Συμπληρωματικό διάβημα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κυρία Πρόεδρε,

Στη συνέχεια αιτήματός μου που προηγήθηκε καθώς και της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γραφείο σας, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και των οικογενειακών σχέσεων, επανέρχομαι εξειδικεύοντας το αίτημα ως εξής.

Η 1η Ιουνίου έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια ημέρα Γονέων – World parent’s Day».

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως  φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.

Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Πηγή: //www.sansimera.gr/worldays/410

© SanSimera.gr

 

Το μήνυμα της ημέρας γονέων είναι ένα θετικό μήνυμα και αφορά το σύνολο των Ελλήνων.

Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν προστατεύουν την οικογένεια αλλά τις οικογενειακές σχέσεις, αυτές που υπάρχουν, υπήρξαν και έχουν διαταραχθεί ή πρέπει να υπάρχουν.

Το συζυγικό ζεύγος των ενηλίκων παύει να διατηρεί οικογενειακές σχέσεις στην περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως για τις σχέσεις αυτών των γονέων με τα παιδιά τους.

Οι διεθνείς συμβάσεις και τα συνταγματικά κείμενα δεν κάνουν καμία αναφορά στο γάμο, στη μητέρα ή στο πατέρα. Ο όρος που χρησιμοποιείται είναι γονείς παιδιών.

Οι γονείς των παιδιών είτε ζουν μαζί είτε είναι παντρεμένοι διατηρούν εξίσου οικογενειακές σχέσεις με τα παιδιά τους ανεξάρτητα από τις μεταξύ των γονέων σχέσεις.

Κατά τη διάσταση / διαζύγιο / εκτός γάμου, το παιδί και ο κάθε γονέας ξεχωριστά διατηρούν ανεπηρέαστα οικογενειακές σχέσεις οι οποίες προστατεύονται.

Έτσι η ανατροφή του κάθε παιδιού και από τους δύο γονείς του καθώς επίσης και οι προσωπική επαφή και σχέση τους συνιστά μέρος του περιεχομένου αυτού του δικαιώματος.

Η γονική αποξένωση στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως εντάσσεται στις οικογενειακές σχέσεις που χρειάζονται προστασία.

Κατά τη μέρα γονέων (world parent’s day) το μήνυμα που μπορεί να διαδοθεί είναι ότι και οι δύο γονείς, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε συγκατοικούν είτε όχι, έχουν τη πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και τη προστασία των παιδιών  και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Έτσι τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

 

Παραμένω στη διάθεσή σας για τη θεμελίωση και εξειδίκευση τόσο νομικά όσο και επιστημονικά κάθε ενός επιμέρους εδαφίου της πιο πάνω θέσης.

 

Αθήνα 30/4/2020

Πρόεδρος ΔΣ Ε.Σ.Κ.Α. – Σύλλογος Συνεπιμελεια,

www.synepimelia.gr, info@synepimelia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *