Για τη συνεπιμέλεια στο Action 24

 

//www.dailypost.gr/politiki/o-fakelos-ths-synepimeleias-sto-briefing-isos-xronos-gia-tous-goneis-apenanti-sta-paidia/

Ο φάκελος της συνεπιμέλειας στο Briefing: Ίσος χρόνος για τους γονείς απέναντι στα παιδιά (video)

Δημοσιεύτηκε 27 Μαΐου 202027 Μαΐου 2020  στην Πολιτική  από Daily Post

 

Για το ζήτημα της συνεπιμέλειας μίλησαν στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο ο δικηγόρος Ιωάννης Παπαρηγόπουλος και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, που ήταν ο βουλευτής που έφερε το ζήτημα στη Βουλή.

 

Τι είναι η συνεπιμέλεια

 

Ο δικηγόρος, Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, εξήγησε ότι τη συνεπιμέλεια τη διεκδικούν άντρες, γυναίκες, παιδιά και είναι ο ίσος χρόνος και η φροντίδα και από τους δύο γονείς για κάθε παιδί είτε οι γονείς είναι παντρεμένοι είτε ζουν μαζί είτε όχι ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα βήματα προς τη συνεπιμέλεια έχουν γίνει από γυναικείες οργανώσεις.

 

Ο κ. Παπαρηγόπουλος εξήγησε ότι δεν πρέπει καν οι γονείς να πατάνε στα δικαστήρια, ότι πρέπει να τους διευκολύνουμε να συζητήσουν έξω από τα δικαστήρια, οι υποθέσεις αυτές δεν είναι για τα δικαστήρια είναι για να λύνονται στον προθάλαμο.

 

Ο σκοπός μας είναι να λύνονται με διαμεσολάβηση, με τη χρήση “parenting plan“, την υποστήριξη κοινωνικών μηχανισμών προστασίας και μόνο κατ’ εξαίρεση και για κακή άσκηση να ασχολείται ένας δικαστής για το αν θα πρέπει να διώξουν ένα γονιό από τη ζωή του παιδιού.

 

«Η σημερινή λειτουργία της δικαιοσύνης ορθώνεται ως εμπόδιο μπροστά στη συνεννόηση»

 

Όπως σημείωσε, δεν είναι θέμα καλού κακού διαζυγίου. Πρέπει για να διευκολύνει το κράτος και η πολιτεία και κυρίως η δικαιοσύνη να συνεννοηθούν, να τους φέρει σε μία θέση ισότητας, να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ώστε να κάτσουν αποτελεσματικά και να συζητούν. Σήμερα η δικαιοσύνη έτσι όπως λειτουργεί, αντίθετα από τον νομό, πέρα από τον νομό ορθώνεται εμπόδιο στο να συνεννοηθούν οι γονείς, συμπλήρωσε ο κ. Παπαρηγόπουλος.

 

«Υπάρχουν γονείς που έχουν να δουν τα παιδιά τους 3.5 χρόνια»

 

Ανέφερε περιπτώσεις που υπάρχουν γονείς που έχουν να δουν τα παιδιά τους 3,5 χρόνια και σχολίασε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να διαχειριστεί το υπάρχον νομικό σύστημα τη γονική αποξένωση και αυτά τα φαινόμενα. Η μόνη περίπτωση για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα είναι ίσος χρόνος και με τους δύο γονείς για να μην μπορεί να παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο.

 

Λοβέρδος: «Ίδιος χρόνος απέναντι στα παιδιά για την επιμέλεια της ανατροφής τους»

 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και δικηγόρος, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι από το 2016 έχει φέρει το συγκεκριμένο θέμα της συνεπιμέλειας στη Βουλή μετά από σχετική ενημέρωση που του έκανε ο κ. Παπαρηγόπουλος καιυπογράμμισε ότι ήταν στην αρχή ήταν ανυποψίαστος για το βάθος του θέματος. Όπως είπε, ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικός και είχε δεσμευθεί ότι θα το κάνει συνδέοντάς με τη συνολική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου αλλά ανασχηματίστηκε, ο δεύτερος ήταν αρνητικός, είχε διαφορετική άποψη, ο τρίτος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογήρου, ήταν θετικός αλλά δεν πρόλαβε. Ωστόσο, τώρα ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας είναι απολύτως θετικός. Είχε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα Μαρτίου, το οποίο πήγε πίσω όμως λόγω πανδημίας, πλέον το χρονοδιάγραμμα μεταφέρθηκε για τον Ιούνιο ή ακόμα και για τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε, όμως, ότι έχει τη διαβεβαίωση του κ. Τσιάρα στο Κοινοβούλιο ότι όταν ο πατέρας και η μητέρα δεν τα καταφέρνουν να ζήσουν μαζί θα έχουν ίδιο χρόνο απέναντι στα παιδιά τους για να επιμελούνται την ανατροφή τους.

