βίου».

Απόψεις Επισκεπτών ( 3 )

 1. Μιχάλης

  Είναι μια μεγάλη αδικία να μην έχει ίσα δικαιώματα ο πατέρας με το παιδί, χάνει ο πατέρας την καθημερινή επαφή και επικοινωνία με το παιδί αλλά και με τους συγγενείς του, όπως παππούς, Γιαγιά κλπ. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε πως έχουμε τα ίδια δικαιώματα η γονείς σε όλα και όχι μόνο η Μητέρα και αυτή η Νοοτροπία πρέπει να αλλάξει πως έτσι πρέπει κανονικά και ο μπαμπάς και η μαμά είναι το ίδιο και αγαπάνε το ίδιο και δεν είναι μόνο πορτοφόλι.

  Reply
 2. Μαρία Ντ.

  Επιβάλλεται να ψηφιστεί άμεσα η συνεπιμέλεια στην Ελλάδα…το παιδί αποξενώνεται από τον πατέρα…ο πατέρας δεν παίρνει μέρος καθόλου στην ανατροφή του παιδιού του , δεν περνάει χρόνο μαζί του όσο θα έπρεπε…
  Το παιδί που έχει μόνο την επιμέλεια η μητέρα, απομακρύνεται και από τους άλλους συγγενείς του, παππούδες κλπ.
  Οι άντρες σε αυτή τη χώρα σκέφτονται πολύ να κάνουν παιδια, εξ’ αιτίας αυτής της νομοθεσίας της μονόπλευρης επιμέλειας στη μητέρα….

  Reply
  1. Θεόδωρος

   Είναι ρατσισμός και αναχρονιστικός ο νόμος πρέπει να αλλάξει,οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα

   Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2005 - 2024, Synepimelia.gr