 

«Μιλάμε για ισότητα, δεν κοιτάμε ποιος είναι ο πατέρας και ποια η μητέρα»

 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, όσο περνούσαν τα χρόνια ανακάλυπτε το βάθος του προβλήματος και την οξύτητα του, έμαθε από γονείς, κυρίως πατεράδες, ότι έχουν να δουν τα παιδιά τους πάρα πολλά χρόνια. Τόνισε ότι “μιλάμε για ισότητα, δεν κοιτάμε ποιος είναι ο πατέρας και ποια η μητέρα. Ο νόμος σήμερα εφαρμόζεται με τρόπο λανθασμένο για αυτό και πρέπει να αλλάξει, για να αποτρέψει τη λανθασμένη εφαρμογή. Κατά τεκμήριο και κατά τη μεγαλύτερη κατηγορία των περιπτώσεων το μίσος που γεννιέται και η ένταση ανάμεσα στους γονείς κάνει τη μητέρα να στερεί το παιδί από τον πατέρα. Άρα εμείς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ψηφίσουμε ένα νόμο που αυτό που να το κάνει πράξη”. “Δηλαδή όχι στα χαρτιά και στα λόγια αλλά στην καθημερινότητα”, προσέθεσε. Όσον αφορά τα γεωγραφικά προβλήματα που υπάρχουν, μέσα από διευθέτηση που η γεωγραφία διευκολύνει και η λογική να βρεθεί εκείνη η νομοθετική χρυσή τομή να μη δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, συμπλήρωσε και τόνισε: “Έχω δει ανθρώπους να κλαίνε μπροστά μου”.

 

«Να αποσυνδεθεί από το οικογενειακό δίκαιο για να δώσουμε ανάσες σε χιλιάδες ανθρώπους»

 

Ο κ. Λοβέρδος, επίσης, κάλεσε τον κ. Τσιάρα, επειδή χάθηκε ήδη ο Μάρτιος , να αποσυνδεθεί αυτό το ειδικό θέμα από την λιτή δουλειά που πρέπει να γίνει για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου καθώς έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ακόμα το περιμένουμε επειδή αλλάζουν οι υπουργοί. Ζήτησε να διαχωριστεί το θέμα της συνεπιμέλειας και να έρθει τροπολογία, την οποία θα μελετήσουμε στην επιτροπή και όταν έρθει ολομέλεια να την ψηφίσουμε, έτσι να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση να ανακουφίσουμε χιλιάδες ανθρώπους και τα παιδιά τους που ζουν μία ταλαιπωρία.

 

Ο κ. Παπαρηγόπουλος επεσήμανε ότι το παιδί το βλέπει ο νονός, ο θείος, ο παππούς αλλά ο πατέρας πρέπει να αναθρέψει το παιδί μαζί με τη μητέρα, δε μιλάμε για να βλέπει κάποιο παιδί, πρέπει να συμμετέχει στην ανατροφή του, είναι δικαίωμα του παιδιού, του πατέρα και το επιβάλλει το δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, ο κ. Παπαρηγόπουλος υποστήριξε ότι αποτελεί το τρίτο μείζον κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα μετά τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, ένα στα τέσσερα παιδιά βλέπει τους γονείς του να χωρίζουν και ένα στα δέκα παιδιά γεννιέται εκτός γάμου, με τον πατέρα να αποκλείεται από το νόμο από την ανατροφή του. 

 

Υπογράμμισε ότι το εμπόδιο στην ανατροφή του παιδιού είναι η αποκλειστική επιμέλεια. Οι διεθνείς οργανισμοί μετά από έρευνες συστήνουν και επιβάλλουν την από κοινού ανατροφή του παιδιού, ξέρουμε ότι τα παιδιά που ζούνε σε εναλλασσόμενη κατοικία μεγαλώνουν το ίδιο καλά, από επιστημονικές έρευνες, με τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι, αντίθετα με αυτό που κάνουν τα παιδιά τους διαζυγίων, τα παιδιά της αποκλειστικής επιμέλειας.

 

Χαρακτήρισε ως πάρα πολύ καλή ιδέα αυτό που είπε ο κύριος Λοβέρδος, το δίκαιο της ανατροφής των παιδιών είναι δικαίωμά του ανθρώπου, είναι ένα μείζον θέμα της αναπτυξιολογίας, της ψυχολογίας, της ιατρικής επιστήμης, Ας αφήσουμε το οικογενειακό δίκαιο στο επώνυμο του παιδιού, στο γάμο, στον αρραβώνα σε τεχνικά θέματα και ας περιορίσουμε το μείζον αυτό θέμα στην άμεση επίλυσή του.

 

Ήδη στην Αυστραλία, το Βέλγιο, σε 17 πολιτείες της Αμερικής, κ.ά. ισχύει η συνεπιμέλεια και όλες οι νομοθεσίες επιβάλλουν το ίσο χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς. Οπότε υπάρχουν παραδείγματα και ερμηνευτικές οδηγίες. 

 

Σημειωτέον ότι νομολογία που ισχύει σήμερα είναι από δεκαετία του ’80 και δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *